С 40% по-евтини мобилни разговори от 1 юли

Цените на едро на GSM-мрежите падат двойно, а от януари 2013 г. - тройно
Обновена: 1 юни 2012 15:05 | 1 юни 2012 12:45,
34
С 40% по-евтини мобилни разговори от 1 юли
Снимка: Creative Commons

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е получила очакваното разрешение от Европейската комисия, с което от първи юли цените на едро на мобилните оператори ще бъдат понижени над два пъти, а от началото на 2013 г. ще последва ново намаление.

Това съобщи в интервю за БНТ председателят на комисията Веселин Божков по повод вчерашното решение на КРС за поетапното намаление на цените за терминиране в мобилните мрежи, което се очакваше с нетърпение от потребителите.

Точно след месец цената на едро ще падне от 13 стотинки до 5,5 стотинки за минута, а от първи януари следващата година таксуването ще бъде по 4,6 стотинки при силен трафик.

По този начин от рекордните 38 стотинки, които се плащаха през 2007 г. , българските оператори вече ще предоставят услугите под средноевропейските цени, посочи още председателят на КРС.

На въпроса как поевтиняването ще се отрази върху цените на дребно за потребителите, Божков обясни, че от първи юли клиентите на мобилните оператори трябва да плащат от 25% до 40% по-евтини сметки. Въпреки че фирмите могат да оспорват по съдебен ред това решение на комисията, Божков изрази увереност, че съдът ще се произнесе в полза на решението на регулатора.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: мобилни оператори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 12 години
ТРАЙ КОНЙО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА.....Нашите бандити ще изтърват кьоравото,как ли пък не.....Както казва Петко Бочаров "ДА АМА НЕ".......:)))))))))))))
30
0
 
1
 
! Отговори
Levchev преди 12 години
az zatui minah na prepaid card skype - nai-eftinata tarifa v sveta e.
29
0
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
2014 най-късно 2015 ще си цункате приходите от Роуминг в ЕС и ЯКО ЩЕ ВИ БИЯТ ПРЕЗ ПРЪСТИТЕ за ... хайде да не обяснявам за какво.
28
1
 
6
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
KR(aliv)S-ето много на дребно хвърляте прах в очите на хората. Нещо да кажете за премахване на роуминг-а. Докато се натуткате да се опитате да намалите цените ЕС ще забрани роуминг-а между държавите членки и ще трябва да ви закрият щото евро пазара ще ви върши работата т.е. ще регулира цените. Квато държавата такива операторите такъв и регулатора. Колко процента от антените им били незаконни че не разбрах и кой пропуснал да ги санкционира толкова години?
27
12
 
5
 
! Отговори
до ozi mozzy преди 12 години
Там да си изгниеш, в гнусната чужбина, да робуваш цял живот, да те мачкат и дискриминират, да се чувставаш винаги потиснат и мачкан и никога повече не стъпвай в майка България, ние нямаме нужда от родиноотстъпници! Емигранти, стойте си там вие сте чужди и нежелани повече тук! По-добре да остнем 1 милион, но чисти за една свята република! А на онезо, които измениха на Майка България пожелавам като легнатна смъртното ложе да няма кой ръката да им държи да няма кой една свещ да им запали!!КАЗАХ!!!
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още не мога да забравя мтел навремето как режеха глави с 2,20лв. за минута. Такива сметки съм плащал че като си спомня само сърцето ми се къса , мошенници.
25
1
 
15
 
! Отговори
Професора преди 12 години
С това съотношение в България на заплати спрямо сметки за телефон се чудя как още не сме развили телепатия.
24
1
 
21
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
Не подписвайте срочни договори ! Чакайте.
23
6
 
5
 
! Отговори
... преди 12 години
Какви 38 ст и 30 ст, аз говоря на 24ст към вси1ки оператори. Нещо са ви минали май.Както и да е няма да поевтинее за крайния потребител 100%, работих в една от компаниите и това няма да се случи
22
2
 
22
 
! Отговори
ozi mozzy преди 12 години
АЛОООО КАКЪВ Е ТОЯ РОМИНГ 6 ЛЕВА!!!!!! ХОРА РОМИНГА НА БГ ОПЕРАТОТИТЕ Е 6 ЛЕВА НА МИНУТА!!!! Интернет GPRS Е 2 ЛЕВА НА 100 КБ.КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА!!!!!ЕЛАТЕ В АВСТРАЛИЯ И ЩЕ ПАДНЕТЕ. БГ КАРТАТА ЩЕ Я ИЗХВЪРЛЯ. ДО КРАЯ НА ЖИВОТА МИ НЯМА ДА ПОЛЗВАМ БГ ОПЕРАТОР!! УРА!
21
2
 
34
 
! Отговори
kotarak преди 12 години
01.07.2010г. свалиха цените на едро и коментара беше, че ще се отрази и на дребно. В края на 2011 пак имаше сваляне на едро. Но до ден днешен такова нещо не се случва с цените на дребно.Това е цената на прима парти 0,83лв./мин.А тия на абонамент от години си е 0,32лв./мин. Така, че само се пишат и говорят глупости.....
20
6
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 12 години
до КаменОчевидно често ядеш бой, заради глупавото си поведение и това те озлобява. На мен хич не ми дреме за теб и нещата, за които се чудиш.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 11 "Значи сега мобилните оператори ще трябва да уволнят 30-40% от служителите"---Откъде накъде? Мобилните оператори правят луди пари. Ако уволняват служители, то причината няма да е понеже не могат да им плащат, а понеже просто са АЛЧНИ и искат да продължат да печелят луди пари (вместо нормални пари).
18
1
 
18
 
! Отговори
пепе преди 12 години
Прваилно се говори за ЦЕНИ НА ЕДРО. Колкото до цените на дребно, дори да поевтинеят Просто мобилният оператор ще ви нахендри с 8000 (неизговоряеми) "безплатни" минути и абонаментът си остава същия или по-висок от сега!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...след месец цената на едро ще падне от 13 стотинки до 5,5 стотинки за минута...а цената на дребно от 38ст. на 30ст.
16
6
 
5
 
! Отговори
Камен до 16 преди 12 години
Чудя се дали ако бях на една ръка разстояние от теб щеше да паднеш от крака на врат или щеше да се опиташ да полетиш!
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такааа, а сега да видим как това ще се отрази на цената за потребителите.
14
7
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 12 години
до КаменНе, не са мошенници, а просто се възползват от мързела и глупостта на такива като теб, които ви мързи да четете. Ако си беше прочел условията, щеше да знаеш, че отчитането е на минута.
13
3
 
25
 
! Отговори
Камен преди 12 години
13 стотинки ли ? Къде има такава тарифа бе? Аз бях на сметка и плащах най-малко 29 стотинки на минута,сега съм на предплатена и преди няколко дена засякох- говорих 4 секунди и ми взеха 95 стотинки от лимита. М О Ш Е Н И Ц И друго не мога да кажа.
12
1
 
4
 
! Отговори
Най- големия преди 12 години
до 8Ти като нямаш мнение, трай и не се заяждай с хората.