Дискорд лийкс: Украйна планирала тайни атаки срещу руски сили в Сирия

Изтеклият документ е публикуван във „Вашингтон поуст“
21 апр 2023 13:18, Стела Стоянова
90
Дискорд лийкс: Украйна планирала тайни атаки срещу руски сили в Сирия
Снимка БГНЕС

Украинското военно разузнаване е разработило планове за провеждане на тайни атаки срещу руски сили в Сирия с помощ от страна на кюрдските сили, твърди „Вашингтон поуст“. Той се позовава на строго секретен документ на американското разузнаване, изтекъл покрай т. н. Дискорд лийкс.

Откриването на нов боен фронт на хиляди километри от войната в Украйна по всяка вероятност е с цел да наложи разходи и жертви на Русия и нейната паравоенна групировка – частната военна компания „Вагнер Груп“, действаща и на територията на Сирия. Това е трябвало да принуди евентуално Москва да преразпредели военните си ресурси и да пренасочи част от ангажираните с войната в Украйна към Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил спиране на планираната операция през декември м. г., но изтеклият документ, базиран на разузнавателна информация, събрана към 23 януари, излага подробно как напреднало планирането и как може да продължи подобна кампания, ако Украйна я съживи.

Документът описва подробно как офицери от Главната дирекция на разузнаването, службата за военно разузнаване на украинското министерство на отбраната, биха могли да планират атаки без замесване на украинското правителство.
Десетки строго секретни документи изтекоха онлайн, разкривайки чувствителна информация, предназначена за висши военни и ръководители на разузнаването. В ексклузивно разследване „Вашингтон поуст“ също е прегледал десетки допълнителни секретни документи, повечето от които не са били оповестени публично.

През 2015 година Владимир Путин изпрати руски части в Сирия, за да помогне на режима на сирийския диктатор Башар Асад да запази властта си по време на гражданската война и създаде постоянно присъствие на хиляди руски войници там. Разполагането, което включва модерни бойни самолети и системи за противовъздушна отбрана, засили регионалното присъствие на Москва, но съществува в среда, която Русия не контролира напълно. Москва прехвърли някои войски и оборудване от Сирия на бойното поле в Украйна миналата есен, което може да е накарало Киев да оцени, че тяхното извеждане от Сирия създава уязвимост там.

Разузнаването на Киев е смятало да обучи оперативни кадри на Сирийските демократични сили (SDF), военните подразделения на контролирания от кюрдите автономен североизток на Сирия, за нанасяне на удари по руски цели и извършване на „неуточнени дейности за „пряко действие“ заедно с атаки с дронове.
Кюрдите са искали в замяна обучение, системи за ПВО и гаранция, че ролята им ще бъде пазена в тайна. Ръководството на Сирийските демократични сили е забранявало също така удари по руски позиции в кюрдските райони.

„Документите, за които говорите относно нашите сили, не са истински; нашите сили никога не са били страна в руско-украинската война“, заяви Фархад Шами, говорител на Сирийските демократични сили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и на какво ще ги обучите, сигурен съм е кюрдите умеят да копаят дупки, да се крият вътре и да чакат края си
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toj muschmol opravi urkite tatrygna kym Siria
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много тече напоследък вервайте ми
71
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Заплата на Зеленски като президент 28000 гривни Примерно 2017 е декларирал доход 7 милиона гривни не знам какви са данъците в Украйна но при курс 27 гривни за долар това са грубо 260 000$
70
2
 
3
 
! Отговори
Укротерористи преди 1 година
изненадани?
69
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен Значи ми казваш че Зеленски е изкарал от комедийното шоу "5 канал" 20 милиона долара??? След платени данъци и тъй нататък и прочие перипетии...
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби. Състоянието на Зеленски се оценява от Форбс на 20 милиона USD. Това са официални пари с платени данъци.
67
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Боби. Много се радвам, че МИ6 ти пишат всеки ден кого и как пазят, а Зеленски ти отчита какви пари има. Само не забравяй да си пиеш хапчетата.
66
7
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 123 Зеленски като Президент получава стотинки. Като Комедиант преди това не успя да стане милионер това лесно се проверява. Въпросът е как Зеленски Семейство могат да живеят толкова на широко? Любимият израз на много творци: Има нещо Гнило в Дания(Ъкрайна)!!!
65
2
 
5
 
! Отговори
до 123 преди 1 година
Вие с по два имота - Един в Албиона и един в Хеленика сте баш каймака на обществото и другите нямат право на мнение. Каквото вие кажете - това. Явно си наследник на някои мазни болшевики налапали се от демокрацията и после ката ренегатчета и конформисти сте се примъкнали на държавна работа под завивките на банкянския господор.Завиждам ти, робе!
64
11
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Боби Много си промит брат. Не съм вярвал, че извън Русия е възможно човек да разсъждава като мужик. На тъпия ти въпрос откъде Зеленска имала пари за шопинг ще кажа само, че кагото му е кеф всеки свободен човек отива на шопинг из Европа и без да е президент. Не знам кви сте по професия копейките, но явно сте или бачкатори или безработни щом това ви се струва лукс. Зеленски имал имот в Британия, абе пич 200 000 българи имат имоти в Гърция без да са президенти, ти верно живееш в руский мир.
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашингтон поуст си е продажно издание.
62
6
 
17
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Зилиенски у нас е идол за подражание само на родните н а р к омани.
61
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние българите, може само да си мечтаем за човек като Зеленски..Да се чете..Ние българяните, може само да си мечтаем за човек като Зеленски..
60
4
 
18
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Ние българите, може само да си мечтаем за човек като Зеленски. --- Имате си го - Паси е 100% подходящ като Зеленски... И той е евреин, и той иска да е ударната сила на Нато... Дерзай - избирай си го.... И другия път говори от собствено име. Не от името на Българите...
59
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трепане и плитко заравяне,на тази Еврейска смед!!
58
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Звучи невероятно, защото това би довело до още по-здрав сьюз между Русия и Турция срещу САЩ.
57
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румънците се правиха много по-добре със своята комунистическа клика. Но тук в България, тя беше спасена от Европа, резултатите всички ги виждаме. Разграден двор. Вследващите 5-10 години Румъния, ще дръпне много напред. Но те си набутаха корумпираните по затворите, работят всеки ден хората!!! Тука ГЕРБ ДПС Възраждане ИТН свалят правителства за да пазят корумпираните! Къде е разликата ли?
56
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези евреи искат да убият целия свят. Вместо да им се връзвате на прокси войните, защо просто не ги гръмнете?
55
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как българите бяха отровени през времето на така нареченото руско присъствие, нали така е модерно да се казва днес спрямо онези, които са те владеели и са ти насочвали мирогледа и разбиранията на развитие. Отровени и хвърлени в битка със своите, да се разправят и бият едни срещу други. Са се ограбва и прогпнват едни други. Това се случи с България. Общество без твърдо ядро стъпващо на ясни и общи цели за добро съжителство и развитие. Румънците се правиха много по-добре. Но те подходиха твърдо.

Спонсорирани публикации