Мицкоски: Всички с български паспорти в РСМ ще ги скъсат, щом станем част от ЕС

Български паспорти имали и македонци, и албанци, и турци, и сърби, и власи, и бошняци
Обновена: 29 юли 2024 18:09 | 29 юли 2024 18:00, Елка Василева
325
Мицкоски: Всички с български паспорти в РСМ ще ги скъсат, щом станем част от ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Според Християн Мицкоски гражданите на Република Северна Македония търсят български паспорти не заради "етническа или национална принадлежност" и "ще ги скъсат в първия ден, в който страната стане член на ЕС". Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски бе попитан дали ще поиска от гражданите на Северна Македония, които притежават български паспорти, да се откажат от тях.

Още по темата
"Това е лично решение. Истинският въпрос е защо македонските граждани не са искали български паспорт преди България да влезе в ЕС. Българският паспорт не е заради етническа или национална принадлежност. Доколкото знам, български паспорти имат и македонци, и албанци, и турци, и сърби, и власи, и бошняци, всички имат - поради икономически причини.

Мислят, че по този начин по-лесно ще получат възможност за работа в държавите от ЕС, не защото се чувстват българи. Сигурен съм, че причината не е тази. И съм сигурен, че всички още утре биха се отказали (от български паспорт), ако не се беше случила тази неправда две и половина десетилетия да чакаме да започнем преговори (с ЕС). Ако имахме нормален път, както всички нови държави членки на ЕС, ви гарантирам, че нито един гражданин нямаше да поиска български паспорт. Ние имаме много вътрешни проблеми, но заслужаваме много повече от много държави членки на ЕС (да бъдем член на ЕС). И ви гарантирам, че ако получим заслуженото, в първия ден, в който станем член на ЕС, те ще ги скъсат (българските паспорти). Гарантирам ви”, заяви Мицкоски, който днес беше на посещение в Камарата на Северозападна Македония. Изказването му бе излъчено онлайн в правителствения канал.

Запитан съществува ли друг вариант, който да не включва промяна на преговорната рамка, която е условие за реално начало на преговорите по присъединяване на Северна Македония с ЕС, Мицкоски отново посочи, че алтернативата е конституционни промени за вписване на българите в основния закон на страната с отложено влизане в сила.

"Ако има желание, има начин, ето го начина. Повече от две десетилетия говорим за ЕС и сме заседнали преди началото на преговорите. Винаги има и още нещо, и още нещо. Трябва същите тези, дето говореха тези неща, да покажат дали разчитат на нас. Но не на думи, а на дело да покажат. Дадохме им начин. Отложеното действие е един от начините”, заяви Мицкоски, който уточни, че за това е разговарял „с всички международни представители”.

(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ама кога това :Д :Д :Д
284
1
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 1 месец
До БлагоевградНаправо се запътвайте към Северна Македония, няма нужда да чакате отцепването.Но после не се връщайте, защото ние българите няма да плащаме вашите пенсии и социалните ви помощи. Нека северномакедонците ви поемат :)!
283
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Нищо няма да късат. Пари са се давали за тоя паспорт :)))))))))))))))))))) Мицко и Медведев да не пият от една чаша?
282
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
abe censoriii , za dve cerveni hahaha
281
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този е голям циркаджия! Само му вижте физиономията, като на клоун от селски панаир. Между другото, РСМ няма да види скоро ЕС, а дори и да се стигне един ден до "късане" на паспорти, в България няма да има драма по този повод!
280
11
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 1 месец
Нас , македонците от Пиринска Македония да ни отделя от България и да ни присъединят към Р.Македония.
279
7
 
2
 
! Отговори
Благоевград преди 1 месец
И аз ке си скъсам българския паспорт.
278
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мицков, няма да стане така!
277
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички с български паспорти, за да получат тези български паспорти са представили документи и са доказали български произход. Никой от България не ги е карал насила да ги изкарат. Тези хора са представили декларации, че имат българско самосъзнание. Те са представили актове за раждане на свои предци. Не става така, късам паспорта щото не съм българин. Всичко се съхранява в архиви. Има много желаещи за български паспорт, но са загубили документите и не могат да го получат.
276
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, тоя нали е наясно, че нЕма значение дали ще ги скъсат или не?! За да ги получат са: 1. Декларирали, че са българи и, забележете, 2: СА ДОКАЗАЛИ, ЧЕ СА БЪЛГАРИ С ДОКУМЕНТИ. Освен това не знам тоя за какъв ЕС изобщо бълнува след всичките простотии, които натвори.... :)
275
2
 
6
 
! Отговори
Буден гражданин преди 1 месец
С това си поведение и още 25 години няма да станете част от Европейския съюз.
274
1
 
4
 
! Отговори
туроператор преди 1 месец
мицкофски, Ибиса.
273
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сръбковски, *** в Белград да метеш пода в кабинета на Вучич. Може и с език.
272
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Северджанците бълнуват, че в Пиринско имало македонски етнос! Как пък един не отиде в Скопие да декларира македонско самосъзнание и поиска македонски паспорт.РСМ вика, че у тях няма толкова българи, та чак да ги вписват в конституцията!? Интересно, какви са тези 120 000 жители на РСМ, които са доказали с документи и декларирали български произход, та са взели български паспорти. И още няколко десетки хиляди са подали документи и чакат!
271
1
 
9
 
! Отговори
Striker преди 1 месец
Щом влезете в ЕС..? Е, значи скоро няма да ги скъсат, хаххаха!
270
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
шебека намеква, че ще подгони македонците с български паспорти.
269
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
С други думи казано - никога няма да ги скъсат.
268
1
 
10
 
! Отговори
1212 преди 1 месец
Според статистиката на Васил Кънчов (Македония. Етнография и статистика) от 1900 г. Скопие има около 31 900 жители, от които около 13 000 българи християни, около 15 000 турци, 30 черкези, 50 гърци, 150 арнаути християни, 450 власи, 800 евреи, 1920 *** и около 500 души от други народности.[30]
267
19
 
4
 
! Отговори
Тони Кукоч преди 1 месец
СВОБОДА ЗА ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНИ В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ..ИМАМЕ НАД 300 ХИЛЯДИ МАКЕДОНЦИ ТАМ..БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ МАХАТ ОТ ПИРИН !.....Кога ще имат права ??...14 пъти е осъдена Билгариа ! -- в ХАГА и СТРАСБУРГ !
266
2
 
15
 
! Отговори
Ги лаже преди 1 месец
Бракята да не си скинуват пасошите оти ке им требуват ище 20 године. Мицко е влах,куц влах наполовин и ги лаже. Куц влах е превел вОйската на Василий до гръб на Самуил.