Тръмп VS Харис: Кой печели в колебаещите се щати?

Нито един от кандидатите все още не се е очертал като очевиден фаворит
19 авг 2024 17:30, Нели Христова
107
Тръмп VS Харис: Кой печели в колебаещите се щати?
Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Камала Харис се кандидатира за Белия дом с кандидат-вицепрезидента си Тим Уолц, след като замени президента Джо Байдън на листата на Демократическата партия само няколко месеца преди деня на изборите.

Ново проучване показва, че Харис има единствения положителен рейтинг на одобрение от всички кандидати и води в почти всички щати на бойното поле.

И така, как всъщност ще се справи Камала Харис срещу Доналд Тръмп и неговия избраник за вицепрезидент Джей Ди Ванс през ноември?

Сега Харис има преднина от 2,8 пункта пред Тръмп според най-новата средна стойност на националните проучвания, събрани от FiveThirtyEight.

Средно Харис е незначително пред Тръмп в националните проучвания, въпреки че надпреварата остава напрегната.

Какво мислят избирателите?

Ново проучване на Emerson College (12-14 август) показва, че Камала Харис е единственият кандидат, за когото гласоподавателите имат като цяло благоприятно мнение с +2 процента.

Това е значително по-положително и от Тръмп, и от неговия кандидат за кандидат Ванс, които имат нетен рейтинг -10 неблагоприятен, според анкетата сред 1000 вероятни избиратели в САЩ.

Междувременно избраният за вицепрезидент Уолц има общ неутрален рейтинг на благосклонност, като 39% от гласоподавателите имат благоприятно мнение и 39%  имат отрицателно мнение.

Интересното е, че един на всеки пет избиратели (22%) каза, че никога не е чувал за Уолц, седмица след избирането му. За  Джей Ди Ванс числото е по-ниско - 12%

На въпроса доколко одобряват работата на сегашния президент Джо Байдън като президент, избирателите показаха нетно неодобрение от -14%.

Битка на бойните полета

В седемте щата на бойното поле - Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин - войната все още се води между кампаниите на демократите и републиканците.

Изследвания от Политическия доклад на Кук показват, че Харис има преднина в шест от седем щата, като Тръмп държи силно в Невада.

Анкетата показва най-силната преднина на Харис в Аризона, където Байдън спечели само с 0,4 процента през 2020 г.

Това е значително отклонение от същите проучвания през май, със съвпадението между Тръмп и Байдън, където Тръмп водеше в шест щата и имаше равенство в Уисконсин.

И все пак анкетите в суинг щатите продължават да показват вариации от анкетьор до анкетьор, като анкета на YouGov/CBS, проведена до същата дата (2 август), предполага, че нито един от кандидатите няма значителна преднина в нито едно от бойните полета.

Като цяло проучванията на бойното поле постоянно показват, че Харис е набрала инерция от изоставащата подкрепа на своя предшественик и е на път да води Тръмп в някои щати.

Републиканците се опитват да омаловажат нарастващата преднина на Харис като фаза на медения месец, но е ясно, че кандидатът на демократите е запазил инерцията си от влизането си в президентската надпревара.

Последното проучване на YouGov/Economist (от 11 до 13 август) показва, че преднината на Харис е останала стабилна, откакто Тим Уолц е включен в листата на Демократическата партия, без очевиден тласък срещу Тръмп.

И двамата кандидати отбелязаха увеличение с +1 пункт спрямо същото проучване седмица по-рано, като Харис сега е с 46%, а Тръмп с 44%.

Избирателите в анкетата на Independent все още са до голяма степен разделени по отношение на двамата кандидати, като 36% планират да гласуват за Харис и 37% за Тръмп.

Има значителни разлики между националните социологически проучвания относно наклонността на независимите гласоподаватели, тъй като по природа тези избиратели са широка група. Ясно е, че нито един от кандидатите все още не се е очертал като очевиден фаворит.

Голяма част от последното проучване на NYT/Siena беше проведено, когато Уолц се присъедини към Харис в кампанията, и показва, че вицепрезидентът има преднина от четири точки в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, съществена промяна спрямо траекторията на Байдън в суинга държави.

Демография

Основните поддръжници на Тръмп остават мъжете, възрастовата група 45-64 и белите избиратели без висше образование. Но в последната група Тръмп изглежда е загубил част от влиянието си над Харис в сравнение с Байдън.

Харис се справя най-добре с млади гласоподаватели, жени и чернокожи гласоподаватели, сред които има преднина от +68 точки.

Въпреки че изглежда, че Харис отбелязва значителен напредък както в националните, така и в проучванията на бойното поле, едно предизвикателство, пред което кампанията й продължава да се изправя, е възможна "пропаст в личността".

Това показа предишно проучване на NYT/Siena докато Харис беше по-силна от Тръмп по няколко характеристики – интелигентност, президентски темперамент и загриженост за "хора като теб" – респондентите все пак бяха много по-склонни да гледат на Тръмп като на по-силен лидер.

И докато Харис-Уолц водеше кампания в Мичиган, анкета на Redfield и Wilton/Telegraph разказа объркваща история. Според нея гласоподавателите на бойното поле се съгласяват повече с политическите позиции на демократите по въпроси като икономиката и полицията, но въпреки това "се доверяват повече на Тръмп", отколкото на Харис по същите въпроси.

