Под натиска на протестите: Цената на тока

Електричеството поевтиня на два пъти през 2013 г.
Обновена: 28 дек 2013 12:05 | 28 дек 2013 10:01,
113
Под натиска на протестите: Цената на тока
Февруарските протести срещу монополите. Снимка: БулФото

Едно от най-важните събития в политическия живот на България през тази година са протестите, предизвикали сътресения и предсрочни парламентарни избори. В основата на тези протести обаче се оказаха високите битови сметки, които дори и работещи хора не успяха да покрият.

В опит бързо да бъде туширано недоволството започнаха да се търсят резерви в цената на тока. Тезата, че не цените са високи, а доходите са прекалено ниски, само за кратко се промъкна в публичния дневен ред.

Началото постави правителството на Бойко Борисов, което почти буквално нареди на независимия енергиен регулатор да намали цената. Понижението стана факт в началото на март, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) излезе с решение за понижение на цената със средно 7 на сто.

Под лупа беше поставена работата на електроразпределителните дружества в страната, като имаше и заплаха за лиценза на ЧЕЗ – дружеството, което доставя електричество в Западна България, където протестите бяха най-масови.

Месеци по-късно обаче докладите показват само нарушения, които не са основание да бъде отнет лицензът на дружеството. Проверките на ЕРП-тата не показват значителни отклонения от правилата, а като цяло и трите дружества дават сигнали, че са си взели поука от случилото се в началото на тази година.

Освен при ЕРП-тата вината беше потърсена и в централите, произвеждащи енергия от възобновяеми източници. Решението за тези мощности е политическо, не икономическо, признават дори и от Европейската комисия и затова навсякъде в ЕС беше допусната държавна помощ за този сектор и изкупуване на продукцията на преференциални цени. С времето обаче технологията се развива и подкрепата вече се оттегля.

У нас пък се стига до другата крайност – две поредни години ДКЕВР не дава разрешение за изграждането на нови мощности, които да бъдат включени в енергийната мрежа.

Фотоволтаичните и вятърните централи се радват на специално отношение и от 2014 година ще плащат такса в размер на 20%, или поне докато не се произнесе Конституционният съд, сезиран по казуса от президента Росен Плевнелиев.

Служебното правителство, дошло след оставката на правителството на Бойко Борисов, пък се захвана не с цените, а с мерки за изсветляване на енергетиката и опит да се решат проблеми, влачени години наред.

След предсрочните избори новите управляващи потърсиха и успяха да намеря още резерви и цената на тока беше свалена средно с 5%. В началото на декември се заговори и за ново понижение – този път само за цената на нощната тарифа, което да стане факт след Нова година.

Новото ръководство на енергийния регулатор, след обстоен анализ на ситуацията, успя да открие още резерви и предколедно нощната тарифа за бита поевтинява с 10%, а дневната - с 1%. За малкия бизнес също има бонус - дневната тарифа е с 1,5% по-ниска цена от началото на 2014 година.

Основание за това намаление е решението на ДКЕВР от август, което промени модела на цената – таксата за пренос беше освободена от три компонента - добавката за зелена енергия, цената за високоефективно комбинирано производство и невъзстановяемите разходи. Тези разходи изчезнаха само от отделните редове на фактурите и вече са част от общата цена за снабдяване за вътрешния пазар.

Благодарение на промяната обаче се стимулира износът на по-евтин ток към съседните държави в региона, а според изявленията на регулатора - много от дружествата отново са на печалба.

Намаленията, макар и приветствани от битовите потребители, обаче събуждат сериозни опасения, че са изкуствено предизвикани. В този случай свиването на цените е за сметка на Националната електрическа компания (НЕК), чието финансово положение е катастрофално.

Към 25 ноември 2013 година текущите задълженията на НЕК само към доставчиците на енергия надхвърлят 805 млн. лева, се посочва в доклад на компанията, представен пред Народното събрание. Просрочените  задължения са за над 435 млн. лева.

