Златните ни олимпийци с по 250 00 лв. премия, другаде дават крави и къщи

България е една от най-щедрите към спортистите си
10 авг 2024 09:00, Петър Бойчев
141
Златните ни олимпийци с по 250 00 лв. премия, другаде дават крави и къщи
Снимка БГНЕС

България е една от държавите, които ще дадат най-големи парични премии за спечелени медали от Олимпийски игри.

Страната ни е в топ 10 на държавите в това отношение, съобщи gong.bg.

Шампионите в борбата Семен Новиков и Магомед Рамазанов, както и щангистът Карлос Насар, ще вземат по 250 000 лева за златните си отличия.

Ако Рамазанов беше загубил, той щеше да получи 200 000 лева -  колкото ще получи сега Боряна Калейн.

За бронзовите си медали Хавиер Ибаниес, Божидар Андреев и Кимиа Ализаде ще вземат по 150 000 лева.

Отделните правителства и частни спонсори често възнаграждават олимпийски спортисти с пари, имущество и по-необичайни награди като добитък. Ето и няколко примера какви награди получават спортистите по света, пише 24 часа.

Индонезийските шампионки по бадминтон Грасия Поли и Априяни Рахаю, които спечелиха златни медали на Олимпийските игри в Токио 2021, получиха по пет крави и нов дом. Освен това правителството ги награди с приблизително $ 350 000.

Хонконгският спортен институт изплаща парични награди на своите спортисти въз основа на класирането им в състезания. В края на Олимпийските игри през 2024 г. , които се провеждат в момента в Париж, индивидуалните златни медалисти ще получат 768 000 долара.

Министърът на младежта и спорта Хана Йео каза през февруари 2024 г., че спортистите на страната, които достигнат олимпийския подиум, ще бъдат възнаградени с автомобил, произведен в чужбина.

Ако спортист от Казахстан вземе награда в своя спорт, Министерството на културата и спорта му предоставя апартамент. Размерът на жилищното пространство зависи от това колко добре се е представил спортистът в своята дисциплина. Златните получават тристайни апартаменти, сребърните - двустайни, а бронзовите - едностайни.

Испания дава на спортистите 102 000 долара за злато, но спортистите в отборните спортове получават по-малка сума, тъй като фондът се разделя между всички членове на отбора. Членовете на отбори от двама печелят приблизително $82 000 за златен медал, докато тези от трима или повече печелят приблизително $54 000.

Италия дава на нейните спортисти грабнали златен медел бонуси от $196 000. Страната също така предоставя бонуси за сребърни и бронзови медали съответно от $98 000 и $65 000.

Кои държави плащат на олимпийците си най-много?

Израел - 275 000 долара

Сърбия - $218 000

Литва - $182 000

Молдова - $171 000

Латвия - $155 000

Унгария - $154 000

Страни като САЩ (37 500 долара за злато), Испания (50 000 евро за злато), Франция (80 000 евро за злато) дават далеч по-малка държавна премия от нашата страна за олимпийски шампион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: олимпиадакравипремии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Успелите трябва да получат награда за усърдието си. Така пише дори в "Следите остават"от 1956 г. Красавицата, студентка и спортистка беше продадена за 20 овена, финландски хладилник и екскурзия в Сибир във филма "Кавказка пленница" от 1966 г. Така че и до днес мизата е пари и крави, няма значение, важното е първите да получат награда. Заслужават.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже Биг брадър не дава 250 бона :)))
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 65 Ти от Луната ли падаш? МОК дава парични награди. Символични са, но дава. 50 000 долара ако станеш олимпийски шампион. Отделно 100 000 долара за световен рекорд.
60
4
 
3
 
! Отговори
до 63 преди 1 месец
Не е редно различното третиране на хората. Правилата следва да са еднакви, спортист не е по-по-ай, от учен, лекар, учител, сестра, поет-знаеш ли,че в България поетите работят друго, за да се издържат, знаеш ли,че преди дни почина млад поет на 35г -З.З., . Поет, художник, учител, хирург, мед. сестра, не получава пожизнени плащания, ако спре да работи като младеж.Правилата следва да са еднакви. Защо писателят Господинов също не получава пожизнени 3000 лв, а работи,и ще работи до 65г възраст
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А въпросът е защо МОК не дават парични награди на победителите, а дават само медали.
58
2
 
