Украйна е готова да плати компромисна цена за руския газ

Киев може да плати до 326 долара за 1000 куб. м природен газ
13 юни 2014 14:53, Миглена Иванова
64
Украйна е готова да плати компромисна цена за руския газ
Снимка: Архив Reuters

Украйна е готова да плати компромисна цена от до 326 долара за 1000 куб. м руски природен газ за междинен 18-месечен период, за да даде време за слагането на край на спора с Москва. Това съобщи главният изпълнителен директор на Нафтогаз Андрей Коболев, цитиран от Ройтерс.

Компромисната цена е била предложена от Европейския съюз (ЕС) по време на тристранните преговори, в които Брюксел участва като медиатор. “По наше мнение Европейският съюз е предложил компромис, който не е лош”, посочва Коболев, като подчерта обаче, че според Киев и тази цена е прекалено висока.

Русия заплаши да спре доставките за Украйна, ако Киев не започне да плаща дълговете си от понеделник, припомня информационната агенция.

В сряда Русия предложи на Украйна да намали със 100 долара цената на синьото гориво до 385 долара за 1 000 куб. метра. Киев настояваше цената да се установи на ниво от 286 долара – преференциалното ниво, договорено от проруския президент Виктор Янукович. Той обаче напусна Украйна през февруари заради размириците в страната, след като отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

По-ниските, преференциални цени действаха до април, когато Газпром на два пъти увеличи цените до 485 долара за 1 000 куб. м руски газ с мотива, че Нафтогаз не спазва договорните си задължения и трупа дългове. Оттогава Киев и Москва спорят за газовите доставки, както и за размера на украинския дълг за руското синьо гориво.

Според Русия Украйна е натрупала дълг от над 4 млрд. долара за природен газ. Москва постави условие Киев да плати 1,95 млрд. долара до понеделник. В тази връзка Коболев подчерта, че до края на деня “има още пет часа” и “всичко може да се случи”.

Междувременно украинската агенция УНИАН съобщи, че ЕС е отпуснал първия транш от безвъзмездна помощ в размер на 250 млн. евро за финансиране на проекта за подкрепа за реформа и развитие на Украйна на обща стойност 355 млн. евро. Вторият транш ще бъде изплатен през второто тримесечие на 2015 г.

Повече икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: ценаУкрайнаРусиягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
СТРАННИК преди 10 години
МИЛЛЕР не исключил, что "Газпром" может ввести ограничения для европейских компаний, которые будут заниматься реверсом газа для Нафтагаза Украины.
39
0
 
0
 
! Отговори
СТРАННИК преди 10 години
Юрий Продан предложил Гюнтеру Эттингеру провести новую встречу по газу с участием России в ближайшие дни, сообщило минэнергоугля Украины.
38
0
 
1
 
! Отговори
СТРАННИК преди 10 години
Россия не планирует до понедельника возобновлять трехсторонние встречи по газу!
37
0
 
5
 
! Отговори
СТРАННИК преди 10 години
Щом Украйна е готова да купува газ по $326/1000куб м, да си намери съответните продавачи на такъв газ! Например от Европа?!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Arseni Yatseniuk e kazal na ukraincite da se prigotviat zashtoto shte im spirat gazta. Ne iskat da pregovariat y sega shte chakat UE y EEUU da im pomognat ...
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"От сутринта до момента бизнес сграда на бул. "Цар Борис III" 159 е обградена от полиция и там текат проверки в офиси. В нея със сигурност има офиси на Корпоративна търговска банка, на ТВ7 и на застрахователно дружество "Виктория". Според непотвърдена информация има офиси и на строителни фирми."Това са фирмите, които щяха да строят ЮП в нарушение на европейското и американското законодателство.
34
25
 
3
 
! Отговори
българин преди 10 години
Украйна, даже и във война с Русия, си ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ, а българските управници-комунисти НЕ ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ. Тези, дето ги подкрепят, са "съветски хора" - покорни на съветските си господари гадини, които могат само КОЛЕНОПРЕКЛОННО да МОЛЯТ, да ПЪЛЗЯТ в калта пред съветските ***, дано им хвърлят кокал. НО, НЕ МОГАТ ДА ПРЕГОВАРЯТ с тях. Могат само ДА ОГРАБВАТ БЪЛГАРИТЕ. Правителството ДА ОТМЕНИ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПАРНОТО и ДА ТИЧА ДА ПРЕГОВАРЯ с *** ЗА ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА!
33
5
 
3
 
! Отговори
ДО 35 преди 10 години
КАКВА ЦЕНА НА ГАЗ ОТ ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2012 ГОДИНА ЦИТИРАШ,КАВАЛ????ЗНАЕШ ЛИ КОЯ ГОДИНА Е СЕГА,СПЯЩА КРАСАВИЦЕ????2014,2014 НАБИЙ СИ ГО В КРАТУНАТА!!!!
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 35Ти не си кремълски ***. Ти си гербаджийски ***! Докато даваш акъл какво да пишем в гугъл, вземи прочети какво си посочил, или чукча писател, чукча не читател!$501 е била цената през 2011-2012 г. бре мухъл! Чети статията! Още миналата година руснаците ни намалиха газа на 420 $ с уговорката, че като пуснем Южен поток, цената ни ще бъде 350-260!
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 40Същите *** са като тия дето са против руснаците...Ние нормалните какво ще правим?
30
1
 
