Президенът зае страна и наруши Конституцията

Експерт: Радев не може да нарежда на Народното събрание
20 авг 2024 15:38, Инна Ангелова
73
Президенът зае страна и наруши Конституцията
Снимка: Bulgaria ON AIR

Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, но със сигурност те няма да са на 20 октомври. Причината - президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство на Горица Грънчарова-Кожарева. Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев постави въпроса дали решението на президента отговаря на Конституцията.

В предаването “България сутрин” Колев каза, че президентът не е орган и не може да му се предоставя волята на когото и да било, и той да я заверява.

“Другият момент е, че има ограничен списък на служебните премиери и намесата на президента по отношение на персоналния състав на служебния кабинет. По предложение на служебния премиер президентът издава указа за назначаване на служебно правителство", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според преподавателят по конституционно право е напълно възможно президентът да откаже да подпише указа за кабинет при определени обстоятелства - ако предложената фигура за служебен министър е компрометирана и застрашава суверенитета, териториалната цялост, разпалва етническа вражда...

Президентът Румен Радев зае страна

"За Калин Стоянов не сме свидетели на подобни обстоятелства. Тук президентът надхвърля своите правомощия. Калин Стоянов не е компрометирана фигура, ползва се с подкрепата на професионалната общност. Когато президентът заеме позиция и каже: "При този министър имаме съмнение, че не се провеждат честни парламентарни избори", тогава да сложим друг, който тези ще харесат, а другите ще го харесат ли?! Президентът зае страна и раздвои още повече поляризираното общество. Тук президентът наруши Конституцията - зае страна, не е балансиращ фактор", заяви Колев.

Експертът припомни, че президентът не може да дава заповеди на НС и следва да се съобрази с даденостите към момента. Давайки допълнително време на Горица Грънчарова-Кожарева, за да може да смени Калин Стоянов и да предложи друг за министър на вътрешните работи, Колев го отдава на генералското възпитание на Радев.

“Топката в сегашната ситуация е единствено и само в президента. Парламентът е изчерпан и е абсурдно да гласува важни промени в Конституцията. Различните варианти отнемат много време. Нямаме време", изтъкна д-р Колев.

Има ли изход от ситуацията?

"Избори. Ако имаме ново служебно правителство - добре дошло. Ако нямаме, задължително трябва да има избори. Винаги могат да се правят опити за образуване на служебно правителство. Чуха се гласове, че изборите може да се отложат безконечно. Няма такова нещо. Апелирам към президента да издаде указ, с който да насрочи парламентарни избори. Изборите са належащи", настоя Колев и подчерта, че не сме в конституционна криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от Избори 2024
За ДПС било важно Калин Стоянов да остане
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
gg преди 3 седмици
и така да е, тия убавци от парламента колко пъти погазиха/нарушиха/пренаписаха конституцията ;)?!?!(и не говоря за определени, а за всички последните 2 десетилетия) Когато видиш, че закони няма(т.е. не се спазват или пренаписват) - остава законът на джунглата :Д
63
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
това момче защо говори така лошо за президента не се ли усеща че минаваграницата става досаден и никои не го гледа и слуша
62
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Господин гъзо.изач полицаите нямат право на никакви протести по закон,затова имат синдикати.Главният прокурор защо не действа?
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 44 Тои е преподавател бе Г о ве до ,за разлика от са пун жи ята .
60
4
 
10
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 седмици
Поредният герболизач ни обеснява колко е готин калинчо , който организира протести в подчиненото му ведомство
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Конституционно задължение ли е да подписваш с личния си подпис документ със съдържанието на който не си съгласен ?
58
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
само г-н Президента не е пил мазно кафенце в скута дебелия. нещо да кажете?
57
4
 
7
 
! Отговори
Ivza преди 3 седмици
На този кой му плаща.Бих го попитал законите трябва ли да се тълкуват ?
56
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПРЕЗИДЕНТА ПРЕДИ 4 ГОДИНИ Е ЗАЕЛ СТРАНА СЪС ШАЙКАТА Е КЪС БОЖКОВИТЕ Е СЪС ОТРОВИТЕ Е ЕСКАТ ДА ИЗХВЪРЛЯТ БОРИСОВ ОТ ВЛАСТТА 4 ГОДИНИ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ ДА ИМА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма да видите полицаи във вашия квартал, ако няма произшествие, няма да видите в парка, обаче те се събрали пред президентството. Нали това са тези същите полицаи, които преди години носиха ковчега на МВР пред президентството, сега обратно защитават министъра на МВР
54
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно Шиши му е купил докторантурата на този ЕКПЕРТ. И къде тоцно е нарушил конституцията ?Аман от продажни, крадливи и платени Свиркаджии. Тези яко сасе на... на онзи . Още веднъж браво г-н Президент !
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стоянов трябва да обясни на обществото откъде накъде полицаи в работно време ще се мотат униформени пред президентството? Значи ние им плащаме за труда и униформите да правят протест, за да се подмажат на министъра?
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво разбира този доктор, когато употребява израза "професионална общност"???? Министърът е политическа фигура, той не е част от никаква общност. Стоянов не е назначен, за да се разхожда с полицейска униформа, както прави. Със сваления сайт ново начало именно Стоянов взе страна, познайте чия страна взе
51
2
 
11
 
! Отговори
Шиби Риби преди 3 седмици
Буци, Шиши и Кирчо счупиха Конституцията, заради Радев , а сега реват като магарета , че така не можело
50
20
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Президентът е за смяна. Разединител с юмрук срещу партии и народ.
49
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
всеки от изборната листа за служебен премиер, който откаже трябва да бъде освободен от мястото което заема, на първо място горица, която реши да протестира с полицаите
48
6
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Явно президентът не е имал никакъв избор за да избере тази слабохарактерна кифла за министър-председател. Сега вече целият народ знае Калин на кой е човек, Тревица колко е продажна и Боко колко е т ъ п , че разтури гнусната, но що годе редовна сглобка. А и Пеевски няма изгода да се бавят изборите, но само в Калин вижда отново второ място.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 36, полицаите протестират вече цяла седмица, всички казаха че е недопустимо да участват в политически протести, със служебните си коли, но борисов видял едва вчера когато президентът не подписа указа и горица тръгна да се жалва на главния прокурор, което отлага изборите във времето, а това не е по вкуса на пеевски, борисов се явява говорител на пеевски, който щял да дава място в листите му за изборите и защо, ами това потвърждава зависимости и че решението на президента е правилно
46
6
 
21
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Президентът видя в Калинката човек на Пеевски, който народът мра зи, Пеевски си призна, че Калин е негов човек, а Горица си призна, че няма собствено мнение и е надделял Пеевски. ОЧЕВАДНО Горица не става за министър-председател (то се вижда и от изявленията и че няма характер), ОЧЕВАДНО държавата се управлява от Пеевски и ОЧЕВАДНО народът не е съгласен с това. Президентът изпълни своя ДЪЛГ да приложи властта си, предадена му от народа по конституция. Какво неясно има "професоре"?
45
3
 
12
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 3 седмици
Време е НС да смени всички във Висшия съдебен съвет,на които е изтекъл мандата. Да се сменят и чиновниците в регулаторите,на които им е изтекъл мандата.Всичко това трябваше да свърши това Народно събрание,а то се занимаваше с глупости.