Оказва ли се натиск за постове? Радев демонстрира сила

Опитва да покаже несъстоятелността на промените
20 авг 2024 19:00, Инна Ангелова
31

Президентът Румен Радев ни демонстрира сила, натривайки носа на парламента в няколко посоки, включително и с това какво представляват конституционните промени. Този път президентът реши да е в активната роля - той да накара хората да изберат, а тези, които са за него, трябва да застанат срещу другите, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева.

А има ли битка между партиите и държавния глава?

Според Буруджиева определено има, и нещо повече - тя не е спирала. Президентът още от първия мандат намира повод да критикува политическите партии.

“Поддържа надежда в избирателите, че той ще излезе и ще покаже какво означава да се прави политика, но не го прави. На поредната сцена на дълъг политически спектакъл сме", посочи Буруджиева.

Пред Bulgaria ON AIR политологът Теодор Славов сподели, че държавният глава не е излизат от активната политика.

"Калин Стоянов е компрометиран човек, не стои добре нито в редовен, нито в служебен кабинет. Радев ясно показа, че зае анти-Пеевски позиция", анализира той.

Аргументите на Горица Грънчарова пред Радев

"Не разбирам аргументите на президента. Ако си спомним изтеклите записи, войната между институции и политически партии, натискът в МВР - защо никой не попита кой назначи главния секретар и с какви връзки този министър назначи онзи главен секретар с пуделите. Създаването на фалшиви връзки е пропаганда", смята доц. Буруджиева.

Оказван ли е натиск върху избора на министри?

"Когато става въпрос за престъпления, този натиск или трябва да е съпроводен със заплаха, или да има някакви облаги. Тя е трябвало да сигнализира в момента, в който това се е случило. Ако кабинетът беше минал, тя нямаше да се оплаква от натиск. Радев се опитва да покаже несъстоятелността на конституционните промени. Той показва, че не може да бъде ограничаван. Ограничение върху служебните кабинети трябваше да има", настоя Славов.

Президентът е наясно, че не могат да се случат мнозинство, изтъкна доц. Буруджиева: "Много добре знае в каква ситуация поставя България, без да ни даде сериозни аргументи".

Според политолозите на тези избори ще има по-ниска избирателна активност и апелираха до 15 септември да се намери решение на ситуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Избори 2024
Президенът зае страна и наруши Конституцията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
само да не забравим преди 3 седмици
от Президента тръгна вятъра на промянята ПП
25
2
 
4
 
! Отговори
до Българите! преди 3 седмици
Уважаеми сънародници имате за президент руски шпионин; за дясна партия откровени червени уж либерали; "десен" кмет на столицата, червени шалвари; чалгари, ръсещи напътствия и плюете енергично системните партии! Вместо да изпълните гражданския си дълг и да гласувате с разум, ходите за гъби! Е, какви резултати очаквахте!? Отиваме към едноличен, военен режим с пълна сила!
24
1
 
3
 
! Отговори
До лично мнение преди 3 седмици
...забравил си да допълниш руско...толкоз си прозрачен, смея се с глас!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
РАДЕВ Е ПРОТИВ К.СТОЯНОВ, НО ЗАЩО НЕ Е ПРОТИВ РАШКОВ С ПАЧКИТЕ И ПУДЕЛИТЕ?!? НЕДОУМЯВАМ КАКЪВ Е ТОЗИ ДВОЕН СТАНДАРТ?!? ТОЧНО КАЛИН Е ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ГИ ХВАНА. ЗНАЧИ ТОЙ ЗАЩИТАВА НЕ ЧЕСТНИЯ, А БЕЗЧЕСТНИЯ!!! КАКЪВ СРАМ, БЪЛГАРИЙО, БЪЛГАРИЙО ..!
22
3
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Президентът действа като истински генерал и стратег.Не си хаби енергията за празнословие.Изчака точния момент и решително удари бездарната Шарлатания.Всички разбраха,че промените в Конституцията са крайно нескопосани.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само да попитам този дебелак отлявата страна от коя свинеферма го извадихте??
20
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
радев може до Нова година да избира служебни премиери! И да продължава да срива държавата! Докато този човек е президент, българия ще затъва все повече! Той не е обединител на нацията, а разрушител! И моля ви, какви са тези капризи, по отношение на министрите!
19
3
 
