Сватба за милиарди по индийски на километри от гето: Анант взе Радхика

Две милиардерски деца се врекоха в Мумбай
14 юли 2024 19:41, Александър Попов
98
Сватба за милиарди по индийски на километри от гето: Анант взе Радхика
Семейство Амбани, младоженецът е първият в ляво. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две милиардерски деца се ожениха в Мумбай. Според медийни публикации това може да е била най-скъпата сватба в историята - в държава, в която стотици милиони живеят в бедност.

В Индия Мумбай е известен като градът на милиардерите. И точно там този уикенд Анант Амбани, синът на най-богатия човек в страната - собственика на конгломерата Reliance Industries Мукеш Амбани, се ожени. И то не за кого да е, а за Радхика Мерчант, която също е дъщеря на милиардери - майка ѝ и баща ѝ са фармацевтични магнати, пише "Дойче Веле". Празненството се проведе само на няколко километра от най-голямото гето в Индия.

Месеци тържества с множество знаменитости

Празненствата всъщност не започват отсега, а продължават вече от месец наред. И включваха както обиколка из Средиземно море с круизен кораб, така и концерти на изпълнители като Кейти Пери, Риана и Джъстин Бибър. Естествено, имаше и шоу със звезди от Боливуд, на което гости бяха Бил Гейтс и Марк Зукърбърг.

Прияка Чопра и Ник Джонас

В кулминацията на тържествата този уикенд се включиха не само знаменитости като певеца Ник Джонас и съпругата му - актрисата Приянка Чопра, но и премиерът на Индия Нарендра Моди. Колко точно е струвала сватбата не е ясно, но според Times of India похарчените пари може да надхвърлят един милиард долара, което би я превърнало в най-скъпата сватба в историята.

Женитбата е най-важното събитие в живота на индийците, обясняват местни сватбени агенти. Семействата започват да събират пари за бъдещето тържество още с раждането на детето. Наред с предпразничните и следпразничните тържества, самата сватба продължава с дни и е съпроводена от различни хиндуистки церемонии.

Деца на милиардери - Анант и Радхика

Откъде е богатството на Амбани

Мукеш Амбани е не само най-богатият индиец, а и най-богатият човек в Азия, информира АРД. Той наследява бизнеса на баща си в сферата на рафинирането на петрол и петрохимикалите. Впоследствие разширява дейността си и в други сектори, като днес той е и най-големият медиен магнат в Индия.

Възможно е милиардерът Амбани да печели и от войната в Украйна, предполага германската обществено-правна медия, тъй като от нейното начало насам Индия е най-големият клиент на руски нефт. Заради западните санкции руските държавни концерни продават горивото на по-умерени цени, след което рафинериите на Амбани го преработват и го продават по-скъпо. Включително в Европа.

Милиардери с близки връзки до властта

Конгломератът, който Амбани управлява, е най-големият данъкоплатец в Индия. Интересни въпроси повдига темата как държава е помогнала на бизнеса му, коментира пред АРД журналистът Палагуми Сайнат. Той е убеден, че хората като Амбани са станали богати благодарение на индийската държава.

Днес в Индия има над 200 милиардери. Те са натрупали състоянието си предимно с държавни договори - с права за добив или приватизиране на държавна собственост, казва Сайнат. Така голяма част от държавните ресурси е преминала в ръцете на малцина.

Близостта на Амбани до властта се доказва и от факта, че премиерът е гост на сватбата. Конгресният център, в който тече празненството, е окичен с плакати на Наредра Моди, улиците около сградата са блокирани от дни, разказва АРД.

Как се живее на пет квадратни метра

Само на няколко километра от мястото на грандиозната сватба се намира Дарави - най-голямото гето на Индия. Там живеят бедни хора като 38-годишния Абдрар Ансари, който дели със семейството си едно-единствено помещение.

Готвенето, спането и прането за петимата членове на семейството се извършват на площ от пет кв. метра. Когато вали, жилището им се наводнява. Да дадеш стотици милиони долари за една сватба? Ансари просто се надява на по-добро заплащане. "Ако богатите понякога се замисляха за нас, вероятно бихме били в по-добро положение", посочва мъжът пред АРД.

