Кръвен тест показва загубата на паметта при Алцхаймер с 90% точност

Повече пациенти могат да получат точна диагноза по-рано
29 юли 2024 20:00, Анисия Иванова
4
Кръвен тест показва загубата на паметта при Алцхаймер с 90% точност
Снимка: Pixabay

Човешките мозъци са обречени да грешат. Определянето на това дали влошаването на паметта е признак на нещо повече от типичното стареене изисква технология, която не винаги е на разположение. Това кара специалистите да разчитат изцяло на своя опит и преценка, за да разпознаят признаците на дименция, пише „Сайънс Алърт“.

Сега обаче учените потвърдиха, че един вече клинично достъпен кръвен тест може да допълни настоящите методи за диагностика, когато скъпите сканирания и пробите от гръбначномозъчна течност не са достъпни. Също така той осигурява изключително висока точност.

Изследователи от университета в Лунд, Швеция, са ръководили екип от учени, които са оценявали дали комбинация от съотношения на протеини, съдържащи се в човешкия серум, може точно да открие патологията на Алцхаймер при пациенти.

Около 55 милиона души по света живеят с дименция, най-вече под формата на болестта на Алцхаймер.

Въпреки че процесите, които протичат, включват сложна комбинация от генетични фактори и такива на околната среда, едно нещо, което е общо за всички хора с болестта на Алцхаймер, е постоянната загуба на ключови неврони, свързана със значително увеличаване на анормалните протеини.

Тези два протеина - бета-амилоид и тау – се струпват и заплитат по начин, който или директно уврежда клетките, или причинява определена степен на увреждане чрез други имунологични процеси.

Общопрактикуващите лекари и специалистите често използват компютърна томография, която разкрива това разграждане на мозъчната тъкан, в съчетание с когнитивни тестове и самооценка на симптомите, за да преценят дали пациентът вероятно има болестта на Алцхаймер.

И все пак, дори в най-добрия случай, когато разполагат с пълния набор от диагностични инструменти, както доставчиците на първична, така и на вторична медицинска помощ често не успяват да направят правилния избор.

„Точността на лекарите от първичната помощ при идентифицирането на болестта на Алцхаймер е 61%, докато лекарите специалисти са прави в 73% от случаите“, казва неврологът от университета в Лунд Себастиан Палмквист.

Многобройни проучвания, проведени в последните години, подчертават потенциалната роля на измерванията на плазмените протеини при диагностицирането на болестта на Алцхаймер, по-специално сравнителните съотношения на „нормалните“ и аберантните форми на бета-амилоид и тау.

Макар че подобни тестове са извършвани върху гръбначно-мозъчна течност, наличният в търговската мрежа кръвен тест би бил много по-малко инвазивен, по-малко болезнен и по-бърз за извършване в обикновена клиника.

За да потвърдят дали кръвният тест е толкова надежден, Палмквист и неговият екип набират 1213 пациенти, които са били изследвани за болестта на Алцхаймер от семейния им лекар или специалист в Швеция между февруари 2020 г. и януари 2024 г.

Около две трети от пациентите са били класифицирани като пациенти със субективен когнитивен спад или умерено когнитивно нарушение. Останалата една трета вече са получили диагноза деменция въз основа на комбинация от клинични и когнитивни тестове, пише БГНЕС.

В допълнение към кръвния тест на повечето пациенти е направена лумбална пункция за изследване на гръбначномозъчна течност. Малцината, които не са могли да направят това, са били подложени на ПЕТ сканиране с радионуклидни маркери, за да се оценят анормалните агрегации на протеини в мозъка.

При сравняване на резултатите се оказва, че и двете форми на оценка се справят еднакво добре, диагностицирайки болестта на Алцхаймер с 90% точност.

Удобството на кръвния тест означава, че повече пациенти могат да получат точна диагноза по-рано, което им позволява да получат необходимите здравни грижи без забавяне.

„Тестът вече е достъпен в САЩ и е вероятно да стане достъпен в много други държави скоро“, каза старши изследователят Оскар Хансон, невролог в университета в Лунд.

„Първоначално той ще се използва главно в специализираните клиника за лечение на паметта, а въвеждането на насоки и обучение в първичната медицинска помощ може да отнеме около една-две години“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Алцхаймертест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
Само не разбрахме каква е тази дИменция.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да направят кръвен тест на Байдън, за да помогнат на човека.
2
1
 
16
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
каква е ползата от ранна диагностика след като няма ефективно лечение...
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моят тест показа че нямам Алцхаймер,макар че три пъти тръгвам към лабораторията и докато стигна забравям за какво отивам.