Черно море, много е добре: Сервитьори и камериерки няма, хит са наргилисти и балонеси

Най-търсени са майсторите узбеки и киргизи
Обновена: 26 май 2024 09:10 | 26 май 2024 07:10, Петър Бойчев
132
 Черно море, много е добре: Сервитьори и камериерки няма, хит са наргилисти и балонеси
Снимка Пиксабей

Нови професии изникват по морето според търсенето и предлагането. В курортите вече се плаща на човек, за да ти направи коктейл от ухания за наргилето. Длъжността се води наргилист и се упражнява в баровете, където се предлага това удоволствие. Популярна е от 2-3 години, но според хора от бранша търсенето на такива профилирани “специалисти” вече отмира, пише "24 часа".

Запознати твърдят, че преди пандемията и първите години след нея, когато туристите отново се раздвижиха, един наргилист в популярно заведение в Слънчев бряг си е докарвал чисто до 3 бона и нагоре на месец в пиковия август.

Повечето собственици на наргиле барове наемат персонал за тази услуга на 4-часов работен ден срещу скромно заплащане и процент от всяка поръчка. В повечето случаи надникът варира между 30 и 40 лв., като освен твърдото в зависимост от категорията на заведението наргилистът получава и от 2 лв. до 4 лв. за всяка забъркана смес в стъклените ориенталски колби. Обикновено това се прави от един или двама души в заведение, които работят предимно след 22 ч, когато има най-много хора в този тип заведения. Някои работодатели им осигуряват и квартирите, но повечето наргилисти си ги плащат от джоба. Немалка част от тях са местни, но има и от вътрешността на страната.

За позицията на наргилист се цанят предимно млади хора от 18 г. до 25 г., с опит и умения
от баровете в големите градове. Владеенето на език е за предпочитане. Напоследък обаче съдържателите на барове са орязали “щата” заради увеличените разходи за заплати на други по-важни позиции като сервитьори, бармани и чистачи, за които все по-трудно се намират хора вече.

Затова пък наргилисти колкото щеш, въпреки многото барове по морето. Това са предимно българи, но понякога уменията си показват и узбеки и киргизи, които бизнесът по морето все повече наема през последните години, за да попълни липсата на работна ръка. Гастарбайтерите от тези държави, където пушенето на наргиле е неизменна част от културата им, обаче не се наемат за наргилисти. Хотелиери и ресторантьори ги пазят за други по-полезни длъжности като миячи, сервитьори, рецепционисти, тъй като за тези дейности от години вече няма достатъчно хора.

Най-много наргилисти има в Слънчев бряг, където е пълно с барове и такъв тип заведения. Срещат се и в Несебър, Созопол, Приморско и Лозенец, но там са малко и рядко и не са така популярни като професия, както е в най-големия ни морски курорт. Там клиентелата е предимно от западняци, склонни към този тип разпускане след вечеря, но и немалко българи си доставят това удоволствие. Зареждането на едно наргиле с ароматен тютюн варира според категорията на заведението - има за 30 лв., по-скъпите стигат и до 200. Понякога наргилистите изпълняват функцията и на викачи, за да привлекат клиенти за омайващите си ухания.

Нова професия е и т. нар. балонеса, която обаче е на ръба на закона. Практикува се по негласно споразумение със собствениците на заведения, тъй като предлагането на райски газ с балони е забранено. Обикновено за балонеси се хващат красиви момичета, които продават балоните. Те струват между 10 и 15 лв., а пълначът прибира между 50 ст. и левче на парче.

Работи се предимно пред дискотеки и клубове с жива музика, където има най-много клиенти, желаещи да си покачат адреналина с райския газ, преди да влязат и да разкършат тела. Пласиращите райския газ са млади и красиви момичета, владеещи западен език, които държат стоката си в чантичка на кръста със зараден флакон за пълнене. За добро постижение на вечер се смята, ако си докарат 150 лв.

В повечето случаи момичетата не се отчитат на собствениците на заведения, за които е достатъчно да им се осигури клиентела с приповдигнато настроение, която с щедра ръка да харчат вътре за алкохол. Комбинацията на спиртни напитки и райски газ е изключително вредна и често се е случвало млади хора да припадат на една водка.