В рамките на сватбата Амбани са организирали и множество благотворителни прояви. Една от тях е финансирането на женитбата на над 50 индийски двойки, които не са могли да си позволят сватба. Ансари също не разполага с възможности да осигури зестрата на дъщеря си. Палагуми Сайнат разказва пред Анете Камерер от АРД за случаи, в които бащи се самоубиват - отчаяни от това, че не могат да омъжат дъщерите си поради липсата на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Нямат преди 4 седмици
Оправия тия под човеци Англичаните мачиха да ги вкарват в пътя но нестава.После кажете че расата няма значение
77
0
 
2
 
! Отговори
ха, ха преди 4 седмици
Много шум за нищо.Показност,суета,пари на вятъра.
76
0
 
2
 
! Отговори
Мангита преди 1 месец
Тюх, Язък, и този Мечо вече го грабнаха като топъл хляб. Къде да се запишем за среща с едно от останалите синчета на 500-те милиардерина?
75
0
 
1
 
! Отговори
Нов преди 1 месец
Тя е фармацевтска щерка, не я жалете, че са я вързали за лоената топка. Заслужава си всеки момент, а родителите направо в адда да се запичат. Колко живота са затрили с химиите си и вълшебните бъркочи, тестовете и т.н.
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати късмета -да се родиш милиардерка и да те омъжат за таз лой
73
3
 
1
 
! Отговори
Брико преди 1 месец
Завиждайте, завиждайте, ама нямаме шанс да ни приемат при тях в Брикс.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анон преди 1 месец
Винаги съм се чудил - как може да си богат и да изглеждаш зле? Разбирам да си беден и да трябва да бачкаш по 14 часа на ден, да нямаш достъп достъп до хубава храна и медицински грижи ...
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе пари, пари ама кофтия ген не може да се коригира.
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне, като има пари да го стегнат малко визуално.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На демократите в България не им харесва хората да живеят добре и направиха така, че да има малко на брой много богати и много на брой много бедни, както в Индия. Явно на демократите в България Индия им харесва, а не ЕС, където ножицата между бедни и богати не е така широко разтворена като в България и Индия.
68
4
 
6
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 месец
Следващата тежка бхаратска милиардерска сватба ще я организираме в Исторически парк, при нас бутафорията е по-голяма!
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе... няма вечни неща.
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ексик да са и милиардите на Радхика ,щом ще трябва да си ляга с тая огромна топка лой ! - Гадост Бе ,ми че то и мирише ужасно ,а "инструмента" е затрупан със сланини -оди го намери....-милиардери ,ала Алчни и ламтят за още .
65
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Хубава работа, ама... тъмно зелена.
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На копейките не им харесва ЕС и НАТО- и затова искат да ни закарат в БРИКС- на 131 място по индекс на човешко развитие, с над 500 милиардери и хора потънали в нечовешка мизерия, висящи по превозни средства- влакове и автобуси- ами не, ние си оставаме в ЕС- те да ходят в БРИКС.
63
2
 
15
 
! Отговори
Пак до Индия /68/ преди 1 месец
Попитай по-възрастни хора да ти разкажат за социализма, когато в много специалности във ВУЗ-овете младежи от големи градове, които не са деца на активни борци и са с родители от категорията "Служещи" (тоест, не от работническата класа), влизаха да следват като през иглени уши въпреки отличния си успех. В същите специалности нахлуваха стада гoвeдa от така наречените изоставащи окръзи, стига да са завършили с общ успех в дипломата за средно образование (3). Резултатите от това безумие ги видяхме.
62
2
 
2
 
! Отговори
До Индия,най-голямат преди 1 месец
А може би не е чак толкова лошо кастите да не се смесват. Ако някой не харесва тази, в чиито среди се е родил, нека да положи усилия, за да мине в по-горна каста. Получи ли този преход като подарък, той няма да го оцени и резултатите са плачевни. Спомни си европейските комисии, които идваха тук в началото на 90-те години. Един от най-големите проблеми на България в техните очи беше фактът, че в едни и същи сгради, в съседни апартаменти живеят хора от съвсем различни социални групи.
61
0
 
7
 
! Отговори
Индия, най-голямата преди 1 месец
демокрация на света каза Шолц (Германия) и пропусна старателно да спомене 5 кастови системи на демокрацията, при посрщение в Индия!
60
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Младоженеца,тамошния Пеевски!
59
0
 
12
 
! Отговори
Али Реза преди 1 месец
Младоженеца ме кефи :)