Плащаме 3% по-скъп ток от реалното

"AES Гълъбово" продава електроенергия, която не произвежда
Обновена: 23 мар 2011 15:05 | 23 мар 2011 06:52, Елка Василева
150
Плащаме 3% по-скъп ток от реалното
Снимка: Булфото

Плащаме с около 3% по-скъп ток заради това, че ТЕЦ “AES Гълъбово” все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г.

Енергията от ТЕЦ “AES Гълъбово” - общо 2 557 736 мегаватчаса за година, трябва да се изкупи от НЕК за 324,193 млн. лева по дългосрочен договор, сключен още през 2001 г. при правителството на Иван Костов. Цената за 1 мегаватчас - 126,75 лева, е определена м. г., след като от AES поискали 136,91 лева. Утвърдената цена е два пъти по-висока, отколкото тази за тока от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, която работи в същия регион и със същия вид въглища.

Централата трябваше да заработи от септември миналата година, но това не се е случило до днес заради технологичен проблем.

За целия период от 1 юли 2010 до 30 юни 2011 г. вероятно ще се окаже, че потребителите са надплатили на НЕК около 160 млн. лева, смятат експерти.

Електрокомпанията трябва да внесе разчетите си в ДКЕВР до 1 април, каза председателят на комисията Ангел Семерджиев. Платеното в повече от потребителите ще бъде приспаднато от новите цени на тока, които ще влязат в сила от 1 юли т. г., обеща той.

"Кога ще го оправят не знам, но те си плащат неустойката за това, така че ефектът върху цените на тока ще бъде надолу. Ще се отрази на средната цена, по която ще продава НЕК, със сигурност - от 1 юли 2011-а. Не може по-рано", каза Семерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
5
 
! Отговори
Eлена преди 13 години
Някой да каже поне една причина, поради която се налага да плащаме заплатата на г- н Семерджиев?
97
1
 
3
 
! Отговори
До 100 преди 13 години
Приятелю комунистическия строй от съветски тип падна, защото просто фалира! То не може по цял ден да си чоплиш в носа и да чакаш "светлия комунизъм" да ти оправи живота.
96
2
 
9
 
! Отговори
КОКО преди 13 години
Стига сте плюли комунистите,защото в Б-я отдавна няма такива, убили са ги навреме,за да не пречат на крадците да си "гледат работата.Свестен управник,който да мисли за бъдещето на нацията няма от времето на Иван Шишман.Друг е въпросът, къде е през това време" народа"?Крадът ни мачкат ни ,а ние все чакаме друг да се погрижи за благото ни.Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!!
95
3
 
0
 
! Отговори
Защото сме социалист преди 13 години
Извадка от труда на С. Дмитриевич С. :"... Беше съзнателен и доброволен избор на партията в името на едно друго, съвсем различно и съвсем модерно разбиране за социализма."
94
2
 
2
 
! Отговори
Защото сме социалист преди 13 години
Извадка от труда на С. Дмитриевич С. :"С други думи, партията прие, че не може да има социализъм без свобода и в името тази общочовешка ценност и привилегия предприе демократични реформи. Никой не ни е карал да го правим имахме избор и го направихме.И не е вярно, че в България е имало силна опозиция и съпротива срещу режима, в резултат на който той е свален от власт. Това може да е вярно за Полша, Чехия и Унгария, по никакъв начин за бившата ГДР и за Румъния, а най- малко за България..."
93
5
 
4
 
! Отговори
До 94 Умряхме преди 13 години
Глупав ли си или това е ирония не знам? Има поговорка "Който не помни грешките си може да ги повтори в бъдеще" или нещо такова." Не се занимавайте със г-н Станишев, г-н Костов, г-н Доган и Негово Величество симеон!"Как да не се занимаваме като депутатите едва ли не ни казват "Избери си един тиранин той ще те мъчи". Нали трябва уж да изберем от някой от гореизброените или Бойко. Е аз няма да гласувам. Най-добре е емиграция. Не че не обичам България но тук вече не се живее. Амин.
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Семерджиев - подавай ОСТАВКА!
91
7
 
3
 
! Отговори
КАТО ,ПОСТРОИТЕ.. преди 13 години
....АЕЦ-БЕЛЕНЕ ....ТОКА ЩЕ ВИ СКОЧИ ТРОЙНО...300%!НАЛИ НЕ СИ ПРАВИТЕ ИЛЮЗИИ---ЧЕ РУСНАЦИТЕ ЩЕ ВИ ДАВАТ ТОК ...НА ВЕРЕ СИЯ....???ЗА ДУПЕ НЕ ДАВАТ --НИКЪДЕ !ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ , ЗА ДА СЕ ИЗПЛРАТИ СТРОЕЖА Й!!!
90
2
 
