Почитат паметта на жертвите от клането в Сребреница отпреди 29 г.

Хиляди се включиха в „Поход на мира“
11 юли 2024 10:20, Елка Василева
23
Почитат паметта на жертвите от клането в Сребреница отпреди 29 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Днес се навършат 29 години от влизането на босненски сръбски части под командването на генерал Ратко Младич в мюсюлманския анклав Сребреница, при което са избити над 8 хиляди мюсюлмани - мъже и момчета.

В края на май Общото събрание на ООН обяви с резолюция 11 юли за Международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница през 1995 г. по време на войната в бивша Югославия. Сърбия, босненските сърби и Русия категорично се противопоставиха на резолюцията, която беше приета с 84 гласа "за", 19 "против" и 68 "въздържали се".

Тленните останки на 14 жертви на геноцида, извършен в Сребреница през лятото на 1995 г., ще бъдат погребани днес с общо погребение в Мемориалния център Сребреница - Поточари.

Най-младата жертва, която ще бъде погребана, е седемнадесетгодишният Бериз (Омер) Муич, роден през 1978 г. в Зворник. Най-възрастната жертва, която ще бъде погребана, е Хамед (Ибрахим) Салич, роден през 1927 г.

Оцелелите от клането в Сребреница и тази година бяха начело на колоната "Поход на мира", в която се включиха около 5000 души. Те тръгнаха на 8 юли сутринта от босненското градче Незук на път към гробището Поточари, за да отдадат почитта си към хилядите мъже и момчета, убити в геноцида в Сребреница през юли 1995 г.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Русия
Сърбия е магнит, привличащ руския империализъм към Балканите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Такова нещо през 20-и век не биваше да се случва. Но аз все пак питам, кога ще се извърши всеобщ ритуал за почитане на паметта на християните, погубени от момента на стъпването на османци на Балканите, та чак до днес, когато прииждат нови под трогателните названия "бежанци" и "мигранти"?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПОЧЕТЕН КАРАУЛ НА ВЪЗПОМЕНАНИЕТО ЩЕ БЪДЕ ХОЛАНДСКИЯТ БАТАЛЬОН ОХРАНЯВАЛ КЛАНЕТО!!!...
20
0
 
1
 
! Отговори
1453 преди 2 седмици
До АнонименКолко трябва да си жалък, за убиваш деца за отмъщение за нещо.
19
3
 
4
 
! Отговори
а другите преди 2 седмици
А жертвите от амерканските бомбадировки на Белград, милионите избити араби в Ирак, Сирия......Да почетем и тях, а???
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Клането в Сребреница" е поредна пропагандистка рекламно - дезинформационна акция на Запада. Значителен брой от "убитите мюсулмани", чиито имена са на паметника там, са си живи и здрави до ден днешен. Отделно поне една трета от труповете са на сърби. Обаче някой плаща тази латерна да ни я въртят на главите безконечно.
17
2
 
1
 
! Отговори
До 11 - преди 2 седмици
Над Родопите летяха тежки военни самолети в посока Запад - Северозапад. Сигурно са носели банани за сърбите. Може да са били и за презареждане във въздуха.
16
3
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 2 седмици
До 61Сърбите не са извършвали геноцид - подпомогнали са възстановяването на почти асимилираната македонска народност. Осъзналите се като македонци са получавали данъчни облекчения, предимство при кандидатстване за работа и т.н.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
всичко с времето си. За съжаление и в момента се извършва геноцид спрямо палестиниците и пак се мълчи.
14
10
 
6
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
Да живее Радко младич
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имаше независими доклади, че много от труповете са на преоблечени военни. В ерата на американските false flag операции, подобни събития винаги са будели съмнение, за съжаление
12
3
 
8
 
! Отговори
61 преди 2 седмици
Не съм запознат със събитията в Сребреница. Но ако сърбите са извършвали там подобен тормоз и геноцид както над българите от Македония и Западните покрайнини... Хммм
11
3
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 2 седмици
Грешиш! Коридорът е бил само за връщащи се самолети. Отиващи да бомбят самолети не са летяли в БГ небе. Излитали са от Италия предимно. Явно не си бил много жив/в час да го помниш това.
10
3
 
17
 
! Отговори
Хора преди 2 седмици
Защо всички забравиха как войските на ООН избягаха позорно от града и оставиха хората там не защитени,някой беше ли наказан за това?!
9
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А що са ги избили - отмъщение за Турското робство :)))
8
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 5 Не разбираш, когато го правят САЩ, Великобритания, Израел и техни приятелски държави - това НЕ Е геноцид. Когато се извършва от неприятелски държави като Русия, Югославия, Иран, Сирия, Китай и др. неприятелски държави ТОВА Е геноцид.
7
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Все сърбите виновни. А ислямистите чисти като момини сълзи...
6
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
понеже дечковците пак почнаха да пишат за Русия и не знам си какво....хванете и прочетете бошняците колко народ изтрепаха преди Ратко Младич да тръгне към Сребреница.... някои бяхме живи и го помним това... ;) после помним как само иван мангана даде въздушен коридор да бомбят сърбите....
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи при 8000 убити геноцид, при много повече - няма геноцид.
4
11
 
15
 
! Отговори
ЗАЩО само СРЕБРЕНИЦА преди 2 седмици
А ден за избитите на Петрова нива, няма, за избитите в Анадола също, за геноцида срещу арменците , избити около 2.5милиона, също няма, няма холокоста, не се споменават даже. Както не се споменават и зверствата от страна на ислямистите в бивша Югославия.
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябваше да изпратят Барисав и всички руски агенти да видят какво предизвиква Русия, само граждански войни. Светла памет на мъчениците убити заради "политици" или по скоро заради егото на руските агенти. Затвор за Борисов, за Радев, за Гергов и т.н.