Под натиска на протестите: Цената на тока

Електричеството поевтиня на два пъти през 2013 г.
Обновена: 28 дек 2013 12:05 | 28 дек 2013 10:01,
113
Под натиска на протестите: Цената на тока
Февруарските протести срещу монополите. Снимка: БулФото

Едно от най-важните събития в политическия живот на България през тази година са протестите, предизвикали сътресения и предсрочни парламентарни избори. В основата на тези протести обаче се оказаха високите битови сметки, които дори и работещи хора не успяха да покрият.

В опит бързо да бъде туширано недоволството започнаха да се търсят резерви в цената на тока. Тезата, че не цените са високи, а доходите са прекалено ниски, само за кратко се промъкна в публичния дневен ред.

Началото постави правителството на Бойко Борисов, което почти буквално нареди на независимия енергиен регулатор да намали цената. Понижението стана факт в началото на март, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) излезе с решение за понижение на цената със средно 7 на сто.

Под лупа беше поставена работата на електроразпределителните дружества в страната, като имаше и заплаха за лиценза на ЧЕЗ – дружеството, което доставя електричество в Западна България, където протестите бяха най-масови.

Месеци по-късно обаче докладите показват само нарушения, които не са основание да бъде отнет лицензът на дружеството. Проверките на ЕРП-тата не показват значителни отклонения от правилата, а като цяло и трите дружества дават сигнали, че са си взели поука от случилото се в началото на тази година.

Освен при ЕРП-тата вината беше потърсена и в централите, произвеждащи енергия от възобновяеми източници. Решението за тези мощности е политическо, не икономическо, признават дори и от Европейската комисия и затова навсякъде в ЕС беше допусната държавна помощ за този сектор и изкупуване на продукцията на преференциални цени. С времето обаче технологията се развива и подкрепата вече се оттегля.

У нас пък се стига до другата крайност – две поредни години ДКЕВР не дава разрешение за изграждането на нови мощности, които да бъдат включени в енергийната мрежа.

Фотоволтаичните и вятърните централи се радват на специално отношение и от 2014 година ще плащат такса в размер на 20%, или поне докато не се произнесе Конституционният съд, сезиран по казуса от президента Росен Плевнелиев.

Служебното правителство, дошло след оставката на правителството на Бойко Борисов, пък се захвана не с цените, а с мерки за изсветляване на енергетиката и опит да се решат проблеми, влачени години наред.

След предсрочните избори новите управляващи потърсиха и успяха да намеря още резерви и цената на тока беше свалена средно с 5%. В началото на декември се заговори и за ново понижение – този път само за цената на нощната тарифа, което да стане факт след Нова година.

Новото ръководство на енергийния регулатор, след обстоен анализ на ситуацията, успя да открие още резерви и предколедно нощната тарифа за бита поевтинява с 10%, а дневната - с 1%. За малкия бизнес също има бонус - дневната тарифа е с 1,5% по-ниска цена от началото на 2014 година.

Основание за това намаление е решението на ДКЕВР от август, което промени модела на цената – таксата за пренос беше освободена от три компонента - добавката за зелена енергия, цената за високоефективно комбинирано производство и невъзстановяемите разходи. Тези разходи изчезнаха само от отделните редове на фактурите и вече са част от общата цена за снабдяване за вътрешния пазар.

Благодарение на промяната обаче се стимулира износът на по-евтин ток към съседните държави в региона, а според изявленията на регулатора - много от дружествата отново са на печалба.

Намаленията, макар и приветствани от битовите потребители, обаче събуждат сериозни опасения, че са изкуствено предизвикани. В този случай свиването на цените е за сметка на Националната електрическа компания (НЕК), чието финансово положение е катастрофално.

Към 25 ноември 2013 година текущите задълженията на НЕК само към доставчиците на енергия надхвърлят 805 млн. лева, се посочва в доклад на компанията, представен пред Народното събрание. Просрочените  задължения са за над 435 млн. лева.

През летните месеци се появиха опасения за развитието на мините и натиск да се запазят работните места на миньорите. Така цената на въглищата беше увеличена. В същото време след решението на ДКЕВР цената на електричеството от ТЕЦ-овете беше намалена.

В подобни ситуации, за да се запази обемът на работа, се търсят резерви и обикновено те се намират по отношение на инвестициите за обновяване на дейността. За подобни централи това обаче е риск в дългосрочен план – непокриването на екологичните изисквания например, означават и сериозни глоби.

За рокадите в енергийния регулатор четете в анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: енергетикаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Енерго-Про Продажби АД са депозирали 29,3 млн. лв. във Viamon s.r.o. Чехия. Viamon s.r.o., е странна компания, с 3-*** служители, неизвестен собственик и без сайт. Като дейност е посочила Недвижими имоти. Лихвата по депозита е 4%, но при превалутирането (освен ако в Чехия не обичат българските левове) ще е много по-малка. Ако парите бяха на банков депозит в България, лихвата щеше да е по-голяма, но не са.. Въпросът е, защо Енерго-Про Продажби АД които се оплакват от "загуби" в размер над 16,1 млн. лв. имат в случай, че загубите им са реални, свободни 29,3 млн.лв. далеч надвишаващи предполагае
60
6
 
