Погват с глоби бабите по зеленчуковите пазари, искат им сертификат

Санкциите са от 500 до 1500 лева
10 авг 2024 15:10, Петър Бойчев
396
Погват с глоби бабите по зеленчуковите пазари, искат им сертификат
Снимка БГНЕС

Земеделски производители, които не са регистрирани като такива, да не могат да продават продукцията си на фермерските пазари. А ако бъдат хванати, ги чака глоба от 500 до 1500 лв.

Това предвиждат промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, които са пуснати за обществено обсъждане от земеделското министерство.

Асоциацията за защита на потребителите настоява за регламент, с който бабите, които продават собствената си земеделска продукция, да останат на фермерските пазари. В писмо изпратено до медиите от асоциацията алармират, че промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, пуснати за обществено обсъждане от МЗХ, предвиждат тази практика да бъде забранена.

"Бабите трябва да бъдат допускани безплатно на пазарите, а не да бъдат около тях или по тротоарите и улиците. Реално са много дребни производители и продават от собствените си градини, като това има социални функции, заради ниските им пенсии“, обяви председателят на АЗП Пейо Майорски.

Според него бабите излизат в определени дни, а не стоят по цял месец да предлагат продукцията си. Основно продават пресни сезонни зеленчуци, плодове, подправки, билки и цветя.

"Ужасно е ако накараме възрастните хора да просят по улиците, вместо да ги оставим да си реализират продукцията от градините. Техните количества са малки и не застрашават по никакъв начин конкуренцията на големите земеделски производители и търговци“, коментира Пейо Майорски. Освен това потребителите сами избират дали да купуват от бабите.

В момента в по-малки населени места в пазарния ден честа практика е върху малки масички или импровизирани маси от кашони и щайги хора да продават каквото имат от личната си градина, като например домати, краставици, салати, лук, ябълки, круши, сливи и др. Някои предлагат още мед, домашна туршия или лютеница, вино и ракия. Такива продавачи може да бъдат видени дори край пазарите в големите градове. С предлаганите от служебното правителство промени всичко това ще бъде забранено, а хора от общината ще може да налагат глоби на нарушителите, коментират от АЗП.

"Освен това, на пазарите ще може да бъдат продавани само храни, снабдени с документи за съответствие, произход и качество. Бабите, които са набрали няколко домата, краставици или други зеленчуци и плодове, няма как да представят такива документи“, обясни Пейо Майорски.

Той допълни, че подкрепя да има регламент, но трябва да се помисли и за най-дребните стопани как да получават сертификати.

Ако след приемането на новите текстове такива земеделци бъдат хванати, общината ще има право да ги глобява. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, имуществената санкция ще е в размер от 1000 до 3000 лв.

Освен това с промените в закона ще бъде въведено изискване да има организатор на всеки пазар за фермерски или занаятчийски храни. Той ще трябва да следи за спазване на новите правила, предвидени в закона.

Много хора обаче в социалните мрежи вече изразиха недоволство от предложените промени. Хората предпочитали да купуват от малки производители заради предлаганата прясна и качествена стока, пише "24 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: пазариглобибаби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
2
 
44
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Купувал съм домати в Холандия!Две седмици седяха без да мръднат,станаха за бейзбол
286
0
 
53
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 месец
Мутрите от парламента откраднаха милиарди, но държавата е опряла до стотинките печалба, които пенсионерите изкарват с Труд след като пенсията им не стига за нормален живот
285
0
 
41
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Вчера подарих на комшията домати и краставици от градината ми. Ама нямам сертификат, дано съседът не ме натопи да ме глобят.
284
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втасала Мара,та до бабите опряла.
283
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е пълната е поредна глупост на управ . леваците. Защо господа човек който е произвел повече и му е в излишък да не отиде на пазара, да си вземе някой лев - нали ще си плати сергията или местенцето към общината. Да го хвърли ли, да си хвърли труда ли?Всички управляващи до сего от прехода генерират единствено лобизъм, простотии и глупости във вреда на хората. Кой ще ви гласува - само администрацията .
282
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз предлагам да погнат с глоби незаконните автоморги. Добро начало ще е да разтурят тази между Горубляне и младост 4 пръсната в полето с над триста автомобила, стопанисвана от сашито сина на митко милюционера. Няма разрешителни, няма фискални бонове, само чупки,стойки,кеш пара,татуси и хрантутене на ушеви копои. Сто процента съм убеден че генерира недеклариран оборот, колкото всички баби по зеленчуковите пазари,взети заедно.
281
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 292. Комуниста сега се нарича либерал. Влезте в крак с времето.
280
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След това да не се чудите, защо не хората неходят да гласуват
279
0
 
17
 
! Отговори
ХоХо преди 1 месец
Цензурата продължава ! Защо ми махнате коментарът ?
278
0
 
42
 
! Отговори
Прекалиха преди 1 месец
Нещастници!!! Никога не ни е управлявала по- голяма ***!!! Нямам думи да опиша колко е грозно, просто това е тинята под дъното дори!!! Да посегнат на горките пенсионерки които искат да си добавят едни 100лв към мизерната пенсия с усилен труд в градинките си цяло лято! Нямам думи, отвратена съм - ако има протест срещу тази извергщина конкретно моля дайте информация, бих се включила!
277
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кокорчо яко е опразнил хазната щом стигнаха до бабите
276
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали знаете какво мислят хората за родителките на нормотворците?
275
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Народното събрание няма нито един Българин. Комуниста не е Българин. Комуниста няма майка! Комуниста няма баща! Той е търтей!
274
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този закон срещу бабите се въвежда от политиците.... Понеже Комунистите станаха собственици на ТКЗС и всичко в България - големите търговски търтейски магазини и нашите баби ги конкорират, понеже българското население е запазило своя български дух и предпочита да запази своите спомени, че някога тук на Българска Свещенна Земя е имало Български Ковбои - Селяни ..... отива не в магазините на КомунТаргашите да купува, а на пазара да купи от някоя баба.....
273
1
 
51
 
! Отговори
ЕС преди 1 месец
ЕС не иска българите да помнят вкуса на истинската храна.ЕС иска угоени и мързеливи кредитополучатели, които трескаво купуват химичните им смеси на "прИмоция"
272
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето къде била пералнята
271
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На снимката са фейк чушки по-*** и по-слесскани продълговати са по-добри.
270
1
 
35
 
! Отговори
Кървавия барман преди 1 месец
Асе се чудя кой подкопава държавността и добрия ред в нашата страна, а сега стана ясно, че това са бабите. И сега като си представя, че някоя баба отива на пазара да продава магданоз, подкарала някой стар бензинов опел на газ, който трудно ще издържи ГТП, че чак тръпки ме побиват. ..
269
4
 
26
 
! Отговори
Димо преди 1 месец
искахте ЕС искахте НАТО вто ви ги един домат не може да продаде човек в добрата демокрация за разлика от лошият социализъм ,също като в НРБ ни обясняат за вечната дружба и за светлото будеще на ЕС и НАТО ,но какво стана тя мизерия , глад ,демогравска катастрофа , цензора като в НРБ , бюрокрация невиждана по мащабите си в ЕС и България но пък виж сега има евроатлантизъм а преди беше интернационализъм .
268
0
 
20
 
! Отговори
Idealist преди 1 месец
Защото не могат да кажат нищо на големите мошеници. Всико в България прилича на 1934 г. Няма ги Кимон Георгиев и Цар Борис Трети!!