ЕС с нови правила за шофьорите: Гумите се сменят по-рядко

Новият регламент влиза в сила още този месец
18 юли 2024 14:35, Петър Бойчев
58
ЕС с нови правила за шофьорите: Гумите се сменят по-рядко
Снимка БГНЕС

Европейският съюз промени правилата си за автомобилните гуми. Новите регулации удължават живота им и гарантират едновременно сигурност и по-висока устойчивост спрямо околната среда.

Най-просто казано новият регламент позволява на шофьорите да сменят износени гуми по-рядко.

Според прочуване на компанията „Мишлен“, която е световен производител и лидер в бранша, 50% от автомобилните гуми се сменят преди да достигнат остатъчна дълбочина на протектора от 3 мм. Новото решение на ЕС подкрепя идеята, че висококачествена, но износена гума, не е нужно да се сменя толкова често, пише bTV.

Актуализираният регламент е с фокус върху характеристиките на износените гуми, а не само тези на новите модели. Той въвежда тест за спиране на мокра настилка, който оценява разстоянието, необходимо за намаляване на скоростта от 80 до 20 км/ч.

Този тест обикновено се прилага за нови автомобилни гуми, но сега може да се използва и като оценка за безопасността на износени гуми до законовата граница за износване от 1,6 мм дълбочина на протектора.

Данните на „Мишлен“ сочат, че 400 милиона автомобилни гуми се сменят преждевременно всяка година.

Новият регламент би спестил много – и на потребителите, и на производителите, и на планетата. Той може да доведе до намаляване на търсенето на гуми със 128 единици годишно. Това отговаря на намаление на въглеродните емисии с около 6,6 милиона тона.

Ако такава регулация бъде въведена в глобален мащаб, това може да доведе до намаляване на вредните емисии с 35 милиона тона. По-просто казано – колкото емисиите на Ню Йорк в период от 6 месеца.

За шофьорите този регламент означава, че гумите ще се сменят по-рядко. По този начин в дългосрочен план те излизат по-икономически ефективни.

Според изчисленията на „Мишлен“ новият регламент ще спести почти 7 милиарда евро годишно на жителите на Европейския съюз.

Новият регламент влиза в сила още през юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: шофьоригумиЕСизносени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
14
 
! Отговори
Шофер преди 1 месец
Зиметата ми са от 2014 едните, другите от 2015. Почти съм стигнал маркера. Имат още 5-6 годин лебец
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като стана въпрос за гуми да забранят електромобилите защото са по два - два и половина тона, а също така с много голям въртящ момент и ги износват за норматив!
26
8
 
16
 
! Отговори
Владо преди 1 месец
Ако ЕС ни кажат, че трябва да ги сменяме по-често, ще ревете, че няма пари и ЕС са т*ъп*анари. Сега казват, че може по-рядко - пак са т*ъпа*нари. Българина иска да си прави, каквото му е кеф, да си тълкува законите, както му е удобно, някой да му дава пари без да работи, Русия да ни управлява, но в същото време да сме напълно свободни и богати. Затова и никога няма да е доволен, каквото и да му се случи.
25
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам повечето постове, сякаш някой ви кара да си сменяте гумите по-рядко. Ами сменяйте ги всяка година, никой няма да ви пречи. Просто ви се дава възможност да ги ползвате по-дълго.
24
2
 
34
 
! Отговори
Петко преди 1 месец
Когато изригна вулкана в Исландия , за три месеца той така опуши Европа колкото нейната Икономика не можа да го стори за 10 години... Та господа Зелени бихте ли извадили статистика и да ни информирате колко въглероден двуокис е отделила икономиката на Европа за 10 години ?Вие смятате че ядем доматито със коловете , че сме олигогрени или нещо подбно ...??? Или Гьобелс ряпа да яде .......
23
1
 
19
 
! Отговори
Като навлязат преди 1 месец
Електрическите автомобили ще въведат скорост от 40 км/ч в градовете да се хаби по малко ток и живота на батерията да е по дълъг
22
0
 
23
 
! Отговори
vvzz преди 1 месец
Сменяйте си ги кой както знае, но в никакъв случай да ви бъде компроментирана сигурността!
21
8
 
17
 
! Отговори
Голф 2ка преди 1 месец
Тие па, сега открили топлата вода! Я мойто голфче от га го купих през 2004-та, гуми не съм му сменял. Върви като бегачка и до сега не се е случвало да не моо да запре, рано или късно винаги спира. Зелените гущери нема ли да кихнат некой лев оти съм толко зелен и язе?
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиа па гуми. Мноу са прости. Кой ги ползва тие гуми - колите, а кой ги ползва колиъе - ората. Изтрепете ората и нема да има кой да кара коли и нема да се трият и гумите и природата ще стане чудесна и чистичка.
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утре ще ни накарат на четна дата да не можем да шофираме, за да не замърсяваме природата.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак глупостите на канцеларските плъхове. Утре ако го натресе някой с 2 мл. грайфер и 100 м. смирачен път ще го питам .
17
1
 
8
 
! Отговори
Вълка от уолстриит преди 1 месец
Страхотна новина, започвам да шортвам Мишелин, Гъдиър, Континентал, Дънлоп и прочие производители на гуми. Искам фалити и пачки!
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука в БГ отдавна рециклираме дрехите, гумите, колите и домакинската техника на Западна Европа , като нов внос на втора употреба. В последните години и *** от кофите им внасяме. Остана само да си пуснат тръбите от канализацията към Нас, но знаейки , че Дунав ни е северна граница и това правят.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак някакви бюрократи са ришкали из чекмеджетата да имитират дейност
14
0
 
16
 
! Отговори
Селим преди 1 месец
Браво на ЕС аз съм ги въвел тия регулации преди 10 години, също може да се въведът регулации да се кара без книжки ще спестим вредни емисии колкото една година на Ну Йорк не половин, за по чиста планета подкрепям
13
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При 1,6мм на мокра настилка можете ли да си представите какво може да стане? Защото има физични закони, които не се интересуват от простотиите на ЕС...
12
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
утре ще ни кажат и да се къпим веднъж в месеца за да сме ЕКО
11
1
 
22
 
! Отговори
Работещ беден преди 1 месец
Блъскаме с колегите за едни "едри бизнесмени". Техниката с която работим е...ми да кажем, че в Европа вече не им трябва и ние я ползваме. За нова сме говорили, много пари била, не става. Виж ако им видиш лимузините, обаче...а има и друго, по-интересно: всяка пролет и всяка есен, колегата от транспорта им обува колите в най-новите, най-скъпите и пресни гуми, възможно да се купят. За сигурност било. Е как да не се радваш на подобни ръководители, които са толкова загрижени за сигурността си на пътя
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Новото решение на ЕС подкрепя идеята, че висококачествена, но износена гума, не е нужно да се сменя толкова често, пише bTV." - аха, и когато каналът за отвеждане на вода е прекалено малък, без значение от качеството на гумата има по-голям шанс за аквапланинг и катастрофа. И затова, че можем да караме с по-износени гуми рискуваме своя живот и този на останалите! Разбира се европейските бюрократи с 60К евро заплати се чудят как да оправдаят позициите си и какви глупости да измислят!!!
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз си карам вече 6та година със зимните, а за смяна няма да си играя, нали затуй им плащам на бальците от Диана

Спонсорирани публикации