Под натиска на протестите: Цената на тока

Електричеството поевтиня на два пъти през 2013 г.
Обновена: 28 дек 2013 12:05 | 28 дек 2013 10:01,
113
Под натиска на протестите: Цената на тока
Февруарските протести срещу монополите. Снимка: БулФото

Едно от най-важните събития в политическия живот на България през тази година са протестите, предизвикали сътресения и предсрочни парламентарни избори. В основата на тези протести обаче се оказаха високите битови сметки, които дори и работещи хора не успяха да покрият.

В опит бързо да бъде туширано недоволството започнаха да се търсят резерви в цената на тока. Тезата, че не цените са високи, а доходите са прекалено ниски, само за кратко се промъкна в публичния дневен ред.

Началото постави правителството на Бойко Борисов, което почти буквално нареди на независимия енергиен регулатор да намали цената. Понижението стана факт в началото на март, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) излезе с решение за понижение на цената със средно 7 на сто.

Под лупа беше поставена работата на електроразпределителните дружества в страната, като имаше и заплаха за лиценза на ЧЕЗ – дружеството, което доставя електричество в Западна България, където протестите бяха най-масови.

Месеци по-късно обаче докладите показват само нарушения, които не са основание да бъде отнет лицензът на дружеството. Проверките на ЕРП-тата не показват значителни отклонения от правилата, а като цяло и трите дружества дават сигнали, че са си взели поука от случилото се в началото на тази година.

Освен при ЕРП-тата вината беше потърсена и в централите, произвеждащи енергия от възобновяеми източници. Решението за тези мощности е политическо, не икономическо, признават дори и от Европейската комисия и затова навсякъде в ЕС беше допусната държавна помощ за този сектор и изкупуване на продукцията на преференциални цени. С времето обаче технологията се развива и подкрепата вече се оттегля.

У нас пък се стига до другата крайност – две поредни години ДКЕВР не дава разрешение за изграждането на нови мощности, които да бъдат включени в енергийната мрежа.

Фотоволтаичните и вятърните централи се радват на специално отношение и от 2014 година ще плащат такса в размер на 20%, или поне докато не се произнесе Конституционният съд, сезиран по казуса от президента Росен Плевнелиев.

Служебното правителство, дошло след оставката на правителството на Бойко Борисов, пък се захвана не с цените, а с мерки за изсветляване на енергетиката и опит да се решат проблеми, влачени години наред.

След предсрочните избори новите управляващи потърсиха и успяха да намеря още резерви и цената на тока беше свалена средно с 5%. В началото на декември се заговори и за ново понижение – този път само за цената на нощната тарифа, което да стане факт след Нова година.

Новото ръководство на енергийния регулатор, след обстоен анализ на ситуацията, успя да открие още резерви и предколедно нощната тарифа за бита поевтинява с 10%, а дневната - с 1%. За малкия бизнес също има бонус - дневната тарифа е с 1,5% по-ниска цена от началото на 2014 година.

Основание за това намаление е решението на ДКЕВР от август, което промени модела на цената – таксата за пренос беше освободена от три компонента - добавката за зелена енергия, цената за високоефективно комбинирано производство и невъзстановяемите разходи. Тези разходи изчезнаха само от отделните редове на фактурите и вече са част от общата цена за снабдяване за вътрешния пазар.

Благодарение на промяната обаче се стимулира износът на по-евтин ток към съседните държави в региона, а според изявленията на регулатора - много от дружествата отново са на печалба.

Намаленията, макар и приветствани от битовите потребители, обаче събуждат сериозни опасения, че са изкуствено предизвикани. В този случай свиването на цените е за сметка на Националната електрическа компания (НЕК), чието финансово положение е катастрофално.

Към 25 ноември 2013 година текущите задълженията на НЕК само към доставчиците на енергия надхвърлят 805 млн. лева, се посочва в доклад на компанията, представен пред Народното събрание. Просрочените  задължения са за над 435 млн. лева.

През летните месеци се появиха опасения за развитието на мините и натиск да се запазят работните места на миньорите. Така цената на въглищата беше увеличена. В същото време след решението на ДКЕВР цената на електричеството от ТЕЦ-овете беше намалена.

В подобни ситуации, за да се запази обемът на работа, се търсят резерви и обикновено те се намират по отношение на инвестициите за обновяване на дейността. За подобни централи това обаче е риск в дългосрочен план – непокриването на екологичните изисквания например, означават и сериозни глоби.

За рокадите в енергийния регулатор четете в анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: енергетикаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от 24 до 21 neni4a
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 24Абе нали към мен се обръщаш бе, ***. Я виж за коя енергия говоря в 10-ти коментар там? К'во се правиш на луд? И при 200 лева смесена енергия, как ще плащаш 20 лева по-малко тогава, бунак? Ти в такъв случай цялата енергия я равняваш за нощна. Виж колко си смешен бе!
19
3
 
7
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Членовете на Бсп,Герб,Дпс,Атака и други тарикати са от едната страна на барикадата,живеещи богато и охолно,за сметка на всички останали,които са от другата страна на барикадата ! Та сами се сетете кой коментира тук :)) ! Разбира се само тези, които са от е.аната страна на барикадата,че и отгоре на всичко са мазохисти :))
18
6
 