5
 
! Отговори
Напротив! преди 3 седмици
Натиск имаше от страна на протестиращите полицаи и Калин Стоянов върху Президента!! Калин Стоянов размаха ЮМРУК пред Президентството - това е ЗАПЛАХА!! А протеста на ВЪОРЪЖЕНИ ПОЛИЦАИ пред Президентството е също ЗАПЛАХА към Президента!
18
1
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 3 седмици
До Анонимен Не нечии интереси, а тези на ДПС.
17
4
 
5
 
! Отговори
Тая рашатарка преди 3 седмици
Буруджиева да му седне на малкия Дебелянчо, че да си успокои сърбежа. Къде ли вече не се завлече да бръщолеви тъпизмите си!
16
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
До 13. Ами те всички, т. нар. анализатори са ясни. Всеки си е заплюл някаква своя пристрастна позиция (свързана с някоя партия) и ни облъчва с удобно подбрани аргументи. На пръсти се броят що-годе обективните коментиращи.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Псевдополитоложка,обслужваща нечии интереси!
14
6
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 седмици
До лично мнение. Ами имай си го личното мнение. А онзи президентски папагал, който от сутрин до вечер в студията само хвали и защитава зеления чорап, си заслужава напълно епитетите. Когато някой говори глу.пости и лъжи, най-нормалното е да му кажеш веднага в очите.
13
2
 
4
 
! Отговори
Леманс преди 3 седмици
Престъпление като натиск няма в Наказателния кодекс. Има принуда, като се използва сила или заплаха. А това, че някой е изразил мнението си, не е никакъв НАТИСК, а изразяване на мнение, а вие можете до го имате впредвид или пък да си държите на вашето мнение.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Госпожата одавна ни е ясна.Не знам защо е толкова важно нейното мнение!
11
5
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 3 седмици
До 6. Напротив, напротив мyxльо. Много точно и обективно си говори доцентката и почти винаги с правилни прогнози. А това, че ти си явно пристрастен и не я харесваш, няма никакво значение. Просто защото ти си един невзрачен оххлюв.
10
5
 
5
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 седмици
Тази Татяна Буруджиева е толкова некултурна жена, слушах я вчера по тв, някаква изнервена, доминираща, налагаща мнението си, неуважителна, прекъсваше другия коментиращ и водещия, нахална, нагла, агресивна, дори вулгарна, нарече другия коментиращ с обиден епитет "папагал", грозна работа! В България много анализатори и политолози нямат елементарна култура на говорене пред медиите! Най-грозтото е когато се надвикват и не дават на опонента да изкаже своята гледна точка!!! Това го няма никъде в ЕС!!!
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А може президентът въобще да нямаше предвид Стоянов, а самата Грънчарова беше абсолютно некадърна за този пост. Но интересното е откъде Радев знаеше, че тя ще откаже да смени Стоянов? Играта е съвсем друга, макар че Буруджиева си говори едно и също
8
2
 
4
 
! Отговори
Алооо преди 3 седмици
Няма такова престъпление като натиск!!!! Това е измишльотина на PR-ите на ГЕРБ!!!
7
2
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Някой политик изразил МНЕНИЕ и айде веднага лъжат, че било НАТИСК! Ами то тъй политиците, които избираме на Избори няма да смеят да изразяват мнения, да правят коментари, за какво ги избираме тогава?! Ако виждат зависимости, нередности, неизпълтения на задълженията на дадени министри или други държавни служители, ако виждат че някой не се справя с поста който заема...те са там, за да се самоконтролират.