12
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
До TooNПо принцип се въздържам да репликирам, но си надрищил много глупости. Критикува се поне с що-годе аргументи. Извън другите глупости, знаеш ли на колко години е бил Пеевски когато е закрита ДС? Аман от тикви и тиквопоклоннице в този сайт ....
59
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TooN СОРОСЧЕ КАК СИ-----НЕЩО МАИ ТЕ ГЪРЛИ...НЕМА ПАРИ..ОБЕДНЯХТЕ....ХАХАХАХАХА
58
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидеров президент.
57
11
 
18
 
! Отговори
TooN преди 10 години
Тук 100 човека дават акъл да се замислим. За тези, който не им се мисли:2013 - свръхпроизводство на зърно в БГ - хляба поевтиня ли?2013 - увеличение на цената на ресурсите - у нас тока (УЖ) намалява!!!2013 - доходите в света постепенно се увеличават - а у нас?!2013 - леко движение нагоре в икономиките на ЕС и САЩ - а у нас?!2013 - министър-председателя предлага ДС *** за шеф на ДАНС - представете си реакцията на Германия, ако Меркел предложи хитлерист за шеф на въшното им министерство..
56
12
 
16
 
! Отговори
Коментатор преди 10 години
Сега са се напънали да спечелят изборите за Европарламент, за да може да ни надуят главите с тръбенето, че народът ги поддържа, и затова, трябва да си изкарат мандата докрай. Разбирай, да окрадат всичко, което взеха като заеми, за да ги плаща после народа. И то, години наред. Какво друго да им кажеш, освен ОСТАВКА!
55
7
 
7
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
До Анонимен 63Не знам кой *** не помни до февруари, 2013.
54
8
 
15
 
! Отговори
ДО 62 преди 10 години
Позитански гей като ви *** ДОГАНЧО ДРЪНДАРСКОТО цигле ви е ДОБРe всичките министри са ви с турскоцигански имена.... явно и ти си същият укрански *** ...............Всички държави са се отръпнали от ваща ХУНТА на ДС мафията начело с дръндарският хидроинженер дето си назначава съдии и прокурори пък и пуска БИСЕРОВ ама на бисеров МОСАД ЩЕ МУ СВЕТЯТ МАСЛОТО СКОРО
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам кой *** вижда връзка между протестите и цената на тока.
52
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми е смешно, когато комунистите тръбят, че намаляват цената на тока. С колко, бе Партийо любима? Увеличават пенсиите, с колко, пак, Партийо любима? Не само че мислят хората за прости, но и нагло ги манипулират с "увеличения" и "намаления". В крайна сметка, нищо осезаемо. Само големи думи и "изпълнени" предизборни обещания. Ако това не е демагогия, не знам кое е. Акцията в момента е "Подготовка на избори за Европарламент". Бас държа че плъхът Станишко ще е водач на листа.
51
10
 
18
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Така, както е написана статията, излиза че съвсем скоро някой ще ни призове да излезем на бунт срещу намаляването на цената на електроенергията!Въобще няма да се учудя ако разните ***, мутрафонски и тиквени организации организират подобни протести.Ми така става когато олигархията и мафията останат без свое правителство.
50
8
 
18
 
! Отговори
Крокодил преди 10 години
Когато управляваха сините ,какво стана? - продадаха България.Някой помни ли? Герб какви са-сини или червени?Кои протестиращи намалиха цената на тока- тези" ранобудните" ли или "студентите"? Я се замислете малко , ако можете !Не реагирайте на първа сигнална система.Кои са комунистите-Костов какъв е,а Б.Б.? Няма бивши.Баба ти бивша ли е?Има боядисани . Манипулзарат ви.Не знаете къде да излеете гнева си ,нали?Мислете сами.Лъжат ви безобразно, а вие вярвате ли?Ако правителството падне-идва КоБор
49
12
 
5
 
! Отговори
Николова преди 10 години
Цените на тока не бяха ниски за да бъдат намалявани. НЕК ще фалира а това ще доведе до дебалансиране на бюджета и дефицит.
48
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Моят приятел - премиерът на Турция Ердоган, идваше на посещения в България за среща с мен" !Бойко е ТУРСКИ *** !!! Най-голямата гордост на бившия премиер Бойко Борисов след статута му на професионален нападател на Бистришките тигри е приятелството със същия този Ердоган, който смачка със сила турската пролет.
47
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я вижте на Бойко най-близкия приятел Ердоган как се оправя с протестите - гумени коршуми, сълзотворен газ и водни оръдия !А у нас полицията пипа с пухени ръкавички .Бой по тиквите на метежниците, демонстриращи с факли и вандалщина .
46
9
 
8
 
! Отговори
dicho013 преди 10 години
Искаме тиква, да си направим ***.
45
5
 
5
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Това показва,че с общи усилия можем да променим нещата към по-добро.Ако не бяха протестите,тока нямаше да поевтинее а щеше да се увеличи цената му през тази година и щяха да ни обясняват колко е наложително това и монополистите да лапат още повече.
44
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната измама на това фалшиво правителство... На 100 лева сметка 5 лева икономия са едно ГОЛЯМО НИЩО... Тези със сметките от 600 лева миналата година, сега ще са 570... "ГОЛЯМ ПРАЗ"...
43
4
 
13
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Или ще се преборим за страната си, или тя ще изчезне. Ние сме най-бързо стопяващата се нация в света!?!? Колко още мислите, че ще ги има тази държава и народ, ако червените продължават да управляват?
42
10
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до Крокодила...Какво може да стане на 10-ти януари, освен да начупят на 20-30 алкохолизирани скапаняка *** кратуни и да ги изприберат по арестите.