F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път

Първите изтребители от САЩ пристигат в Украйна през юли
4 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
303
F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път
Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от Свят
Шолц: Германия няма да е част от войната в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ми те наште един път не могат да направят без да окрадат 70% а за пистите не ми се мисли сигурно ремонта на колесниците на тея самолети ще ни излезе колкото да си оправим пътищата.
168
24
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
В Украйна по времето на СССР е произведен най-големия самолет Ан-225 "Мрия",който руските терористи унищожиха.Сигурно могат да асфалтират 2-3 писти,които да са годни за излитане и кацане на F-16.
167
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 166"Май много пъти си гледал Топ Гън" В Топ Гън не е използван Ф-16. Смятай, щом не можеш да различаваш между различни МОДЕЛИ самолети какъв "експерт" си по това какво може и какво не.
166
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия има едни други радари така че то ще се разбере , освен това обещаването не е като даването може нищо да не стане и жуж да не остане ...
165
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато някой пише по такава тема трябва да има поне малка представа за нещата. Съжалявам, но с политкоретни заклинания тук не е възможно да се постигне каквото и да било. Самолетите може да са добри, но ако пилотите са недостатъчно подготвени резултата ще е трагичен. Тук говорим за оръжие, а не за разходка с Ферари - т.е. трябва пилотирането да е толкова усвоено, че и да следиш уредите и да стреляш, но........
164
3
 
10
 
! Отговори
Пилота е важен преди 1 седмица
Обучението на пилота струва колкото ф16 на старо...
163
1
 
4
 
! Отговори
До 166 преди 1 седмица
Май много пъти си гледал Топ Гън
162
8
 
10
 
! Отговори
До 161 преди 1 седмица
Много ама много лъжеш. В тая война няма Ф16 и МИГ29 , а резултата е точно обратния и е катастрофален за Израелската авиация, защото Израел губи много изтребители за много кратко време от евтина руска ПВО. Няма да цитирам числа за да не кажеш ,че лъжа. Но справка всеки може да си направи за тази война и какви са загубите за Израелската авиация. По време на тая война СССР са демонстрирали на САЩ и Запада най-новия си изтребител за онова време, който се казва МИГ23.
161
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ай сега Ф-16 са най-доказалия се бое самолет в света, БЕЗ изключение. Но копейките, като видяха, че се задава срещу руските им господари даже не "питаха" дали може да започнат да го плюят - направо си е рефлекс.
160
7
 
14
 
! Отговори
Ай сега преди 1 седмица
На калпави самолети пистите им криви. Ами изпросете Грипени бе. Те могат да излитат и кацат по републиканската ви пътна мрежа. Има обаче един много голям проблем. Ще трябва да ги плащате на Швеция а не на господарите си САЩ.Затова първо ги питайте "може ли"?
159
16
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 1 седмица
Ф-16 е най-масовия изтребител В СВЕТА. Летят над 4200 бройкии от него при ВСЯКАКВИ климати, метерологични условия или терени. Явно целия свят е застлан с писти като аптеки. Или пък истината е съвсем друга от това, което ни пробутва руската пропганда. Аз лично залагам на второто.
158
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първия полет на ф 16 е в далечната 1974-та година. Е си умра от смях, ако тоя ретро изтребител, почне да сваля модерните без аналогови руски кошници.
157
0
 
4
 
! Отговори
Бива, у нас какви преди 1 седмица
са пистите, а? :D
156
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имаше една война между Израел и май беше Египет, та там ф16 свалят всичките миг 29 и унищожават ПВО-то което е руско. Точно там руснаците разбират колко са изостанали технологично. Радарите които слагат на новите Ф16 са технологично 20 години пред всичко най-модерно руско.
155
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малко не вярвам на написаното, не случайно НАТО избра точно ф16 да даде на Украйна, защото той е по-лек, по-малък, с един двигател. Излита с по-малка засилка и се е доказал като доста по-добър самолет от конкурентните му самолети от 4-то поколение, особенно от руските.
154
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важното , че сменяме самолетите. Пистите са лесни. руски щайги не нужни.
153
7
 
12
 
! Отговори
Кубрик преди 1 седмица
По всички характеристики Миг и СУ, бият краварските щайги, просто нямат шанс, дано бандероФашаги да пробват Ф, Рафаел,и другите хвърчила.
152
10
 
4
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 седмица
Анонимчо, не с два ами и с още два двигателя да имат пак ще го духат.......
151
3
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 седмица
Абе ще им го сложат на безаналоговите бун....а......ци. то нали затова е големия рев . Бийте ги яко тяхната м..........
150
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
MIG -29 е по-добър самолет от ф-16 .МГ- 29 е със два рееактивни двигателя.