Беларус въвежда 90-дневен безвизов режим за България и още 34 европейски държави

Новата мярка влиза в сила в петък
17 юли 2024 21:21, Петър Бойчев
105
Беларус въвежда 90-дневен безвизов режим за България и още 34 европейски държави
Снимка БГНЕС

Беларус - традиционен съюзник на Русия - обяви днес, че ще въведе 90-дневен безвизов режим за гражданите на 35 европейски държави, предаде Ройтерс. Сред посочените от беларуското Министерство на външните работи държави е и България, пише БТА.

Това е знак, че Минск може би възнамерява да намали напрежението между Беларус и Запада, отбелязва Ройтерс. Съгласно нововъведението гражданите на посочените 35 държави, сред които са и Германия, Великобритания и Франция, ще могат да влизат на беларуска територия без виза и да остават там до 90 дни в рамките на една година.

Понастоящем посетители на въпросните държави могат да пребивават в Белурас не повече от 30 дни и трябва задължително да пристигат на летището в Минск. Новият режим влиза в сила в петък, обяви в изявление националната гранична служба на Беларус.

Западът наложи санкции на Беларус, след като президентът на страната Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г. насам и е близък съмишленик на руския лидер Владимир Путин, позволи на хиляди руски военнослужещи да навлязат в Украйна през беларуска територия през 2022 г.

Лукашенко изтегли миналата седмица беларуските военни части, които бяха разположени на границата с Украйна, давайки знак, че напрежението между Минск и Киев може би е спаднало, отбелязва Ройтерс. "/.../ В момента нямаме проблеми с украинците и аз се надявам, че няма и да имаме", заяви президентът, цитиран от беларуската държавна новинарска агенция БелТА.

В момента в Беларус е в сила 90-дневен безвизов режим за съседните държави от ЕС Латвия, Литва и Полша. Латвия забрани тази седмица влизането в страната на автомобили с беларуска регистрация в рамките на нов пакет от санкции от страна на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби - Това може да стане само ако Украйна е в списъка от тези 35 държави, но се съмнявам да е така. Иначе без значение в коя държава се намира украинецът, щом няма документи (примерно немски/български и т.н.) правилото не важи за него. С тази твоя логика разбирам защо си гласувал за Величие... :) ... Другият път повече мислене преди писането. Това, което прави Лукашенко е с цел мангизи, а не някакви сложни и тайни заговори на Русия и Беларус срещу Украйна или Запада. Хайде живи и здрави!
76
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Много подъл и елегантен ход на Москва и Минск. Украинците в Европа им свършват сроковете на документите. Не могат да ги издадат дори срещу подкуп... Остава да кандидатстват за местно гражданство или да се разходят до Беларус и да кандидатстват за РФ гражданство.
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми... не благодаря... не посещавам диктаторски държави, които могат да решат, че нещо съм им крив и да не мога да се върна обратно. Иначе предполагам, че имат красиви жени и... друго май няма хахах И в България си имаме достатъчно красиви жени, така че предпочитам да си давам парите на българската икономика. И не се шегувам, ако бяха демократична държава, щях да запаля колата да отида да я видя, но с разни диктатори начело ще пропусна.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що пък не ако имах време и пари бих искал да посетя както големите градове в Русия, така и Беларус, идеалното както с всички държави е да те командироват по работа известно време и така опознаваш много по-добре всичко. Шефчето само на Бургас ме командирова за един месец през лятото-все файдъ
73
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отваря се страхотна възможност за русофилите да счупят оковите на ЕС и да заживеят волно и свободно в съюзната държава Русия Беларус. Ще могат да си отмъстят и на Украйна за нейното неподчинение на Русия, като се запишат доброволци в руската окупационна башибозушка армия.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белорусия е вероятно най-чистата и уредена страна в Европа. Хората са безкрайно дружелюбни, особено към българи. Цените са смешни, а престъпност практически няма. казвам го, като свидетел от първа ръка от десетилетия. На пазара има всичко, което го има и в Париж, а жените са No 1 по красота и характер. Това са факти без политическа окраска.
71
6
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Господаря му в Кремъл полека лека закъсва за истински парички и вече е може да дава за да поддържа режима на картофения диктатор. И така полека лека ще лъсне истината И за Беларус и кок точно тоя беларуски КГБист стои на власт. Затова се опитва с такива полуочевидни методи да привлече малко финанси, но балъци няма.
70
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май нещо касата е празна ,евра му трябват на човека,рублите не му вършат работа
69
6
 
10
 
! Отговори
Деликатен преди 1 месец
Ей сега се засилих да ходя! Горя от нетърпение да посетя Лукашенковския резерват и да се запозная с благия характер и методите на възпитание на беларуското КГБ!
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата седмица Бацко намали числеността на белоруските военни части по границата с Украйна, но разположи китайски военни на полската граница.
67
1
 
7
 
! Отговори
Светнат преди 1 месец
Така се набират доброволци.
66
7
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Тамън се бях засилил към путинския вилает.Тази държава не заслужава да се похарчи и едно евро в нея.Визи няма,няма и полети до Беларус.Ефект от решението нулев.
65
1
 
5
 
! Отговори
До 54 преди 1 месец
Ако беше щастлив щеше да си на моренце с милиони евраци а не да пишеш в някакъв анонимен сайт с *** новини.
64
9
 
10
 
! Отговори
Люк Бесон преди 1 месец
Беларус е страхотна държава и е много жалко, че хора които не са я посетили пишат глупости. Точно като немците и дет разправят, че в България било навсякъде мръсно и опасно а единствено са виждали това по телевизията и никога не са били там.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моооля, моля, идете в западна Африка, ъг, исках да кажа Европа. Където със сигурност не сте ходили, поради липса на финанси, икаче не виждам как щяхте да сте толкова ентусиазирани.
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 68 ще го кажа така че и ниши организми като гъбеното семе Юлиян и буковите пейки да го разберат ...Когато васал си осигурява врати за преговори и си лъска имиджа не помирисвайки барут ...докато на един глупав блатен гном армията измира безславно губейки . КАК мислиш на кого ще свалят санкциите а кой ще обесят ...И да Картофа по добре знае какво е на фронта от разни копейки
61
1
 
1
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
До Анонимен 65 Ми то и ти трябва да можеш да схващаш, че тва колко деня е не променя нищо за това защо не ходите ....
60
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лукавия хитрец пак си мисли да изтъргува нещо с вовата
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 67. ? Я кажи можеш ли да обясниш какви са тия твоите глупости ? Съмнявам се че можеш.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пак матряла съдържа неточности и грешки както обикновено. Не се въвежда безвизов режим, а се удължава вече съществуващият такъв.