3
 
! Отговори
Плащайте БезДетни преди 1 месец
от БезПаричие от Данъците си, а и 40 Милиарда Външен Дълг - кИкИ и к0к0 го Удвоиха, т.е. взеха повече от всички взети заедно преди тях от 1989 насат! защо пр0стите работници, да не платят от Данъците си?!
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срамно е да завиждате, хора! Мислите ви са толкова негативни, че ви вредят. Каквото мислим за другите, това сме самите ние. Тези мисли да броите на хората парите не са добре за самите вас. Ние сме огледала. Ние не виждаме нещата, такива,каквото са, ние ги виждаме такива, каквито сме ние.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да попитам умниците дето дават пожизнена пенсия на олимпийците: Алооо, значи ако не участва даде спортист на Олимпиада, но стане 5 пъти световен шампион за него няма пожизнена пенсия, но стане ли веднъж олимпийски и ХОП пожизнена пенсия? Ще кажат сега някои "мозъци", че Олимпиадата е на 4 години и по-малко вероятно е да спечелиш титла отколкото световна титла? Ми световните първенства са на 2 години. Ако имаш 5 световни титли не са ли 10 години където в това време можеш да спечелиш 2 олимпа
55
2
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 1 месец
Защо-учител трябва да работи до пенсия? По твоята логика-като избута един випуск за 5 години от 8 до 12 клас, следва да се пенсионира с пожизнена пенсия-без да работи. Или писател-Георги Господинов получи наградата си-съвсем заслужена, но пожизнени плащания няма, а работи-научна работа, не се издържа от книгите си. Че нима наградата букър не е равносилна на златен медал? Или прочети отдолу-поет, издаван, превеждан, четен-работи друго, от писане на стихове, дори и награждавани-пари няма.
54
0
 
2
 
! Отговори
до поети преди 1 месец
Защото тези, които умеем да пишем добре сме много. ;-)
53
0
 
9
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Много хора изпадат в заблуждение относно пожизнените пенсии, че видиш ли млади хора, пък няма да им се налага повечу да работят. Не е така. Гълъбинчо има яка пенсийка, но му се налага да работи я в Бразилия, я в Португалия:) Нац. треньор по щанги Ванчо Иванов и той, както виждаме, работи...даже и извънредно работи - подкупче, туй-онуй...:))) Не може без да се работи, не може...:D
52
2
 
4
 
! Отговори
Поети и мускули преди 1 месец
Имам близък, който е поет, от младото поколение поети, сравнително известен вече. Книгата му(последната) беше наградена, и е превеждана и на запад. Има висше образование. Не получава никакви награди от държавата, никаква подкрепа-за участие в поетически конкурси си плаща сам, а когато е на първо място-най-голямата му премия е 3000 евро, и то платени не от държавата. Нима поет, превеждан и в чужбина, награждаван е втора категория, той работи друго за да се издържа, подкрепа от държавата няма.
51
1
 
1
 
! Отговори
anonime преди 1 месец
Тогава трябва да сме в 10-та...от тази ''щедрост''
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е ли срамно да си на 20 години и да взимаш пенсия, въпреки че си здрав и корав?
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наблягайте на спорта, мотивирайте децата си от 3 годишни да спортуват и те да станат олимпийци! Какво гледате в канчето на другите? Заслужили са уважение и респект. Никой не дава гаранция, че денонощните усилия и лишения на спортистите ще бъдат възнаградени. Държавата не ги издържа през всички години лишения. Те търсят спонсори и някои от тях прекратяват кариерата си заради липса на финансиране. Няма гаранция и, че контузия няма да ги изкара от релси минути преди финали.Операциите, лишения......
48
4
 
2
 
! Отговори
асд преди 1 месец
"писателят Господино" не получава такава пенсия, защото хората които могат да пишат добре СА МНОГО. Включително и ние тук коментиращите :))))
47
1
 
4
 
! Отговори
аС преди 1 месец
Неграмотници! Оправете си заглавието !
46
3
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 1 месец
Лекар хирург свят ще ти се завие колко учи, като почва да учи още от като гимназист-за приемните изпити, после шест години, после специализация-за всичко това сам си плаща. И според теб, като направи първа операция, и спаси живот-това е златната награда на лекарите, трябва на 30 г да се пенсионират и получават по 3000 лв пожизнено. СПОРТИСТ след края на кариерата си следва да работи други-по цял свят е така, а не да получава пожизнена огромна държавна издръжка.
45
7
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 1 месец
Изобщо не коментираме конкретния спортист.. Че и предишните гимнастички се пенсионираха на 18г, сега са пенсионерки с по 3000 лв на 25 г. Без да имат стажа, без да имат осигуровките, без да имат възрастта. Това в добавка към огромните премии. Другите хора втора категория ли са, писателят Господинов получи за книгата си премия, но не получава пожизнени суми от държавата, а работи, що и на него не дават 3000 лв пожизнено?
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да са живи и здрави, да си ги харчат само за хубаво! При Калейн това е 18 години труд. Заслужаваше златния медал, но тя се радва от сърце.. а щом е щастлива, да си ги харчи със здраве! Другите медалисти също заслужават. Това е къртовски труд по над 15 години упорита работа. Конкуренцията е огромна.