Пчеларите недоволстват от изкупните цени

Добивът им реално е паднал с 50 на сто
1 сеп 2024 13:55, Петър Бойчев
47
Пчеларите недоволстват от изкупните цени
Снимка БГНЕС

Пчеларският сектор е поставен на колене. Добивите от мед са все по-малки, а изкупните цени – все така ниски. Настоящата стопанска година, белязана от продължителна суша, принуждава се повече хора да се откажат от пчеларството.

"В последните 5 години добивът реално в Добричка област е паднал с 50%. Освен добивът, падат и цените изкупните. Преди 5 г. продавахме мед на едро на 5,50 – 6 лв, в момента е 4 лева изкупната цена. Тази цялата картина показва, че реално покупателната способност на пчеларите пада последните 5 г. с над 50 – 60%.", обяснява Галин Георгиев, председател на Сдружение "Пчела 1946" – Добрич.

Сушата тази година остави пчелите без паша, особено в полските райони. Добиви от мед има само в гористите местности и долините.

"Около 30 килограма е в моя регион, но наистина имам колеги, които се оплакват, че стигат на нула тази година – остават храна, колкото за пчелите", обяснява Красимир Костадинов пред NOVA.

Към климатичните промени се добавят и други проблеми. "Липсата на контрол върху пестицидите, които се използват. Препаратите за растителна защита много влияят на пчелните семейства – намалят популацията. Оттам също намаля и добивът", обясни Галин Георгиев.

"Подадохме сигнали в Растителна защита, писахме до Министерството на земеделието, но те не взеха отношение. Целият пчелин, който виждате, беше натровен. Изтървах лавандуловата паша, която се явява главна паша. Може би съм изтървал около 3 тона мед. Аз продавам меда си на дребно. Това са загуби над 30 хил.лв. За арендаторите това не са пари, но ние с тях изхранваме семействата си", заяви Десислав Янакиев.

Повечето пчелари, които професионално се занимават с производство на мед, предпочитат търговията на дребно заради ниските изкупни цени на едро, които въпреки инфлацията се запазват в порядъка от 3,80 – 4 лв. за килограм.

"Изкупната цена в България е много ниска. Бъдете сигурни, че след около 6-7 г. пчеларството просто ще клони вече към 20% от това, което сме имали. Ако преди сме изнасяли 10 хил. тона мед за година в държавата, може би след време ще стигнем 2 000 тона производство", заяви Красимир Костадинов.

"Нашият мед се купуваше да облагородяват индустриалните видове мед на Мексико, на Китай, на Аржентина и т.н. Тук цъфтят 360 медоноса. Тук в България е един прекрасен букет медът. И в края на краищата, ние не фигурираме никъде с никакъв внос в ЕС. А китайците имат 39%", обясни Недялка Михова, пчелар.

"Преди имаше мито, имаше и квоти, не можеше да се вкарва безконтролно. От войната насам, митото се свали, свалиха се и квотите и сега вече всеки вкарва колкото си иска. И това рефлектира върху цената", обясни Десислав Янакиев.

Отливът от този занаят е все по-осезаем. В сдружение "Пчела" от 300 души са останали не повече от 140.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Бизнес
Важни промени в стандарта на минералната вода
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Като всяко нещо в тази територия на спекула ,шмекери,печалби големи на гърба на отрудения човек и този отрасъл ще приключи.Това е целта,просто все още има едни ентусиасти които поддържат огъня.Целия износ е за Германия и там бурканчето най евтиното е 12 еврейчета,най скъпото е 22 еврейчета.Добре ли е за мазните прекупвачи,всеки ден вдига ли се восъка,кошерите,основите,лекарствата за обезпаразитяване,питките за зимата,пчеларското оборудване,бензина,а времето на човека никой не го брои.
43
1
 
3
 
! Отговори
Няма смисъл преди 1 седмица
Пчеларството е неблагодарна неоценена работа , гледах пчели преди време само наливане на пари без възвращаемост и се отказах може човек за хоби един два кошера да гледа за себе си но за бизнес умряла работа
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
10 процента мед 90 процента захар че и висока цена искате ай сектир
41
2
 