През летните месеци се появиха опасения за развитието на мините и натиск да се запазят работните места на миньорите. Така цената на въглищата беше увеличена. В същото време след решението на ДКЕВР цената на електричеството от ТЕЦ-овете беше намалена.

В подобни ситуации, за да се запази обемът на работа, се търсят резерви и обикновено те се намират по отношение на инвестициите за обновяване на дейността. За подобни централи това обаче е риск в дългосрочен план – непокриването на екологичните изисквания например, означават и сериозни глоби.

За рокадите в енергийния регулатор четете в анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: енергетикаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
8
 
9
 
! Отговори
Крокодил преди 10 години
На 10 януари щели да спрат мирните протести и да станат...други? А Рашидов Веждичката днес казва ,че не иска гражданска война, но хората...не можели да търпят.Представете си ,в чия болна глава може да се породи такава идея?!Колко хора и кои хора искат оставка ?Тези,които не са във властта ли? Калко са те и колко са другите.И какво ще правят на 10 януари?Много е ясно какво искат и мнага е ясно ,че има организация,и ясно е кой я управлява.Добре, ама надали! Тази страна има закони и време е ..
40
3
 
7
 
! Отговори
Дефлация Стагнациева преди 10 години
Сега ще намалят и заплатите, но не само с 1.5%...
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябвa дa се рaзтърси тaзи енергетикa. Онези от ВЕИ пищят, че им слaгaли тaксa 20% a в Гермaния сaмо дaнъкa им е 35-40% тук им е 19% и пaк продaвaт по-скъпо от тaм. При този дaнък в бг токa трябвa дa е с поне 30% по-евтин от зaпaднa европa. A aко им огрaничим и печaлбите и ги зaдължим с процент инвестиции 60% по евтин
38
0
 
0
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Ама така като трият постовете на Jangle leg ,е обидно бе.Нека му се виждат драсканиците
37
6
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Jangle legАма вашите напъни данс with me бяха организирани . А прословутото намаление,за което говорите от 7%,беше само и само да запушат устите на хората,и да се покажат,че уж мислят за народа.Нещо като предизборна кампания,същото беше и с ремонтите на пътищата и т.н. А реалността е,че февруарските протести бяха яхнати и хората се отдръпнаха .ама вие главунгери от данс with me ,показахте,че сте достатъчно тъ*и и вече половин година изпълнявате чинно нарежданията на работодателите си
36
5
 
3
 
! Отговори
свидетел преди 10 години
До 1Дааа и джърманито е така , държат цените на ток горива хранителни продукти умишлено да не протестират ...гербер достатъчно обидно е!
35
4
 
10
 
! Отговори
Педро преди 10 години
До 41Тук съм чадо мое. От мен по-чугунена тиква няма да намериш, даже и в IKEA
34
4
 
6
 
! Отговори
свидетел преди 10 години
Абе аз не знам с колко намалиха тока герберите , ама знам че неблагодарниците февруари им набиха шута на тиквите.
33
4
 
6
 
! Отговори
1 преди 10 години
Намалили го те с 5-10% дръжки.Толкова ли сте слепи и не виждате какво става.Цента на тока и газта изкуствено се задържа по-ниска от себестойността и в България,за да няма протести.И в действителност двете най-големи държавни компании Булгаргаз и НЕК работят на стотици милиони левове загуби от години заради това задържане на цената.Това,че днес няма да ги платим тия пари под формата на сметки,не значи че утре няма да ги платим на кредиторите,като фалират тези компании.НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД!
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам принципа на ПАЗАРНА ИКОНОМИКА в енергетиката да се приложи и да плащам ток само от Козлодуй!!! Който иска, да си го купува от Мариците и фотоволтиците!! А не да си раздуват разходите като балони и да получават върху тях гарантирания от държавата процент печалба! Това не са "договори", а узаконен грабеж!!!
31
1
 
