Белият дом размаха пръст на Русия: Не повтаряйте Крим!

САЩ поискаха Путин да спре опитите за дестабилизиране на Украйна
Обновена: 13 апр 2014 09:33 | 13 апр 2014 07:45,
271
Белият дом размаха пръст на Русия:  Не повтаряйте Крим!
Снимка: БТА

Белият дом предупреди Русия да не предприема нови военни действия срещу Украйна, след като въоръжени сепаратисти превзеха административни сгради в източния град Славянск, като заяви, че ситуацията напомня случилото се наскоро в Крим, предаде Ройтерс.

"Обезпокоени сме от съгласуваната кампания, която виждаме да протича днес в Източна Украйна, извършвана от проруски сепаратисти, вероятно с подкрепата на Русия, които подстрекават към насилие и саботажи и се стремят да подкопаят и дестабилизират украинската държава", каза снощи Лора Лукас Магнусон, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Още по темата
По думите й вече сме ставали свидетели на подобни "така наречени протестни действия в Крим" преди подготвеното анексиране към Русия. "Призоваваме президента Владимир  Путин и неговото правителство да прекратят всички опити за дестабилизиране на Украйна и предупреждаваме да няма по-нататъшна военна интервенция", допълни тя.

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Джон Кери е изразил "силно безпокойство" от вчерашните нападения на въоръжени проруски активисти срещу сгради на администрацията и милицията в няколко населени места в Източна Украйна, предаде АП.

Според съобщението на Държавния департамент Кери е казал, че тази нападения са били "дирижирани и синхронизирани като предишните в Източна Украйна и Крим". Кери ясно заяви, че "ако Русия не предприеме стъпки за намаляване на напрежението в Източна Украйна и не изтегли войските си от украинската граница, ще понесе допълнителни последствия", обяви външнополитическото ведомство на САЩ.

По-рано тази нощ ИТАР-ТАСС съобщи, че в същия телефонен разговор Лавров обяснил на Кери, че напрежението в Украйна и нейните южни и източни райони се дължи в частност на това, че властта в Киев "игнорира законните интереси на руското и рускоезичното население".

Междувременно Белият дом обяви в друго изявление, че вицепрезидентът Джо Байдън ще посети на 22 април Киев за срещи с правителството и представители на гражданското общество преди президентските избори в Украйна през май. "Вицепрезидентът ще подчертае силната подкрепа на Съединените щати за единна и демократична Украйна, която сама прави избора за своето бъдещо развитие", се казва в изявлението, цитирано от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на тия пиндостанци им остана само това да размахват пръст ,ама Русия и Китай в отговор им показват среден пръст
87
2
 
19
 
! Отговори
макето преди 10 години
забелязвате ли как позицията на ората коренно се различава от тази на п.....тките в парламенто
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Пелян ДейвскиЩО НЕ ходиш да лижеш задниците на тези от брюксел и на чернъо бе ***..л
85
1
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
И последния сезон на Морето, рускоговорящите спасиха наакания *** на мутрата бай ***-хотелиер!
84
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мисля, че е време да помислим за обединение на всички народи пишещи на кирилица!
83
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Вероятно"? Лъжите и пропагандата на американците край нямат, чудя се колко ли още ги търпят.
82
5
 
27
 
! Отговори
дам преди 10 години
Не искам на националния празник да се срамувам да кажа какво празнувам, от страх да не обидя ДПС, НАТО или не знам кво си. Вече сме напълно обезличени. Стига!
81
4
 
31
 
! Отговори
Клисар преди 10 години
Хората просто искат суверенитет. Искат да се разграничат от проамериканските престъпници на Майдана и вместо да ги плюем, трябва да се учим от тях!!! А на Путин изобщо не му пука кво мислят изнежените *** от САЩ и ЕС!!!!!!
80
5
 
32
 
! Отговори
xxx преди 10 години
Какви са бе? Американците са най-големия позор за демокацията!! ***
79
17
 
2
 
! Отговори
Пелян Дейвски преди 10 години
Баце 98, анонимний, не знам кви задължения сте изпълнили към НАТО, при положение, че синовете ви и дъщерите ви не ходят на военна служба?!?! Виж са, ако искаш отиди да воюваш рамо до рамо с руските си братя срещу майка си.
78
6
 
32
 
! Отговори
дам преди 10 години
Българите НЕ сме на страната на НАТО. Искаме референдум за членството на България в НАТО, което ни беше натрапено от Соломон Паси, че и рева...! Искаме производство в България и работни места тук, а не в Китай. Не искам да гледаме разрушени села и кандидат емигранти и тумби с ***, които безнаказано крадат и се оплакват при това. Благодарим ви ЕС, САЩ, НАТО! Стига!
77
27
 
2
 
! Отговори
Пелян Дейвски преди 10 години
Гласувайки против НАТО гласувате против собствената си държава. Не разбирам вие в съвецкия съюз ли се намирате или в България? Аман от 70 години близане на руски гзове. Днесбг, връщайте рублите, че ще загубят всякаква стойност.
76
28
 
1
 
! Отговори
Пелян Дейвски преди 10 години
*** прости, рускогзоблизци, готови сте с лека ръка да затриете съверенитета на 1300 годишната ни история и да я включите в ссср?!?
75
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До 78.....ами и аз искам референдум "за" или "против" НАТО но кой ще го позволи? А дори и да излезнеме на голям протест ще ти кажа какво ше стане:Първо цяла Европа и не само тя ще се поинтересуват какво става, после ще обвинят Путин ме организира протеста и ако продължиме стачки ще се цъфнат случайни снайперисти за да ни сплашат, само че българина не е руснак и бързо бързо ще се прибере в къщи и това е, ще продължиме да "изпълняваме задълженията си към НАТО" .
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 91Обамчу-маймунчу!
73
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бял бял ,колко ще е бял този дом , та там има само *** :))
72
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След Украйна наред е Приднестровието и т.н по веригата.
71
1
 
35
 
! Отговори
никакво понятие преди 10 години
Т.н. "разузнаване на САЩ" си нямаше понятие, ама никакво понятие, че Крим ще се присъедини към Руската Федерация. И сега, изведнъж, започват да врачуват, че Русия може и да нахлуе в Украйна? Явно са закъсали за пари и имитират, че работят!
70
1
 
36
 
! Отговори
българските плажове преди 10 години
Не се съмнявайте, готови сме да затегнем санкциите срещу Русия! Каза баба Ангела. И допълни: Няма да допуснем нито един руски турист до българските плажове!
69
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога не съм гласувал и ще си го преместя фара от другата страна на борда кой ще управлява, но със сигурност ще дам гласа си за тая политическа сила, която заяви референдум за НАТО и ЕС. То се видя, че вече сме последната дупка на кавала не само в ЕС, но и в нормалния човешки свят.