Борисов ще предложи кабинет на малцинството, иска избори като при гърците

Той все пак ще отиде да вземе мандата от Радев
Обновена: 24 юни 2024 10:02 | 24 юни 2024 09:58, Нели Христова
319

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер на това правителство.Той ще отиде да вземе папката с първия мандат, но като придружител на кандидата на ГЕРБ. 

"Нашите избиратели, когато са ни сложили с 11% преднина, не са искали пак за премиер да получават Денков. Разбира се, при тази избирателна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги прехвърли в по-малките партии, ни постави в невъзможност да съставим стабилно правителство. Разбира се, носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно след като разговаряме и с другите колеги и то ще бъде на малцинството", заяви той. "По този начин ще понесем отговорността си за победители."

"Единственото, което казах след изборите, че аз съм бил три пъти премиер и четвърти ще е в повече", обясни Борисов защо няма да е премиер.

Той очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да ходят на седми избори. И предложи:

"Другият вариант е да сменим избирателна система".

Като пример за нова изборна система той даде тази в Гърция.

Изборите свършиха, а всички са в предизборна капания, никой не го интересува стабилността в България, България е донор на ЕС. Вие отчетохте ли, че България е донор, ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Това, че имаме 1% усвояване и 3,7 по другия план, не е тема, има ли значение кой ще стане премиер, когато милиарди са безвъзвратно загубени, подчерта Борисов. Как да подкрепим например предпоследния? Това ще е крайно нестабилно, уточни лидерът на ГЕРБ. Сега, когато е предпоследен Трифонов, иска да доминира, според мен трябва да се успокоим, имаме 1-2 седмици, изборите са лошо решение. Но да се върнем крачка назад ако искат да има правителство, каза още Борисов.ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори, посочи още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от Избори 2024
Рашидов за Пеевски: Зад тази осанка на този грамаден българин стои един разумно мислещ човек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Почерняваме бавно, неусетно почти...
258
3
 
1
 
! Отговори
Питащ преди 3 дни
Всички казват, че ГЕРБ са крали през годините..! Може и така да е било, но работеха, правеха много неща, метрото, магистрали и д-р. Новите от ПП-ДБ само говорене, плюене и НИЩО. Само милиарди дългове за които ще изплащат децата ни и внуците ни. Тогава, кое управление е по добро?
257
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Иска тиквинет той, няма с кого да направи сглобка, на никой не му се потъва като про100 дeдилнитe.
256
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
аз не искам една партия да вилнее ППДБ с бонус депутати и ела гледай тогава рушене на паметници лгбт конвенции, пълна корупция а не нема нужда. Бонуса от депутати е пагубен.
255
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Значи купено-патеричо-корпоративния вот да получава ен брой дупетати бонус във вреда на българския народ. гаврата с референдумите на българския народ си тече. Още права искат да приватизират.
254
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А не може ли президентска република и да изчезнете от политиката всичката олигархия.
253
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 252. Примерно глобата да расте до 5-тото негласуване: примерно 700 лева както е в Белгия и 15 дни обществено полезен труд както е в СаЩ.
252
0
 
4
 
! Отговори
тоти преди 4 дни
Айде дигай си парцалите от парламента,че глей Дончев и вашите ти се смеят на акъла вече..не те ле срам да се излагаш пред жените от ГЕРБ.
251
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 250,И какви ще са глобите за негласувалите? 10, 20, 30лв?
250
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Боко гледа лошо.И уплашено.
249
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Крайно време е изборите да са като в Гърция: Победителят получава бонус бройка депутати, а останалите бройки се разпределят според спечеленият процент гласоподаватели. И да се въведе задължително гласуване със съответни глоби за негласувалите.
248
1
 
7
 
! Отговори
шмatka преди 4 дни
До Анонимен 244 За ква политика иде реч!?!? В една колония няма нито политика за народа й нито политици дето да я провеждат! Всичко се свежда и решава от крааварите дето ви подмятат като палачинки!!!
247
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 4 дни
***, махай се!
246
0
 
8
 
! Отговори
Чекмеджан Пенсионер! преди 4 дни
Страх те е от пенсия,а? Ако го нямаше НСО да беше дошъл Сретен, а? Да отърве България от твоята черна корупция на държава в държавата! Правителство на малцинството , подкрепено от дпс, а ИТН ще са поръчково на море във Византия. Останалите осигуряват кворум например "великите" и после глссуват против, но правителствотое готово и адски зависимо!
245
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Гърция победителя получава бонус 50 депутата и кво ще стане ако не стигнат - пак същото. Или избирателната система трябва да е мажоритарна или по-добре да не се бута.
244
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 дни
Всякакви пунти пластики ще въведат само да ви дадат да избирате представителите си в парламента с проста и честна Мажоритарна система в тура. С такава система е възникнала демокрацията и без нея е невъзможна. НО тази система означава власт на народа и ще подмени елита и ще лъсне нежеланието на българите да дават оръжие срещу Русия.
243
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще ходим на нови избори. На ГЕРБ им е важна външната политика, на така наречената опозиция също т.е. няма алтернатива. Избирателната активност ще е същата и ще се въртим в омагьосън кръг.
242
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бацо трепери иска му още и още да е във власта, хем да усвоява парички, хем НСО да го пази, хем да кара жипката. Стига вече, видехме го, че усвояването, некачествените строежи и ремонти, беднотията ни и че сме последни по стандарт на живота в ЕС, че не знае на къй свят сме и на кого повече да угодим, че корупцията цъфти, съдебната система обслужва власта .
241
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
яничарят борисов при българския президент -- къде се намираме ?
240
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Стига Експерименти в твоя полза Мутро! Разпускал си Групировката ГЕРБ и гледай българина как гласува! Българина се Отврати от " партията" ти! 12 години управление и Пак искаш ВЛАСТТА? Това твоето не Наглост,Ами не намирам точните думи да те опиша! МАХАЙ СЕ ВЕЧЕ!! Задушаваме се от теб! Нямаш Подкрепата ни!!!-:(