Закриват близо 70 болници

Повечето са частни, не отговарят на изискването за минимален брой легла
Обновена: 26 окт 2010 15:34 | 26 окт 2010 14:32,
93
Закриват близо 70 болници
Снимка: БГНЕС

Близо 70 болници ще бъдат закрити, повечето са частни, няколко – общински, защото не изпълняват основните изискванията на обнародваната наредба 49 за минимален брой легла – 30.

Това стана ясно след среща на представители на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и директори на лечебните заведения с ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Dnes.bg припомня, че на 22 октомври беше обнародвана в Държавен вестник наредба номер 49 на МЗ, която касае основните изисквания, на които трябва да отговарят болниците и домовете за медико-социални грижи.

Според наредбата многопрофилните болници трябва да разполагат поне с 60 легла, а специализираните – с 30.

Същевременно срокът, в който това изискване трябва да бъде изпълнено, изтича на 31 октомври 2010 година.

“Комунизмът се върна в България. Аз съм инвестирал един милион в болницата и изведнъж се появява един Уго Чавес и връща комунизма”.

Това беше коментарът на д-р Николай Болтаджиев, директор на болница СХБАЛ „Св. Богородица“ в София.

По думите му се затварят малките, добре функциониращи и добри болници, като се смята, че те са конкуренция на държавата.

Той разказа история за уволнен по времето на комунизма директор на болница, защото детето му избягало в чужбина.

„В момента това се повтаря, виждам една национализация, за да няма качество“, заяви д-р Болтаджиев.

Още по темата

Според него целта на министър-председателя Бойко Борисов е да върне комунизма и да ликвидира интелигенцията.

Ощетените болници ще оспорват Наредбата в съда и смятат да съдят здравния министър проф. Стефан Константинов, съобщи още д-р Николай Болтаджиев.

Според председателя на Федерация „Български пациентски форум“ Теодора Захариева директорите на закрити болници имат право да съдят министерството, тъй като с наредбата се нарушава основното право на пациентите да избират.

„Надявам се , че Административният съд ще отмени наредбата“, каза още тя.

Тя обясни, че закриването на болниците се прави, защото МЗ вярва, че така ще има по-добра пазарност. „Единственото ми обяснение е, че се прави, за да се ликвидира конкуренцията на държавните болници“, каза Захариева.

От Български пациентски форум са предложили на зам.-министъра на здравеопазването д-р Зортев да се даде отсрочка от една година, за да имат време директорите да преструктурират болниците си.

От частните болници, които няма да бъдат закрити, са „Доверие“ и „Токуда“, останалите се закриват от следващия месец.

Всички останали директори на болници, които ще се закрият, бяха категорични, че имат право на своето съществуване и това решение е тип национализация спрямо тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: МЗнаредба 49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
до 87 преди 13 години
Готово, повечето частници и без друго го поставят този въпрос. Нали си даваш сметка кой ще остане в "държавните"? Ама утре няма да искаш да те оперира специализанта в "държавната" и да чакаш 2 години за планова операция и пак ще изтърчиш в частната. Само че за повечко пари, нали се сещаш, защото като не плати касата за операцията ти, ще си я платиш ТИ!
78
0
 
1
 
! Отговори
мара преди 13 години
Господа, каква ви е целта? Да съсипете болници с голяма материална база и после "наши" хора да ги купят за 1 лев? А нас ни пращате в болниците, където ще плащаме и доплащаме "разумно" ,според фена на такова плащане-самия министър!Стига експерименти! Измислете по-бърз и безболезнен начин да ни унищожите!
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, само така!
76
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
не знам дали 30 легла са малко,но и другия вариант с многото легла и прескачащи се пациенти в стаи от по 5-6 души дали е удачен.друг е въпроса трябва ли лекар от държавна болница да проктикува частно.
75
2
 
6
 
! Отговори
новатор преди 13 години
Давай Боко!!!!!!!!!!!!!!Закривай,унищожавай всичко което шава!И без това сме много народ и вече няма мангизи за нищо и никой.
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лекари които работят в частните болници не трябва да работят в държавните.И като са частни да не се изплащат пътеки.И без това там ходят мафиоти и богаташи.
73
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
ОтКуде си душа да доидем при теб!! В коя държава си!!
72
3
 
1
 
! Отговори
gtf преди 13 години
бабо пено - никой не те кара да ходиш на сила там нали ? ..тука само некви *** ученици ли пишат ..Всеки има право сам да си избора къде да ходи, като не ви харесват частните болници или ви се виждат скъпи - ходете си в държавните, кво само лаете тука ?Кви равни права - равни при комунизма, тогава всички бяха равни ..нали ?Аз пък искам, когато ми се наложи да има къде да отида що годе в някви човешки условия.. дори и да трябва да си платя ..щото държавната машина явно не работи !
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бас държа че тоя Болтанджиев ли е, Бостандия ли е, но пере пари на мутри. Колко доктори уж собственици на малки, но супер обзаведени болници перат пари на мутрите и дерат яко касата. Откъде има тоя Бостан толкова пари за частна болница, много ясно че са мръсни пари и тия продажни докторчета помагат мошениците да ги изпират.
70
2
 
3
 
! Отговори
баа Пена преди 13 години
и още нещо,пишат,че работят с касата,а като отидеш почват,дай за това,дай за онова,на детето ми в една такава "медикус алфа" се вика,за 3 пломби 930 лева,няма грешка930 лева,а после не псувай,а !!И от касата башка,е?Моем ли да им .......,че после премахнат заради нарушения в сайта,айде бе!!Или равни правила или кой оцелее,,или аут!Айдути! Пазя бележката, за който не вярва!!
69
1
 
0
 
! Отговори
Fant0maS преди 13 години
ще отидат лани! .. то така се ходи
68
1
 
6
 
! Отговори
пример преди 13 години
Пример - частна болница св. Патайлемон в София. Най- обикновена къща на 2 етажа към която насочват по-леки операции лекарите от другите болници и оперират "на частно"... Е, извинете, но това никак не ми се покрива с представата за медицинско обслужване в 21 век!
67
2
 
4
 
! Отговори
gtf преди 13 години
до 74.- добре - тогава държавата да спре да ме задължава да си плащам здравни ..
66
2
 
2
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Тъй добре ги познавам тези хаирсъзчета.Половината още идват да ми целуват ръка на Байряма,а другата половина скоро ще почнат пак.Ако не бях сигурен,нямаше да си заложа онази работа.
65
1
 
0
 
! Отговори
uha преди 13 години
Кара,спаси си органа-позна
64
1
 
3
 
! Отговори
uha преди 13 години
Во е прав-частници само на частна манджа,то иначе много станаха на държавната маса.хеле пък Шайкафарма-евалаааааааааа
63
3
 
2
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Що?Ко стана?
62
8
 
12
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Абе защо ли не вземем най-добре да закрием първо това правителство. Каквото и да е следващото, ще е по-добро от тази пародия на държавно управление.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека обаче частните болници да спрат да се финансират от Здравната каса. Тогава нито обслужването нито оборудвнето ще е по-добро.
60
2
 
3
 
! Отговори
uha преди 13 години
Кара Ибрахим си спаси пишокаааааааа