Плащаме 3% по-скъп ток от реалното

"AES Гълъбово" продава електроенергия, която не произвежда
Обновена: 23 мар 2011 15:05 | 23 мар 2011 06:52, Елка Василева
150
Плащаме 3% по-скъп ток от реалното
Снимка: Булфото

Плащаме с около 3% по-скъп ток заради това, че ТЕЦ “AES Гълъбово” все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г.

Енергията от ТЕЦ “AES Гълъбово” - общо 2 557 736 мегаватчаса за година, трябва да се изкупи от НЕК за 324,193 млн. лева по дългосрочен договор, сключен още през 2001 г. при правителството на Иван Костов. Цената за 1 мегаватчас - 126,75 лева, е определена м. г., след като от AES поискали 136,91 лева. Утвърдената цена е два пъти по-висока, отколкото тази за тока от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, която работи в същия регион и със същия вид въглища.

Централата трябваше да заработи от септември миналата година, но това не се е случило до днес заради технологичен проблем.

За целия период от 1 юли 2010 до 30 юни 2011 г. вероятно ще се окаже, че потребителите са надплатили на НЕК около 160 млн. лева, смятат експерти.

Електрокомпанията трябва да внесе разчетите си в ДКЕВР до 1 април, каза председателят на комисията Ангел Семерджиев. Платеното в повече от потребителите ще бъде приспаднато от новите цени на тока, които ще влязат в сила от 1 юли т. г., обеща той.

"Кога ще го оправят не знам, но те си плащат неустойката за това, така че ефектът върху цените на тока ще бъде надолу. Ще се отрази на средната цена, по която ще продава НЕК, със сигурност - от 1 юли 2011-а. Не може по-рано", каза Семерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
0
 
! Отговори
КауБойко преди 13 години
121 много си *** чукан. Що не вземеш да пуснеш малко постове и за това как монархистите са избивали членовете на БКП? Аман от такива като теб дето четат историята през страница.
117
1
 
2
 
! Отговори
crus преди 13 години
интересно ми е ако беше оцелял Левски ...какъв ли управник щеше да бъде ?дали щеше да се справи с крадците и пумиярите в управлението
116
4
 
0
 
! Отговори
История на БСП преди 13 години
На 10 ноември 1989 г. реформаторските сили в ръководството на БКП стават инициатори за отстраняването на Тодор Живков от поста генерален секретар на ЦК на БКП и впоследствие от поста председател на Държавния съвет на НР България. Започва преходът на България към демократично обществено устройство и към пазарна икономика. Започва и процес на коренна промяна на БКП и преобразуването й в нова партия.
115
3
 
2
 
! Отговори
До 115 преди 13 години
Пълни глупости! По този начин държавата натоварва реалния бизнес, които напрактика създава БВП на страната, а колкото е по-голям БВП толкова по-големи данъци се внасят в бюджето, тоест ще има повече и за пенсионерите! Но на жалките популстчета от БСП не им пука и предпочитат да си купят пенсионерските гласове! Надявам се да си разбрал поне малко от написаното от мен задръстена червена кратуно!
114
3
 
1
 
! Отговори
История на БСП преди 13 години
След 9 септември 1944 г. БКП става ръководна сила в политическия и обществения живот на страната. Макар и формално до 1947 г. тя управлява в коалиция с други леви партии, обединени в Отечествен фронт, а след това (до 1989 г.) - с Българския земеделски народен съюз. БКП се насочва към изграждането на социализъм, следвайки опита на СССР. През този период България постига успехи в социално-икономическото и културното си развитие.
113
3
 
0
 
! Отговори
История на БСП преди 13 години
След държавния преврат през 1923 г. БКП е забранена и фактически две десетилетия работи в нелегалност. Сложно и противоречиво е развитието на БКП през този период. На моменти ръководството й отговаря на репресиите с революционен терор (атентатът в църквата "Св. Неделя" в София през 1925 г.), а в други случаи е един от най-активните фактори в обединението на демократичните сили в България (изграждането на Народен фронт през 1936-1939 г.).
112
9
 
6
 
! Отговори
Джони преди 13 години
Гледах го Костов по ВТВ и се изкефих.Водещата се беше подготвила с написани въпросчета ,но той много компетнтно обясни и за тока и за бензина.Тя го слушаше занемяла. Истината е,че той успя да съживи икономиката след като Жан ни докара до купони. След него вървим все по зле и по зле. Време е да му простим грешките и да гласуваме за него ,че не виждам кой друг ще ни извади от сегашната криза.
111
3
 
