Черно море, много е добре: Сервитьори и камериерки няма, хит са наргилисти и балонеси

Най-търсени са майсторите узбеки и киргизи
Обновена: 26 май 2024 09:10 | 26 май 2024 07:10, Петър Бойчев
132
 Черно море, много е добре: Сервитьори и камериерки няма, хит са наргилисти и балонеси
Снимка Пиксабей

Нови професии изникват по морето според търсенето и предлагането. В курортите вече се плаща на човек, за да ти направи коктейл от ухания за наргилето. Длъжността се води наргилист и се упражнява в баровете, където се предлага това удоволствие. Популярна е от 2-3 години, но според хора от бранша търсенето на такива профилирани “специалисти” вече отмира, пише "24 часа".

Запознати твърдят, че преди пандемията и първите години след нея, когато туристите отново се раздвижиха, един наргилист в популярно заведение в Слънчев бряг си е докарвал чисто до 3 бона и нагоре на месец в пиковия август.

Повечето собственици на наргиле барове наемат персонал за тази услуга на 4-часов работен ден срещу скромно заплащане и процент от всяка поръчка. В повечето случаи надникът варира между 30 и 40 лв., като освен твърдото в зависимост от категорията на заведението наргилистът получава и от 2 лв. до 4 лв. за всяка забъркана смес в стъклените ориенталски колби. Обикновено това се прави от един или двама души в заведение, които работят предимно след 22 ч, когато има най-много хора в този тип заведения. Някои работодатели им осигуряват и квартирите, но повечето наргилисти си ги плащат от джоба. Немалка част от тях са местни, но има и от вътрешността на страната.

За позицията на наргилист се цанят предимно млади хора от 18 г. до 25 г., с опит и умения
от баровете в големите градове. Владеенето на език е за предпочитане. Напоследък обаче съдържателите на барове са орязали “щата” заради увеличените разходи за заплати на други по-важни позиции като сервитьори, бармани и чистачи, за които все по-трудно се намират хора вече.

Затова пък наргилисти колкото щеш, въпреки многото барове по морето. Това са предимно българи, но понякога уменията си показват и узбеки и киргизи, които бизнесът по морето все повече наема през последните години, за да попълни липсата на работна ръка. Гастарбайтерите от тези държави, където пушенето на наргиле е неизменна част от културата им, обаче не се наемат за наргилисти. Хотелиери и ресторантьори ги пазят за други по-полезни длъжности като миячи, сервитьори, рецепционисти, тъй като за тези дейности от години вече няма достатъчно хора.

Най-много наргилисти има в Слънчев бряг, където е пълно с барове и такъв тип заведения. Срещат се и в Несебър, Созопол, Приморско и Лозенец, но там са малко и рядко и не са така популярни като професия, както е в най-големия ни морски курорт. Там клиентелата е предимно от западняци, склонни към този тип разпускане след вечеря, но и немалко българи си доставят това удоволствие. Зареждането на едно наргиле с ароматен тютюн варира според категорията на заведението - има за 30 лв., по-скъпите стигат и до 200. Понякога наргилистите изпълняват функцията и на викачи, за да привлекат клиенти за омайващите си ухания.

Нова професия е и т. нар. балонеса, която обаче е на ръба на закона. Практикува се по негласно споразумение със собствениците на заведения, тъй като предлагането на райски газ с балони е забранено. Обикновено за балонеси се хващат красиви момичета, които продават балоните. Те струват между 10 и 15 лв., а пълначът прибира между 50 ст. и левче на парче.

Работи се предимно пред дискотеки и клубове с жива музика, където има най-много клиенти, желаещи да си покачат адреналина с райския газ, преди да влязат и да разкършат тела. Пласиращите райския газ са млади и красиви момичета, владеещи западен език, които държат стоката си в чантичка на кръста със зараден флакон за пълнене. За добро постижение на вечер се смята, ако си докарат 150 лв.

В повечето случаи момичетата не се отчитат на собствениците на заведения, за които е достатъчно да им се осигури клиентела с приповдигнато настроение, която с щедра ръка да харчат вътре за алкохол. Комбинацията на спиртни напитки и райски газ е изключително вредна и често се е случвало млади хора да припадат на една водка.

Съдържателите на заведения не сключват договр с балонесите, а просто ги оставят да работят необезпокоявани пред локала, затваряйки си очите за предлагането на забранения райски газ. Употребяват го предимно англичани и скандинавци, но и все повече българи посягат напоследък към балоните да си “завъртят”. Младите го смятат за безвредна дрога и не се замислят какви вредни последствия има при вдишването на диазотния оксид.