15
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Не съм компетентен по въпроса , може ли някой да ми каже при положение , че ние самите произвеждаме ток , защо ни трябва ЧЕШКИ ЕНЕРГЕТИЧНИ ЗАВОДИ да ни "носи" ток , в миналото сме изнасяли ток за почти всичките си съседи.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ama vodata se vdigna :(
29
7
 
5
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Jangle leg Аз ли съм куха лейка бе? Първо си виж твоите писаници,че ставаш смешен. Къде сегашпните управляващи са увеличили тока с 10% ? А вашто данс with me от кого беше организирано а? . Точно протестите в началото на февруари не бяха организирани,а само тия в София . Ко съм виновен,че вие софиянци се продадохте ? Само в София ставаха ексцесии,демек платени истории.В другите градове всичко беше мирно и тихо,като изключим малкото счупени стъкла,но нямаше бити от полицията
28
2
 
14
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н neni4a,Тиквич взе да става твърде силен и натрупа много пари (на наш гръб, ест), та другите играчи се постреснаха и го катурнаха. Токът беше просто инструмент за това. И сега Серго и Ко са в интересна ситуация - Бокич го нема, властта е тяхна, но очевидно не могат да се преборят с ЕРП-тата. Да не говорим, че техният човек Р.Овч. има сериозен пръст в много от тези договори (поне доколкото знам) и дори открито ги предупреди да не си играят с огъня.
27
5
 
14
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Kaleko Aleko Е как ще ги пипнат? Нали самите те ги подписаха. Не съм толкова ***,че да не ми е ясно,че са вътре с двете ръце. Ама ме ядосват,подобни кр*тени,дето си смятат,че правителството на ББ е работило за народа и е мачкало "комунистите". А истината е че са се разбрали предварително ,кой колко да открадне,ама другаря ББ,очевадно попрекали.Именно това прекаляване ,изкара хората на улицата през февруари.Ама има все още кухи леики,които да смятат,че е било само заради тока.
26
15
 
13
 
! Отговори
Jangle leg преди 10 години
Платените опорни точки пишат някакви небивалици, но всеки нормален човек знае каква е истината:- ГЕРБ намалиха тока реално със 7%, а турско-червената клика го увеличи с над 10%. По Милен Цветков един учен го доказа, ама кликата излъга простия матрял, че уж го намалила с 5%. И дори и така, 5% при кликата е по-малко от 7% при ГЕРБ.
25
2
 
12
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н neni4a, проблемът е, че не се прави най-важното: преразглеждане на договорите с ЕРП-тата.Докато не се направи това, всичко си е писане върху пясък. И си личи, че правителството си го знае, затова се чуди как да им угоди, че хем токът да падне с 1% и бабичките да размахват червените знаменца, хем някак договорите да не се пипат, а именно те са разковничето ;)
24
6
 
3
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен Ади стига си лъгал бе. А преди,като всяка година вдигаха тока,сигурно не си писал и един коментар ,а си си мълчал като пукал. Е па не е ли по-голяма подигравка,всяка година да се вдига тока и накрая да се изцепват,че сме имали стабилна икономика и едва ли не сме цъфнали и вързали. Е защо имаш толкова избирателна памет? Истински безпартиен ,нямаше все да плюе,а щеше малко или много да одобри . По-добре подигравка с 1% отдолу, отколкото на*баване с 25% отгоре
23
6
 
8
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 24 Ех,батка,личи ти че си платен. На всичко виждаш кусури. Е па,че е нищожно,нищожно е ,ама е по-добре от зверските увеличения при шефовете ти от ГЕРБ. Ама тогава сигурно си си мълчал като пукал,а сега се правиш на интересен. Може и да съм писал едно към гътере сметките и да съм сбъркал,ама ти си по-лош случай. Твоито е преднамерене плюене. Е па като си толкоз ербап,помоли от енерго-доставчика ти,да ти смята тока по миналогодишните тарифи.Нали си богаташ
22
0
 
17
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Трябват 2 неща:1. реално разглеждане на договорите с ЕРП2. реално повишаване на доходите и истинска заетост, а не на Адемов метачките по улиците.Всичко друго ще са временни решения.