Важен съвет: Не качвайте хора на стоп в Гърция

Не подкупвайте гръцки полицаи, ще завърши с арест
1 авг 2024 23:45, Инна Ангелова
26
Важен съвет: Не качвайте хора на стоп в Гърция
Снимка: Pixabay

Гърция е предпочитана лятна дестинация за редица българи, ето защо всички трябва да бъдат изключително внимателни, когато са зад волана в южна ни съседка. И ако в България може да се разминем с някое и друго мъмрене или небрежно подхрърлени пари, то в Гърция мерките са железни.

Гръцките полицаи носят камери на униформите си, глобите се вписват електронно и никой служител на реда няма да си позволи да наруши закона. Трябва да се внимава за говорене по телефона - шофьорите с телефон в ръка се наказват с 200 евро. Ако качим случаен на стоп ни грози опасност от затвор.

Трябва да сме внимателни също за неправилно паркиране в градовете. На много места то е разрешено само от едната страна на улицата. Глобата за нарушителите е между 40 и 80 евро. Освен това се свалят и регистрационните номера на автомобила. Чужденците могат да си ги получат обратно, след като платят глобата, а минималният срок за връщането им е 20 дни.

Глобата се плаща в местната общинска администрация, а за наложен фиш от КАТ финансовото наказание се плаща в пощата. При шофиране в Гърция няма обратен завой. Забранено е автомобилът да има открит теглич, като глобата за нарушителите е 160 евро. За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по магистрала с над 150 км/ч може да олекнете с 350 евро и да ви отнемат шофьорската книжка за 90 дни.

Указателните табели по пътищата в Гърция са големи и изписани на гръцки и английски език. На автомагистралите, където се очаква, че се движите бързо, първо ще видите табелата само на гръцки, но веднага следва надписът и на английски език.

За водачи, употребили алкохол, санкцията варира от 200 до 1200 евро, като към това се добавя отнемане на книжката за шест месеца и евентуално два месеца затвор, в зависимост от промилите алкохол в кръвта.
Не говорете по мобилен телефон по време на шофиране - наказанието е 200 евро, пише още в-к “Труд”.

Друг важен съвет - не качвайте хора на стоп. В Гърция това се третира като трафик на нелегални мигранти, което пък, според гръцкия наказателен кодекс, се наказва с от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.


Шофьорите с чехли и джапанки се отнесят глоба от 50 евро.

Забранено е внасянето в Гърция на гориво, което се тълкува като нелегален трафик на акцизна стока. Наказанието за нарушителите е сериозно - конфискува се превозното средство. Забранено е също носенето на огнестрелно и хладно оръжие, ако нямате разрешително. Ако пък имате такова, то трябва да бъде преведено и на гръцки език.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Azz преди 1 месец
Само вземането на стопаджия е изненада за мен. Всички други правила са същите и в България, просто внимавайте защито там изискват да се спазват. За разлика от тук.
17
7
 
2
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
С други думи - не ходете в Гърция.
16
1
 
8
 
! Отговори
Недомислено преди 1 месец
Ако спреш, за да услужиш с телефона си на закъсал автостопаджия, има ли опасност да те глобят по подозрение, че подпомагаш нелегалния трафик?
15
1
 
13
 
! Отговори
Странно преди 1 месец
Значи ако видиш сама жена или възрастен човек, чийто автомобил е аварирал някъде по пътя далеч от населено място и вече мръква, не бива да ги вземеш в колата си, за да не те обвинят в трафик? Ами ако наоколо е гора и в нея има диви зверове? Или ако съмнителни субекти се въртят наоколо и си търсят жертви? Оставяш значи на произвола на съдбата закъсалата жена или безпомощния старец и спокойно си продължаваш пътя, а те нека да чакат пътна помощ. Ами ако нямат телефон? Значи все пак трябва да спреш.
14
1
 
1
 
! Отговори
Този Който преди 1 месец
До 18 - явно си голем шофер да караш така. Освен да те поздравим да продължаваш да правиш така, друго не остава. И незнам къде по гръцко ходиш, но моите впечатления са други. Даже са си доста активни хората.
13
4
 
5
 
! Отговори
A преди 1 месец
Бля бля бля, от 2007 ходя в Гърция по няколко пъти в годината. Никога не съм видял полицай. Карам си със 150-160 постоянно на магистралата. Извън нея - 120, намалявам само в населени места.
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърчия е пълен комунофашизъм
11
2
 
18
 
! Отговори
С 2 думи преди 1 месец
Гърция има държава , ние имаме територия.
10
1
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
Вчера видях един стопаджия на цариградско срещу кепитал форд
9
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия гърци по зле и от нас.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11 Де го чукаш, де се пука.
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата година в Кавала ми свалиха предния номер за паркиране. Платих си глобата и си ми върнаха номера още на другия ден. Не е трябвало да чакам 20 дни както пишете.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Много Пак нищо не си разбрал. Стопаджиите може да са нелегални мигранти. Те коли нямат. И ако ги качиш, директно ставаш трафикант на хора.
5
25
 
11
 
! Отговори
Много преди 1 месец
тъпо заглавие. Няма никакви стопаджии по пътищата, нито в Гърция, нито в България. Хората са богати и имат по няколко автомобила в семейството.
4
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У ФАЩ може автостоп у Гръция не може айде де колата си е мой който искам ше качвам :)))
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А фитки може ли те не са хора и плащат в натура :)))
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В статията е пропуснато и ограничението, че нямате право да шофирате облечен с връхна дреха. Ако ви спрат, и сте облечен с яке, това се тълкува, като ограничение на движенията, които можете да извършвате. Отново има глоба, но забравих колко беше. Може да изглежда невероятно, но има и такова ограничение.
1
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще стане така и при нас.