Съдържателите на заведения не сключват договр с балонесите, а просто ги оставят да работят необезпокоявани пред локала, затваряйки си очите за предлагането на забранения райски газ. Употребяват го предимно англичани и скандинавци, но и все повече българи посягат напоследък към балоните да си “завъртят”. Младите го смятат за безвредна дрога и не се замислят какви вредни последствия има при вдишването на диазотния оксид.

Професията балонеса е популярна сред най-оборотните нощни заведения по Черноморието, но най-често се среща в Слънчев бряг. Мълвата носи, че наскоро дискотека в Китен е обявила свободно място за такава позиция.

Миналата година след серия инциденти с чужденци и българи по морските курорти парламентът забрани продажбата на райския газ в заведения, като определи глоби от 500 до 12 хил. лв. за повторно нарушение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Друсан кебап сервират ли. Друсан в оня смисъл.
41
1
 
4
 
! Отговори
ИванПотник и Дънчо преди 3 месеца
НЕЕ само не Комацуто!
40
1
 
17
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
На балонесите големи ли са им балоните :)
39
1
 
11
 
! Отговори
Мутроморието преди 3 месеца
Трябва да се изрине с Комацуто
38
4
 
8
 
! Отговори
Гроб с петолъчка преди 3 месеца
За всеки болшевик и мутра
37
1
 
13
 
! Отговори
Народен Съд 2.0 преди 3 месеца
Само румънският модел като при меушеско ще спаси България!
36
7
 
17
 
! Отговори
До 35 преди 3 месеца
Без народен съд нищо не може да се оправи! Тия дето дрънкат за демокрация и политики са просто едни измамници или в най добрият случай дълбоко заблудени и наивни хора. Тази държава е докарана до толкова унизително положение че вече без оръжие не може да се оправи. Тука трябват масови арести и смъртни присъди по бързата процедура както са го направили навремето комунистите. Арестуват 20 000 човека, 2000 директно разстрел а останали в доживот в по затворите и урановите мини.
35
0
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 месеца
Само да не заравят балоните в пясъка.
34
1
 
20
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
После пак скачайте, че трябва да изберем родното и в Гърция е лошо!!!
33
1
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 месеца
През 78-*** година се завърнах от морето и нямаше такива неща.
32
0
 
11
 
! Отговори
БеГето е преди 3 месеца
Содом и Гомора
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сами ще си сервираме, ама то те чаршафи сменяли ли, ама от кога? За 20 години и ЕС о туристите разбраха що за стока сме, само гламав ще дойде тук!
30
4
 
19
 
! Отговори
Половин живот преди 3 месеца
До като чакате тая държава да изплува от тинята тя затъва все повече. Какво работи дъщеря ти? Балонеса :) Куфара и на далече защото с Бойко и Шиши напредък няма да има нито алтернатива.А както се пееше в една песен остана ви половин живот.Стоим със теб на кръгла маса в едно квартално кафене - ти член на Партията наша, а аз на СДС. Но не в това е днес проблема и моят повод за развод - аз просто вече нямам време - остана ми половин живо.
29
0
 
11
 
! Отговори
Праведен преди 3 месеца
Не баронеса а БАЛОНЕСА
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Директно влизаш в "курорта" с един Komatsu D475A и почваш да ринеш тия ходещи камари с тор.
27
0
 
5
 
! Отговори
Червена Кхмеро преди 3 месеца
29 Ше те друсаме фанала
26
2
 
12
 
! Отговори
ПрокаженаДържава преди 3 месеца
25 При комунистите да се друсаш е недостижим лукс достъпен само на властта.
25
0
 
4
 
! Отговори
Ми нормално е преди 3 месеца
До историк5899 тиква и прасе да управляват държава на мишоците!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Балонесаахахахахасигурно има и мадолеса.куpволесаНенормалници. Само няма полицеси дето да отидат и да арестуват балонесите задето продават райски газ
23
0
 
6
 
! Отговори
ПримитивнаДържава преди 3 месеца
Когато Павел граби Петър и дава на властта всички властти пазят Павел Защитават го Озаконяват грабежа му и медиите го изкарват прав и са срещу Петър.