13
 
! Отговори
А може ли ::? преди 10 години
След като има европрецедент защо тогава да не може -Да кажа на строителя да продаде апартеамент на тъщата за "справедливата" цена от 200 лева за квадрат в центъра на София?Логиката е същата - продавач, куповач и трето "независимо" лице за посредник !?!
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо не ви искат на запад ли ? еми то там тарикатлака не варви никаде освен на ниво анална податливост :)
28
18
 
5
 
! Отговори
българин преди 10 години
Червените гадини ми слагат минуси на постинги 17, 20, 22 и 33. Защото казвам ИСТИНАТА, че Украйна, даже и във война с Русия, си ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ, а българските управници-комунисти НЕ ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ. Тези, дето слагат минусите, явно са "съветски хора" - покорни на съветските си господари гадини, които могат само КОЛЕНОПРЕКЛОННО да МОЛЯТ, да ПЪЛЗЯТ в калта пред съветските ***, дано им хвърлят кокал. НО, НЕ МОГАТ ДА ПРЕГОВАРЯТ с тях. Могат само ДА ОГРАБВАТ БЪЛГАРИТЕ. ***!
27
1
 
8
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
До Анонимен 29.Грабеж ли? Тези страни, които са участвали в изграждането на Nord Stream, или са допринесли за неговото изграждане, купуват руски газ на по-ниска цена. България няма отношение към случая, за съжаление.
26
24
 
3
 
! Отговори
българин преди 10 години
Виждам, че червените гадини ми слагат минуси на постинги 17, 20 и 22. Защото казвам ИСТИНАТА, че Украйна, даже и във война с Русия, си ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ, а българските управници-комунисти НЕ ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ. Тези, дето слагат минусите, явно са "съветски хора" - покорни на съветските си господари гадини, които могат само КОЛЕНОПРЕКЛОННО да МОЛЯТ, да ПЪЛЗЯТ в калта пред съветските ***, дано им хвърлят кокал. НО, НЕ МОГАТ ДА ПРЕГОВАРЯТ с тях. Могат само ДА ОГРАБВАТ БЪЛГТАРИТЕ.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НА 4 АПРИЛ УКРАЙНА ЗАЯВИ,ЧЕ ЗА НЕЗАПЛАЩАНЕТО НА ДЪЛГА Е ВИНОВНА......МОСКВА,КОЯТО НЕ Е СПАЗИЛА ОБЕЩАНИЕТО СИ ДА ДАДЕ ЗАЕМЪТ ОТ 15 МИЛИАРДА ДОЛАРА И НАСТОЯВА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ПРЕДИШНАТА ЦЕНА ОТ 268 ДОЛАРА!!! А ЦЕНАТА НА ГАЗПРОМ ЗА БЪЛГАРИЯ Е 391 ДОЛАРА........ДО 501 ДОЛАРА ПИТАЙТЕ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА КАКВО НАЛАГА Е ПОВИШЕНИЕТО НА ТАЗИ ЦЕНА!!!!
24
11
 
4
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Анонимен 27:Украйна вече получи цена от 385 долара, сега преговарят за цена 326 долара. А нашите комунистически женски полови органи ни ограбват с увеличение цената на парното и НЕ ПРЕГОВАРЯТ със съветските си господари за МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА - поне КАКВАТО ИМАХМЕ, преди Р. Овч., с одобрението на Първанов и Станишев да подпише, ПРИ РЕДОВЕН ДЕЙСТВАЩ ДОГОВОР, на руснаците близо ДВУКРАТНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА.
23
5
 
3
 
! Отговори
българин преди 10 години
До българин:Взел си ми ника. Нищо. Просто не го ползвай, за да не става объркване. Аз написах постинг 19 и забравих да си напиша ника. А това, че генетичните тестове доказаха, че НЕ СМЕ СЛАВЯНИ, е вярно. Потомци на пемената, наричани най-общо от римляни и гърци "траки", сме. Те са старите българи, даките (прадеди на румънците) са тракийско племе, сродни са ни украинци (скити, главно), македонци и сърби - отродени българи, хървати, словенци, част от руснаците, поляци, чехи, словаци, унгарци.
22
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За 2013 плащат:Великобритания 283 $Германия 322 $Китай 307 $България 580 $грабеж
21
17
 
2
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
Току що съобщиха , че град Мариупол е освободен от проруските сепаратисти ! А Пушилин за малко вчера щеше да изпуши в Донецк при атентат с/у него , организиран от враждуващи по между си сепаратистки банди.