1
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 21 Абе батка,ти само дневна ли смяташ бе? Нали в тия 200 лева има и нощна енергия, бе Та ади преди да ме плюеш си сметни сам отново Да не се окаже накрая,че и ти грешиш,ама си отваряш голямата уста,***
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Социалните напъни на Гея, Бея и Злодея. Майка ми вземаше 134 лв. пенсия и плащаше 80 лв. за храна на соц. служба. Другите и сметки ги плащах аз. Сега пенсията и стана 149 лв. а за храна плаща 120 лв. Но е супер щасива и е готова да умре за Станишев. Даже го нарича "моето момче". Като сложим сметките за ток, вода, телефон, телевизия и др. за една година разходите са се вдигнали с около 50%. при едно и също потребление. А като се замисля за взетите кредити, явни по скрити и лошо ми става.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 18Научи се да смяташ елементарни сметки бе!На 200 лева ти е 2 лева намалението, ***!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 15: ХУНИ СА КОМУНИСТИТЕ, А ВИЕ СТЕ ВАРВАРИ,КОИТО ПРАВИТЕ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА ДА ЛИКВИДИЕАТЕ БГ ДЪРЖАВА.
14
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
10: А ЗАЩО НЕ НАПРАВИШ ТАКАВА СМЕТКА И ЗА НОЩНАТА ЕНЕРГИЯ. КАТО Я НАПРАВИШ, НЕ Е ЛОШО ДА СИ НАЛЕЕШ В ТЪПИЯ И ТЕНДЕНЦИОНЕН МОЗЪК НЯКАКЪВ СТИМУЛАТОР, КОЙТО ДА ТИ ГО ИЗБИСТРИ. ***, ВИЖДАШ МАЛКОТО, А НЕ ВИШДАШ И ГОЛЯМОТО. ВИЕ ВСИЧКИ СТЕ НЕНОРМАЛНИ ХОРА,ЗАЩОТО МИСЛИТЕ СЪС *** СИ.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След "ваканцуването" на пенсионната възраст и стажа през 2014, когато по решение на депутатите те замръзват на сегашното си ниво, от 2015 се предвижда отново да започнат да се вдигат. Повишението на възрастта няма да стане наведнъж драстично, а най-вероятно на етапи от по три или пет години, заявиха експерти пред "Преса".Честито, наивници.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няма угода, Тиквата увеличи тока с примерно 20%. ОК, несправедливо е.Защо обаче сега го свалят с 5-6%, а не с 20? Нали е несправедливо?И нали щяха да махат данък лихва, бил несправедлив? Да речем, че е несправедлив. Защо го оставиха тогава?
11
7
 
9
 
! Отговори
Тошо преди 10 години
Голяма гавра си правят управляващите с това намаление на тока,колкото усетихме намалението през август,толкова ще усетим и сега,те са готови и собственните си деца да продадат само и само да останат на власт за Станишев не е важно какво иска обществото,за него по-важно е той да държи кокала защото сега управляващите знаят че законите приети ги защитава колкото и да крадът,те винаги са прави,за колективно решение се води дело с неизвестен извършител.
10
7
 
7
 
! Отговори
малее преди 10 години
Егати кефа.Тия ако намалът с още 1 процент тока то при мен ще е безплатен...Другари Комунизма дойде Доживяхме..Алиилуяяя...
9
6
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
Аз като плащах 20 лева дневна досега сега ще плащам 19.80. С Тия 20 стотинки мога да те замеря в малоумната чутура. Не се сещам какво друго да направя с тях понеже.
8
4
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
голяма паника голям плач.Не е ва жен процента жажна е тенденцията да спре голямото лапане.Затова хора които години ни убеждаваха в обратното сега ни обясняват умно че голяма грешка ще стане .трайчо пелтека илиян василев хора които са доказани продажници сега са на амбразурата.
7
12
 
8
 
! Отговори
няма угода преди 10 години
До Анонимен"1% поевтиняване и това го тръбят вече... " да бяха го направили тиквата и сие ...факт ли е ?!
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Спо..................***,***.............................................
5
7
 
19
 
! Отговори
Ванко преди 10 години
че какво е това намаление от 100 лв сега ще плащаш 99 лв, то направо е смешно. Мръсниците долни да се махат ерп-тата и да стават държавни мама им долна хрантутници, работим за държавния дълг на американо-юдейската секта
4
0
 
24
 
! Отговори
мъченик преди 10 години
Постоянно ме мъчи един факт.Причината за последното увеличение на тока бяха зелените енергии,а когато ги облагат сега с 20% данък защо намаляват цената на тока с 1%.Кого спонсорираме постоянно в енергетиката и защо няма справедливост.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Токът поевтиня с няколко стотинки, но газта, например, се вдигна от 1.25 на 1.40 лева литъра. Т.е. плащам левче и нещо по-малко за ток, но харча доста повече за газ.Е, къде е далаверата?
2
8
 
8
 
! Отговори
gorituz преди 10 години
"Под натиска на протестите" - американците са наредили временн да снижат цените, българите да си поемат въздух, до следващото потопяване. Нарича се уотърбординг (фалшиво удавяне) - американците са го усъвършенствали в концентрационните си лагери.