0
 
! Отговори
90% спад преди 1 седмица
тази годиня няма ,,..сухо мниии
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има 1 вид пчелари.биологични мераклии-професионалисти, които знаят много и правят всичко по учебник .Правилно гледат пчели,не им взимат всичкият мед и не им слагат захар Не се вълнуват от добиви ,пари и печалби. Пчелартвото е е изе да забогатеш .Има и други99.7% са другите и не са пчелари,а шмекери практии дилъри. Те .наливат сюроп и след седмица вадят и подават оцветен сюроп в буркани.
39
2
 
3
 
! Отговори
Пчелар преди 1 седмица
Сам гледам пчели сам пша и вадя МЕД. Който ви лъже че много мед има без да слага захар не е така. Пашата намалява много болести *** и джиесем кули пчелите умират. Има разход и много труд втов природата се промени.Тези горещини е са добре.Истински мед под 100лв буркана нямам и не давам. В Египет след 3500г една делва с мед открили Меда не е мръднал.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
субсидията стимулира свръх производство
37
0
 
1
 
! Отговори
Exo преди 1 седмица
До Анонимен От интернет се купува на тенекия и после си го разфасоваш.
36
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
За едни тази година е много добра, но покрай пестицидите други имат проблеми като всяка година. Аз си купувах от с. Гинци, но и там взеха да смесват с някакъв "глюкозо-фруктозен сироп" и кой знае още какви ***, които не се захаросват никога. Когато моите производители нямат мед просто няма да купувам и ползвам колкото и да е полезен за малки и големи. Няма интернет магазини , на никой вече нямам вяра. Да беше само смесен с украйнски , а то не е ясно какво е.
35
2
 
12
 
! Отговори
ВАЖНОТО Е ЧЕ преди 1 седмица
ТЪРТЕИТЕ ЧИНОВНИЦИ В СОФЕТУ С ОГРОМНИТЕ ЗАПЛАТИ И БОНУСИ, СЕ МНОЖАТ И СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ НА БРОЙ > накрая няма да има България
34
2
 
1
 
! Отговори
Джо преди 1 седмица
До 13 : Приятел, меда се казва кристализирал . И недей да лъжеш хората да ядат пиа с мед след като на кашона с основи пише че не трябва да се консумират.
33
4
 
7
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 седмица
В името на евроатлантическите ценности трябва българския мед да се нищожни!!
32
3
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 седмица
Махайте ги тия пчелари .Да са инвестирали във фотоволтаици и апартаменти в София и морето.
31
9
 
11
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
Не знам какво реват и се оплакват. То цялата държава потъва, а те даже тръгнали да пишат на министерствата. Първо, че нямаме държава от 4 години, 2ро - Внедрете си в главите, че държавните институции не са тук за да ви помагат. Те съществуват за да ви пречат.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ти защо мислиш, че повечето ПЧЕЛАРИ не правят така? И като дойде някой т. нар пчелар/прекупвач и ти каже цена на едро 3,5 лв къде отива затворения цикъл? Количеството мед, което ще продадеш на дребно дори на цена 8-10-15 лв(зависи от вида мед) не може да ти донесе оборота и печалбата, необходими за подготовка на пчелина за следващата година! Всеки пчелар се стреми да си реализира меда макс. бързо. Ама е лесно отстрани-купуваш крава Милка и продаваш шоколад!
29
3
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 1 седмица
Правя мед. Слагам го в буркани като регистриран производител. Продавам директно в интернет през собствен онлайн магазин. Имам страници в социалните мрежи, специалисти по дигитален маркетинг и реклама. Да продължа ли да обяснявам или схвана? От такива производители купувам истински мед. Относно имам крава- да има и такива производители. Например- Бредас и още десетки.
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 26-я ни светни за тоя затворен цикъл? Имаш крава, правиш мляко и сирене и си ги продаваш на жената и децата!? Това ли е затворен цикъл?
27
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредния сектор от почти унищожената българска икономика, който ще бъде закрит тотално. Но пък за сметка на това си имаме ЕС!!! А българомразещитекопелдаци -марш в каналамухльовци комлексирани!
26
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да си направят затворен цикъл на производство. Не е сложно. Вярно, че са функционално неграмотни на 90%, ама не е сложно. Купувам от 4 места мед директно, демек има и мислещи пчелари. Ама българите са така- 80% неграмотни.
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че нали трябва да помагаме на братска Украйна, на братски Китай - пазарът е залят от вносен мед. Е, който си купува от пчелар, добре прави, но по 4 лв не са ми предлагали. Най- евтин - 7 лв, и то, полифлорен, не е акация.