1
 
! Отговори
История на БСП преди 13 години
Българската социалистическа партия /БСП/ е наследник на създадената на 2 август 1891 г. на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия, обособена през 1903 г. в Българска работническа социалдемократическа партия /тесни социалисти/. През 1919 г. БРСДП(т.с.) се преименува в Българска комунистическа партия (тесни социалисти) и се присъединява към Комунистическия интернационал.
110
6
 
21
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
По-скъп токПо-скъпи гориваПо-скъпо парноПо-скъпа водаПо-високи данъциПо-висока престъпностПо-висока безработицияПо-висока инфлацияПо-ниски пенсииПо-ниски заплатиПо-лошо образованиеПо-лошо здравеопазванеПовече и по-силни монополиГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
109
3
 
0
 
! Отговори
до 111 преди 13 години
нищо няма да забави, защото почти всичко дадено на пенсионерите се похарчва на момента, така парите пак се връщат в държавата, само дето са се завъртяли
108
0
 
1
 
! Отговори
Защото сме социалист преди 13 години
Сергей Станишев за Гоце:"Не забравям и усилията на президента след юни 2005г. България да се формира стабилно и отговорно правителство, което да има силата и енергията да доведе страната до заветното членство в Европейския съюз. Колко критики отнесе и отнася оттогава като баща на тройната коалиция! Това са обстоятелствата, които определят отношенията ни днес, когато той е президент, а аз министър-председател. "
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И каккво то това ,промени ли нещо Първанов ,все същите престъпни мутри за в ръководството на партията му
106
1
 
1
 
! Отговори
до 103 преди 13 години
Почти, ама не съвсем.Соц страните забогатяха достатъчно, за да поискат власт имащите да станат и собственици.
105
3
 
5
 
! Отговори
До 106 преди 13 години
Ти си болен човек. Повишаването на пенсиите си е чист популизъм! Това действия не може трайно да подобри живота на обикновенните хора, даже напротив само ще задълбочи проблемите им, защото БСП извади от джоба на всички работещи хора и бизнеса за да даде на пенсионерите. По този начин може само да се забави темпа на икономически растеж, което е определящо за благосъстоянието на всички.
104
0
 
2
 
! Отговори
POTEN TIGAR преди 13 години
До 90Ега ти практиката е пич! И защо - защото в бг всичко става точно, ама точно както е планирано? Това е по-скоро изключение. И не ме интересува дали съм се набутал с 3000 или с 3 лв. Въпроса е в това, че някой е позволил това да се случи. И трябва да си понесе отговорността.
103
0
 
0
 
! Отговори
Защото сме социалист преди 13 години
Сергей Станишев за гоце:"В личен план аз никога няма да забравя, че именно Георги Първанов като безапелационен авторитет след избора си за президент заложи на мен. Едно непознато момче международен секретар, вероятно будещо симпатия, но без влияние и достатъчен политически опит, за лидер на най- голямата и трудна българска партия. Пое голям личен риск чрез този избор и се надявам да не съжалява за това."
102
1
 
1
 
! Отговори
хаха преди 13 години
"Централата трябваше да заработи от септември миналата година, но това не се е случило до днес заради технологичен проблем. "Явно Борисов си е изгубил ножицата и не може да пререже лентата,хаха...
101
0
 
0
 
! Отговори
Защото сме социалист преди 13 години
Сергей Станишев за Гоце:"Само ще припомня някои факти. Георги Първанов е лидерът на БСП, който в много трудна ситуация, когаро партията беше в тежка криза и изолация, не се уплаши да я поведе към реформа и модернизация. Отвори социалистите към нова коалиционна политика към социалдемократическите и другите леви и патриотични партии. Започна процеса на международно признание на БСП. Извощва чрез демократичен мажоритарен вот за първи път президентската институция за социалист."
100
3
 
2
 
! Отговори
Защото сме социалист преди 13 години
Как Сергей Станишев увеличава пенсиите и заплатите:Извадка от "Защото сме Социалисти":"През 2005 г. коледната пенсия беше 25 лева, през 2006 г. 50 лв., през 2007 г. 100 лв., а през 2008 г. 150 лева.Решаваме проблемите на огромна група хора. Повечето от тях дори не плащат данъци, защото са пенсионери. Другата засегната група работещите с ниски заплати, беше компенсирана и не получава по-ниски доходи отпреди."
99
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха сега де,то добре Костов е виновен че е догодорил по високи цени,по онова време за да се привлекат инвеститори се правеха такива неща,както и сега се правят за зелената енергия,но на реално произведена енергия,ама какво е крив че сега плащат на AES без да произвеждат нищо...на Боко нещо му издиша пропагандата ..