Професията балонеса е популярна сред най-оборотните нощни заведения по Черноморието, но най-често се среща в Слънчев бряг. Мълвата носи, че наскоро дискотека в Китен е обявила свободно място за такава позиция.

Миналата година след серия инциденти с чужденци и българи по морските курорти парламентът забрани продажбата на райския газ в заведения, като определи глоби от 500 до 12 хил. лв. за повторно нарушение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Със всяка статия за нашето море нещата изглеждат по-жалки, по-смешни и по-абсурдни от предишната. Наргилисти на 20лв надник хахахаха, чадъри пък за по 40, паркинги по 30, вкиснала храна за 100 и спирт от избата на цар Киро за още толкова. Вероятно е лесно да се досетиш защо нормалните хора не ходят там от поне 15 год.
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Осман Паша Пуши Нергиле Коомунизъм по Черноморието!
60
0
 
28
 
! Отговори
Ббб преди 3 месеца
Преди пиян не те пускаха в заведението, сега предпочитат дрогирани.. Къде ли ще му удари края на нашия курортизъм.
59
2
 
23
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Как ще се конкурираш с Гърция и Турция, след като морето им е по-чисто, не е безумно застроено,обслужването е по-добро,храната е по-добра,плажовете чисти и не е гъ.з до гъ.з!И не на последно място има война само на 200км. от българските плажове!Ще компенсираш с алкохолен туризъм и напушване с наргилета!Като изпереш едни пари в хотели по черноморието това не означава, че автоматически ще потекат реки от пари!Агент Тони Веласко!ЦРУ!!!
58
2
 
17
 
! Отговори
Нема по лошо преди 3 месеца
От българското робство
57
4
 
11
 
! Отговори
Ердо преди 3 месеца
скоро ще сте отново част от родината на Наргилето, виждам ви харесва и без друго!
56
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредното малумие от бг туризма, имало наргилисти от 2-3 години, ама вече замирало, като всичко което измислят нашите мутри бизнесмени, евтино, тъппо и за малко, толкова им стига мозъка. Следващия път да намерят някой, който готви добре и да не му дават 20лв надник ами 200 и може някога нещо да се получи. До тогава, а вероятно и след това пак няма да ни видят очите.
55
0
 
45
 
! Отговори
Морето преди 3 месеца
От години знам, че нашето море е дъно, но след тази статия за балонеси и наргилеси повече хора ще бъдат склонни да посетят слънчева Гърция или Турция.
54
0
 
32
 
! Отговори
Шоу преди 3 месеца
Чорбаджииите, 35 години се подиграват с работниците а сега същите пищят че няма кой да работи?!
53
0
 
33
 
! Отговори
Бизнес бизнес преди 3 месеца
Плащали им 30-40 лева на ден на наргилетата, но им орязали заплатите, защото се покачили останалите разходи за персона. Безплатната чаша вода според Алибегов наистина ще затрие кръчмарския бизнес в страната. Тия *** не могат да изкарат 40 лева от джоба си, прости бизнесмени.
52
7
 
7
 
! Отговори
См1ртНаКомунизма преди 3 месеца
Доло паметниците на окупатора и лустрация за ДС и техните недъгави коп еленца да немогат да управляват държавата никога повече!!!
51
4
 
4
 
! Отговори
Дарк преди 3 месеца
Яко!
50
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нема ли специалист по балконинг?
49
2
 
18
 
! Отговори
Тиква преди 3 месеца
Добро утро на всички, всеки ден научавам нещо ново,не лошо, значи има Наргилист,уау,по логика ще има и Коканист,Геронист и Курвонист.
48
7
 
6
 
! Отговори
До Еыропееца преди 3 месеца
Я да те чуем какви са разходите и каква е производителността на труда Ти в Европа за да получиш 2000 евро ! Колко Ти остават на края на месеца ,***?
47
3
 
9
 
! Отговори
Левски и Ботев преди 3 месеца
Мразят Ушеф слугата на мафията!
46
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като гледам млаьите то 80процента от мъжките са комарджии а женските крви ,за работа не ги търси
45
1
 
19
 
! Отговори
Мешев преди 3 месеца
Скоро и ацетон ще почнат да предлагат,както са я подкарали,само и само някой да си пълни гушата.
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жена пушачка никога. Смърдят ужасно.
43
4
 
19
 
! Отговори
Ром'с преди 3 месеца
Браво,Никой не иска да работи у нас и не че Малко се плаща,а просто не им се работи..щото вижте какви балове правят,какви суми се хвърлят ...па Те ще ходят да работят сервитьорки или бармани.Има нещо гнило в народопсихрлогията на българина.. .