Обама: Русия да използва влиянието си сред сепаратистите в Украйна

Президентът на САЩ призова Путин да се срещне с Порошенко
3 юни 2014 15:36, Елка Василева
54
Обама: Русия да използва влиянието си сред сепаратистите в Украйна
Барак Обама и Бронислав Коморовски. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия да използва влиянието си сред проруските сепаратисти в Украйна, за да ги убеди да сложат оръжие, предадоха световните агенции.

На съвместна пресконференция с полския си колега Бронислав Коморовски, дадена след срещата им във Варшава, Обама се обяви за добри отношения с Москва, ако тя спазва международните норми.

Но ако Русия продължи да дестабилизира обстановката в Украйна, то срещу нея ще бъдат подготвени още санкции, предупреди президентът.

Обама подчерта, че САЩ не са заинтересовани да заплашват Русия, но предупреди, че възстановяването на доверието между Москва и Вашингтон ще отнеме известно време.

Той призова руския президент Владимир Путин да се срещне с новоизбрания украински лидер Петро Порошенко. Обама поясни, че ще предаде това послание на Путин, когато се срещне с него в края на седмицата във Франция по време на честванията на 70-ата годишнина от дебаркирането в Нормандия.

Американският президент призова Путин да признае за легитимен избора на Порошенко за президент на Украйна.

Той обеща и увеличаване на американското военно присъствие в Източна Европа на фона на кризата в Украйна и потвърди ангажимента на Съединените щати към сигурността на Полша. Това увеличаване касае броя на американския военен персонал, който е на ротация в Източна Европа, както и увеличаване на военното
оборудване.

Президентът поясни, че той е призовал и американския Конгрес да одобри 1 милиард долара финансиране в подкрепа на това увеличаване.

Обама обаче прикани европейските съюзници на САЩ да увеличат разходите си в областта на отбраната.

Полският президент Коморовски приветства обещанията на Обама. Той обяви, че Полша ще увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт от настоящите 1,95 процента.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
До Леле преди 10 години
Прочетох за сраженията тази сутрин. Гледах и клипове за бомбардировката в Луганск - покъртителни кадри! И всичко това за един шистов газ! Да свалят всичко летящо там ! И как ще живеят в една държава тези хора !?
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
среща може би няма да има поне тоя кво бълнува
35
0
 
1
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 37 Чети фокус нюз и ще узнаеш доста
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не би този път пияните руски терористи да не са уцелили климатика и мирно летящиат Су25 да е паднал заради повреда в двигателя?
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леле че народ дай малко инфо и линкове да прочетем
32
0
 
1
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Абе защо не са дали инфо за днескашното сражение около Славянск,Краматорск и други селища???? Защо?????????????????????????????? То е ясно,че резултатите не ви харесват,ама аджаба,нали сте медия бре??????????????????? Медия ли сте ,или изтривалка на НПО?????????????? Инак днеска храбрата укр. армия е загубила МИ 24,Су 25,БТР ри танк
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама обаче прикани европейските съюзници на САЩ да увеличат разходите си в областта на отбраната.И да купува повече американско оръжие. Така хем ще спаси САЩ от банкрут, хем ще спрат да се развиват.
30
2
 
10
 
! Отговори
има има преди 10 години
По-нагъл е само Боко Тиквата!:)
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е нема такава наглост!
28
11
 
0
 
! Отговори
ZABOBOL преди 10 години
USA+ROSSIQ/bez Putin/=shtastlivo badeshte.Vijdam 50-100g. napred,az BELIQT ZABobol.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ да спрат финансирането на хунтата в Украйна. Много нагло се опитват да изкарат руснаците агресори. Не им мина номера с Крим, не можа да прецакат Русия и да й отнемат най важната южна военна база за координация и електронен контрол, за да господстват в Черно море. Турците нарушиха споразуменията и пропуснаха кораби с непозволен тонаж и предназначение през Босфора. Сега заради продажните олигарси украинският народ дава невинни жертви и го чака мизерия, бедност и глад.
26
1
 
16
 
! Отговори
Джонката преди 10 години
защо О'бама Хюсейн си мисли че той може да диктура на Русия и на станалият свят кво да правят , я да си гледа в неговият двор как американските банки е* народа и американците все повече и повече живеят на ръба на мизерията .. а не да се прави на все и вся ..
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нагла черна хамериканска маимуна
24
3
 
19
 
! Отговори
Банан преди 10 години
Глупав Обонго, той Путин с него не иска да се среща, та ще се срещне с "параша"! Откъде накъде такава *** и главорез на собствения си народ ще се среща с Путин? Я да се пръждосва докато е време, че скоро ще отговаря пред трибунала в Хага. Вие какво си мислите, руснаците сега събират материали от първа ръка, документирано и със свидетели. Та скоро на тия *** свят ще им се завие. А обонгото ще ги среща! Откачалки!
23
3
 
28
 
! Отговори
ффф преди 10 години
Путин:САЩ да използва влианието си сред фашистката хунта в Киев зада спрътс убииствата
22
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обонго пак е преял с банани.
21
3
 
31
 
! Отговори
цеко преди 10 години
А ти защо не използваш влиянието си върху сирийските бунтовници да сложат оръжие,ами всеки ден им изпращаш ново.
20
35
 
5
 
! Отговори
руски блядки преди 10 години
Руските лай*а в сайта си позволяват да наричат Украйна заден двор на Русия. България пък е заден двор на Турция по тази логика. Нагъз*ната ви на изток продажност ще ви се върне тъпкано един ден, когато Турция откъсне жива плът от нашата територия. Тогава ще ви припомня тези думи, ***.
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бе този .... много насериозно се взема! Няма ли си някой по-умен около нето да го светне, че никой по света не го сефери за нищо! (предполагам, че е ясно какво искам да кажа с .... и сефери, но не го правя за да не ме изтрият прекалено услужливите! Което може и така да стане - да видим!).
18
2
 
18
 
! Отговори
тя преди 10 години
А челния да спре да плаща на наемниците...