Жена от Балканите става заместник на Марк Рюте?

Според Politico изборът е между Мария Габриел и Радмила Шекеринска
15 авг 2024 13:23, Инна Ангелова
37
Жена от Балканите става заместник на Марк Рюте?
Снимка: Pixabay

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте ще поеме кормилото на 2-ри октомври, но все още няма заместник. Според Politico има две потенциални имена, между които да се избира. Кандидатите са поста са все жени от Балканите. Изборът се предполага, че ще бъде между Мария Габриел, която е бивш външен министър на България или Радмила Шекеринска, която е бивш министър на отбраната на РСМ.

 "Постът може да отиде при жена от Източна Европа“, заяви бившият говорител на НАТО Оана Лунгеску пред изданието. "Не на последно място заради обществения натиск за назначаване на един за генерален секретар вместо Рюте.“

Рюте ще поеме поста в преломен момент, когато военният съюз си поставя за цел спешна мисия за укрепване на източния фланг, за да предотврати всяка потенциална руска агресия. Германия, например, изчислява, че Русия може да бъде готова да атакува военно страни от НАТО след пет до осем години, ако реши да го направи.

Името на бившия министър на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска е широко разпространено, според дипломат от НАТО и високопоставен служител на НАТО, пише още “Фокус”. Ако бъде избрана за заместник на Рюте, тя ще бъде най-високопоставеният служител на НАТО от региона на Западните Балкани извън Европейския съюз. РСМ се присъедини към НАТО преди четири години, като Шекеринска играе ключова роля за нейното членство.

Прозападно настроената Шекеринска в момента е вицепрезидент на Общоевропейската партия на европейските социалисти. В интервю след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна тя отхвърли твърдението на Русия, че разширяването на НАТО на изток е "зловещ западен план“.

"Напротив, първоначално големите членове на НАТО нямаха особен апетит за разширяване", заяви тя.

Шекеринска отказа коментар. Майда Руге, старши политически сътрудник в мозъчния тръст на Европейския съвет за международни отношения, я похвали като идеален кандидат.

"За следващия заместник-генерален секретар, НАТО ще се нуждае от високопоставена фигура, която е много компетентна и интелигентна за Русия и също така разбира предизвикателствата на Западните Балкани. Радмила Шекеринска пасва идеално на този профил“, казва Руге, който е експерт по балканския регион.

Друг претендент е бившият български вицепремиер и бивш еврокомисар Мария Габриел, според двама служители, които са пряко запознати с нейните планове.

"Има слухове около бившия еврокомисар и български вицепремиер Мария Габриел", казва Лунгеску.

Мария Габриел не е отговорила на искане за коментар.

Делегациите на България и Северна Македония в НАТО не са коментирали кандидатурите. НАТО отказа коментар.

България беше в светлината на прожекторите поради тесните връзки на нейните политически елити с Русия, отбелязва изданието, като припомня, че през април премиерът в оставка Николай Денков предупреди в интервю за Politico, че

"Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови силното си влияние в България“. "София също изготвяше споразумения за засилване на ролята на Москва като доминиращ енергиен доставчик в Югоизточна Европа, въпреки риторичната подкрепа на страната от ЕС за Украйна“, пише Politico, като посочва още, че и двете страни обаче са обхванати от опасения за корупция.

"Докато двамата балкански кандидати се смятат за фаворити, има и други предложения, които се представят на Рюте. Бившият министър-председател на Латвия Кришянис Каринш, който някога искаше работата на Рюте, се бори за негов заместник, според неназован високопоставен латвийски служител“.

Полша и Турция - и двете със сериозни военни структури - обмислят да предложат свои собствени кандидати, според двама дипломати от НАТО. Полша обаче е в процес на вътрешни борби между президента Анджей Дуда и премиера Доналд Туск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: НАТОБалканиМарк Рюте
Още от Русия
98% oт ĸитaйcĸитe бaнĸи вече отказват плащанията от Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вечният ерген и доказан българомразец Рюте със сигурност ще предпочете македонката.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 21 Да изберат родоотстъпничка?! Не!
25
0
 
0
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
Отдавна мис логорея не се появява по медиите, да не би репетира речта си при назначаване (евентуално)? Въобще не й стискам палци на нищоправеща мара.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И двете са македонки, само където едната се е отказала от българщината, от етноса на дедите си. Защото Радмила Шекеринска е сърбоманка, нищо, че е праправнучка на Христо Шекеринов деец на ВМОРО, лежал в сръбски затвор, а прадедо й Александър Шекеринов е убит от сръбските окупатори.Цялата й рода назад във времето се е определяла като българи.
23
0
 
0
 
! Отговори
Нидерландците преди 3 седмици
Им е омръзнала ниската земя и искат планини равнини синьо небе
22
0
 
1
 
! Отговори
Фифо преди 3 седмици
Хахаха, пyмакинчето сън сънувало...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С наща мома начело НАТО ще пропадне за година-две, а с македонската - за няколко месеца
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще изберат Радмила Шекеринска, защото дори в България никой няма доверие на Гаргамел!
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що сте сложили пречупения кръст на нато ? Тва си е фашистки символ.
18
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
сащ командват нато затова слагат геи и жени на тези постове те нищо няма давършат ще говорят каквото им кажат по телефона заплатите обаче са добриреферендум за нато и ес
17
3
 
3
 
! Отговори
Жени, преди 3 седмици
Дето се занимават с войни са Антижени! Пфу, анатема!
16
4
 
6
 
! Отговори
Оппа преди 3 седмици
И на натото му дойде краят.
15
2
 
2
 
! Отговори
. преди 3 седмици
Ето, преместих си го... Те са от балканите, ама не са българки.
14
2
 
5
 
! Отговори
История преди 3 седмици
Браво,,.да избира измежду две българки...
13
3
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 3 седмици
Предлагам и двете да ги направят заместник главен секретар на ротационен принцип, но първо Радмила да е заместник глав.сек. А то докато дойде ротацията с Габриелката - не се знае дали НАТО ще съществува все още.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И двете са крайно неподходящи )))
11
3
 
9
 
! Отговори
Приказката за... преди 3 седмици
...Гаргамел и Шехерезада.
10
2
 
8
 
! Отговори
Ердоган преди 3 седмици
Приготвил съм нов диван за моя приятел Рюте където да седнем заедно един до друг. Купил съм и нов килим за правостоящите дами в ъгъла, за да ни сервират питиетата докато си бъбрим по важните за НАТО теми.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мара шалвара да ходи да копа тютюна на село при п.омаците у Аджидимово :)))
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
*** то сигурно ли е, че едната е жена? Някой изследвал ли е хромозомите на Гаргамел ъъъъъм Габриел?