Германия изключва днес последните си атомни електроцентрали

Слага край на използването на ядрена енергия
15 апр 2023 12:34, Александър Попов
81
Германия изключва днес последните си атомни електроцентрали
Снимка: БГНЕС/EPA

Германия планира да изключи днес последните си три атомни електроцентрали, с което ще сложи край на използването на ядрена енергия в страната, продължило повече от 60 години, както и на съпътстващия политически дебат по въпроса, съобщи ДПА.

Две от трите централи трябваше да бъдат спрени в края на миналата година, но поради нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза правителството реши да ги остави да работят през цялата зима. Днес мощността на реакторите постепенно ще бъде намалена, докато генераторът бъде изключен от мрежата и реакторът може да бъде напълно спрян.

Първата търговска атомна електроцентрала в Германия, в Кал, южната провинция Бавария, е пусната в експлоатация през ноември 1960 г.

"Утрешният ден е лош, това е черен ден за Германия", заяви вчера пред медиите ръководителят на германските консервативни християндемократи (ХДС) Фридрих Мерц.

Свободната демократическа партия (СвДП), която е ориентирана към бизнеса, също разкритикува спирането, като заяви, че ядрената енергия е устойчива и полезна за околната среда.

Министърката на околната среда Щефи Лемке заяви, че е вярно обратното. Ядрената енергия е "твърде скъпа, твърде бавна, твърде опасна и не е надеждна в борбата с климатичната криза поради огромната нужда от охлаждаща вода", според представителката на Зелената партия. Тя заяви, че ядрената енергия генерира въглероден диоксид, като посочи енергоемкия процес, необходим за производството на ядрено гориво. Освен това тя се позова на огромните екологични щети и социалните последици от изчерпването на урана.

Министърът на икономиката Роберт Хабек, също от Зелените, потвърди, че енергийните доставки в Германия ще останат сигурни и след затварянето на последната атомна електроцентрала. Те ще се гарантират преди всичко за сметка на масовото разширяване на възобновяемите енергийни източници, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ГерманияАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои тук, си мислят, че немските въглищни централи са, като Брикел на Ковачки!
36
0
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Ако никой не купува, никой няма да продава!
35
6
 
35
 
! Отговори
до анонимен 45 преди 1 година
Германия и ДНЕС закупува електроенергия от Франция в огромно количество! А, Енергетиката на Франция на 71% се формира от АЕЦ - 59 ядрени реактора !!!! А, Микрона има проблем с урана откакто Русия с негласното използване на ЧВК Вагнер ги изтика от Африканските уранови залежи! Цената на Електричеството тепърва ще расте и ще расте... Еех, ако имахме Два нови Руски реактора от ново поколение щяхме да си вържем гащите за 60-70 години напред!
34
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото сега е,че всички си викат Германия,то това е далеч. Нас какво ни засяга. Ама нали се сещате,че сме на "свободния пазар". Утре на немците ако не им стига електричество ще отидат на борсата и ще си купят. И заради голямото търсене цените ще се вдигнат и при нас.
33
7
 
24
 
! Отговори
до сатанато преди 1 година
И къде, и кога Русия е извършила терористичи акт? Хайде, да ни светнеш!
32
3
 
22
 
! Отговори
до 37 преди 1 година
Затова ли дойче наденичката Шулц отправи призив сънародниците му да се къпят по-рядко, съседите да се събират и да се топлят заедно!? Икономика и Промишленост, особено тежката промишленост, не се правят с "Вентилатори"! Може би, затова немските концерни в ускорени темпове изнасят производствотоси в Щатите!? В БГ може, просто защото ние вече нямаме Никаква Промишленост!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да помпиш от земътъ и да гориш и гореното да отива в атмосферата е "зелено" ?
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...и пали въглищата. Екология брат...
29
2
 
24
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Немъ страшну, Дойчовци, следващия Фюрер ще ги включи отново! Скоро, много скоро...
28
4
 
41
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Без атомни електроцентрали, с инженери и лекари от близкия изток, с изнесено производство в Китай, без суровини от Русия, с доставки на газ от САЩ, с никакво геополитическо влияние, с ценности в стил цветовете на дъгата дните на двигателя на ЕС - Германия и самия ЕС са преброени.
27
3
 
6
 
! Отговори
Ляйкче от Путин преди 1 година
Най-логичният ход на с.росоидното лъжезелено лоби след затварянето на всички немски ядрени реактори е да прати оръжие на русия!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЕЦ -ВодноЕлектрическа Централа. ВЕЦ Пасарел, ВЕЦ Кокаляне дават ток на милиони
25
4
 
28
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Колко ядрени централи гръмнаха в ЕС последните 70 години тикво?
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност започвам да се чудя й на самия Сюрос - защо е против русия, ами това е готова мултикултурна държава която с кеф му помага за обезличаванетонна европейската цивилизация. Направо след затварянето на немските аец да почва да праща оръжие на русия
23
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 Германия приключи с руските ресурси. Германците не им щат нито жилото нито меда на руснаците.
22
2
 
22
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
И като е така, защо в Бг, точно тока от ВЕИ се изкупува най-скъпо и съответно вдига цената на тока общо.
21
1
 
12
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Чудя се на твоята умнокрасива тиква как успя да намери корелация между атомните централи (започнати от третия райх в Норвегия със скандинавски уран) и любовта към русия?
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не мога да разбера умнокрасивите - искат ли да я разпаднат тая русия и да вкарат путин в затвора или искат путин да превземе цяла украйна? Защото честно да им кажа аз ако бях русомразец щях да искам германия да строи колкото може повече аец, за да няма нужда от петр8лми втечнен газ, които косвено пълнят джоба на уж противните им руснаци
19
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 Най-евтиния ток е от ВЕИ ама българските русофилски тикви никога няма да го проумеят. Най-скъпият ток е от АЕЦ, като сложиш разходите за закриване които са 3 пъти по-големи от строежа и разходите за съхраняване на отработеното гориво за хиляди години цената на тока от АЕЦ излиза дявол на мaгаре.
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква трагедия за вас наивни соро.соидчета хахаххаха. Сами се закопавате заради фатанитзма на изкуфелия ви извратен борсов мошеник пишман филантроп