12
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
Не щеме ние Боко, Не щеме и Вежди! А искаме си тока, на старите цени!
89
10
 
3
 
! Отговори
АЕЦ-БЕЛЕНЕ .... преди 13 години
...НЕ РАБОТИ ,....ИМА ИЗКОПАН ГИГАНТСКА ЯМА НА ПАРТИЯТА---А НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ТАЯ МАГАРИЯ НА "ОВЧИЯ" И сърГЕЯ!!!!!!!!!!ЩЕ ПЛАЩАТЕ ,БЪЛГАРИ-----ИМАТЕ , ДУПКА В БЕЛЕНЕ ...ЗА---2-млрд.лв...КАТО ТУРИТЕ И 2-млрд.лв.---ПЛАНОВ ДЕФИЦИТ В БЮДЖЕТА...=4-млрд.лв.!!!ДА ВИ Е ЗДРАВЕ ДА ПЛАЩАТЕ, БЪЛГАРИ !НАЛИ ИМАТЕ ПАРИЧКИ.....???!ПАРНИЯТА-МАЙКА.......ЩЕ ВИ ГИ ВЗЕМЕ!!!ЗА ВАШЕ,... ДОБРО Е!
88
10
 
6
 
! Отговори
Моя страна преди 13 години
Бойко и Цецо са виновни! Да не гледаме в миналото другари, не се обръщайте назад! Не отвръщайте поглед, изпълнен с омраза от герберастите! Не се занимавайте със г-н Станишев, г-н Костов, г-н Доган и Негово Величество симеон! Това са достойните български управници, които бяха принизени от Боко Тиквата, наглите му лъжи няма да ни разколебаят! Да ги изметем, преди те да са измели нас!
87
1
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Я някой компетентен да каже как се пуска колективен иск до ЕС и Страсбург!
86
7
 
4
 
! Отговори
55 преди 13 години
В интерес на истината загубите ни от инвестициите в Беляне са много по-големи и ще продължим да плащаме още много години - да благодарим вкупом на мафията от БКП, която пак напира към властта и на простите хора, които пак ще ги вкарат във властта. А Костов му е време да се разкара от политиката и комисията Кушлев да го пораздруса.
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Костов му пожелавам много любов в централният софийски затвор!
84
2
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 13 години
Чакай малко бе приятел, не се ядосвай толкова - нищо фатално не е станало. На този ТЕЦ никой не му е плащал още нищо, защото не е започнал работа. Просто е обичайна практика в този сектор да се подписва преварителен договор, но той влеза в сила едва когато е завършен проекта. Проблема е че НЕК очаквайки, че ТЕЦ-а ще заработи е повишила цената на ел. енергията предварително от юни 2010. Сега НЕК просто трябва да ти намалят сметката за ток през въпросния период с 3%.
83
1
 
4
 
! Отговори
,,Lari,, преди 13 години
KOGA SHTE MI VARNETE PARITE,MOSHENIZI NEKADARNI.KOGATO,SE VARNAT ZADJANATITE LI... .IZVERGI KORUMPIRANI.
82
3
 
2
 
! Отговори
POTEN TIGAR преди 13 години
Сегашната ДКЕВР надали има някаква вина конкретно за този казус (иначе доколко стават е друг въпрос). Комисията е създадена в края на 1999 г. и именно нейните първи членове са приели да плащаме този по-скъп и непроизведен ток. Сега се ровя да им намеря именцата да ги видим. Сегашните просто не са излизали от кабинетите си и надали знаят кое е реално в ценообразуването и кое не. Браво все пак, че се изнесе тази информация. Преди години нищо нямаше да се чуе.
81
6
 
5
 
! Отговори
55 преди 13 години
Костов има 2 страни - черна и бяла. Бялата е обвързването на лева с еврото, овладяване на икономическата криза, и не разреши войната в Югославия да се прехвърли в БГ. Но черната страна напоследък става катранено-черна и е време да се оттегли от политиката или да бъде изхвърлен оттам. За съжаление не може да бъде съден поради давност!!! Сори.
80
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей на тоя драгалевски *** все Гълъбово, региона и въглищата на ТЕЦ-овете му пречат... Дали защото женка му е вносител на Донбаските въглища за България?! Мръсен крадлив ***
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една от най-големите "заслуги" на Костов беше ,че премахна БДС. Много добре си спомням, че от този момент нашия пазар беше затрупан с ***. И след като се ликвидира и българското производство, процеса е много трудно обратим.