Тъй като Харис разполага с повече време, за да затвърди позицията си като кандидат за президент на Демократическата партия, разликата между партийното пристрастяване и благосклонността на кандидата може да намалее, тъй като Тръмп имаше около осем години, за да излъчи политическите си позиции пред избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Политика
Йорданов: Ще трябва да оправим кашата, която забъркаха ПП
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Патерна е следния: кръвосмешение - вирусна мутация и/или прескачане на междувидовата бариера! И както казах нищо ново под слънцето - 34 династии така са измрели, но са били по-*** и не така защитени и скрити от манипулации и исторически фалшификации!
100
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Цял живот аз рисувам, намирам модели, патернс, повтарящи се структури и като ви казвам че има хронологичен патернс между новите вирусни щамове и определена "аристокрация" може да сте сигурни, че не се ебавамммм!
99
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Затова трябва да се радвате на сови, соколи, лисици, невестулки в градовете! Значи това в каналите има кой да го....
98
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Преди месец два ме тресна старата позната инфлуенцата - знаете ли как и' се зарадвах! Както и какво я направи имунната ми система! Ако не бяха другите ми здравословни проблеми щях да съм много здрав човек!
97
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Има разминавания от по две до пет години от поява, установяване на първи случай, диагностираме на щама , но не и връзка с предизвикалото го събитие. Пример : Бубонската чума - тя е бактериална, но какво я предизвиква - огромната популация на плъхове във все по-големите градове с по-големи канали и трудно за обезпаразитяване, както и изгонване на естествените хищници регулиращи ги от градовете!
96
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Сега ще ви дам последна клъстерна подсказка: Всички вируси мутиращи и атакуващи човешкият геном са хронологично свързани с определени наглед маловажни събития свързани с определена част от човечеството повече отколкото индустриалното замърсяване!
95
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Защо трябва да му видите сметката ли? Следващата гадост дето ще мутира и ще прескочи междуводоваъа бариера да ме стане Last of us 3! Нещо като въздушно преносим бяс или по-лошо! *** лафа за гъбите - няма фънгъс който да носи на определено ниво на киселинност дори да носи на повишена температура!
94
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
И си мислят, че с великите АI поколения са толкова близко,, че едва ли не златна мина и Нобелова награда за медицина. Да ама докато първопричината е жива дори да му намерите лечение за тая му мутация, ще мутира пак ...виж хронологично следните вируси. Подсказвам клъстерно - вирус на бяс, HIV, птичи грип, свински грип, COVID-19 + нещо се пробва да му види сметката аirborn!
93
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Ще мине време и ще се убедите и че тази хипотеза е вярна! Даже може да ви кажа коя е първопричината и че тя не е болна. А към 90 години не може да му дадете 60!
92
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Лафа е за резонансите вълни. HIV е отговор на нещо, нещо противоестествено . Вълна, която търси да елиминира друга вълна. Да се неутрализират взаимно. Ама първопричината много внимава! Ф думата не е само *** , а и фараон!
91
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Според мен е голяма масова заблуда, че произхода на HIV е към Африка! Направо бих казал задраскайте това твърдение и търсете към Европа ....и то западната част!
90
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Обаче не и HIV - това е великата мечта на всеки вирусолог тия дни. Да види сметката на тая гаддд! И не може да се подходи в стил Ошвалдо Круш и маларийният комар, защото преносителя са хора или може! Дедукцията говори, че тоя вирус присъства само в човешкия вид, божие наказание за нещо биха казали! Или може би част от вида е направила нещо заради което природата иска да изтреби точно конкретна част от човечеството!
89
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Единствения начин да се затърка тоя вирус е да се затърка първопричината за появата му! Някой вируси като инфлуенцата са си направо здравословни! След заболяване имунната система е като танк и половината бактерии са изтрепани от вируса, а не от левкоцитите!
88
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Има една особеност при вирусите....айде бактериите ясно - форма на живот другите организми жизнена среда, ама вирусите има уловка! Примерно обикновената инфлуенца - не съм вирусолог или микробиолог ама основите ги знам. Полуживо, полумъртво. Заразява клетка и използва ресурса да се размножи. Сега интересното е , че инфлуенцата трепе и бактерии и те са по-малко устойчиви от клетките на хоста! А HIV заразява и трепе левкоцитите. Имунните клетки!
87
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Излизат с някви оправдания щели да ги използват да намерят лечения и ваксини за нелечими болести и че АI може да го сметне, кое ще дивергира от фрактала на HIV примерно! Аз хващам бас, че няма да стане! 50 години и повече тоя вирус се изплъзва от всяко лечение и рано или късно мутира и има причина за това....а причината е жива!
86
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Имаше един майтап в Doom на Id Software: Смених паролата за шкафчетата на 1,2,3 и те въпреки това я забравят ... Зъбите и ноктите на вълка не правят живота му лесен, а възможен. Зъбите и ноктите на тигъра не му казват какво да прави!
85
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Правете каквито искате глупости аз във фракталното АI езерце пръстче не топвам!
84
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
От това дърво се затъпява!
83
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Знаете ли оная притча и легенда за градината в която имало едно дърво с едни плодове дето не трябва да се пипа! Ето ви археъипа на Онкало! На дървото пише АI и фрактал! За някой религиозни мозъци тая метафора може и да по разбираема!
82
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Сега за кръстените естествените форми нищо не каза!