Добри заплати, ниски лихви - имотният пазар върви

Потенциалните купувачи вече са с претенции
Обновена: 12 юли 2024 13:06 | 12 юли 2024 12:53, Инна Ангелова
17

Цените на жилищата в столицата продължават да растат. Къщи и апартамента са поскъпнали с 135% спрямо 2015 година. Това показват данни на Националния статистически институт в края на първото тримесечие на годината.
Според Ирена Перфанова, член на борда на директорите на Европейската организация по недвижими имоти, ръстът се дължи на засиленото търсене, което поддържа пазара активен.

"Тази година той е по-активен от миналата. Да, има спад на сключените сделки, но тази година спрямо миналата е по-активна. За последните почти 20 години покупателната способност на българите се е покачила много. Лихвите по банките все още са ниски, което помага на хората, които имат само част от средствата. Самоучастието почти винаги е около 10%, не се изисква голяма сума, за да се влезе в сделка", коментира тя в "България сутрин".

Перфанова обяснява, че критериите на хората, които си търсят жилища, непрекъснато се увеличава. Търси се нещо по-модерно и изчистено, сграда с повече екстри като енергийна ефективност, охрана, поддръжка на чистота.

“Търси се нормална социална среда за съвременен начин на живот. Често младото поколение избягва старите сгради. Търси наблизо градски транспорт, площадки, детски градини и училища, здравно заведение. Безкрайно много се търсят зоните около паркове", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

В последните години новото строителство е по-контролирано от банките, които го финансират. Старото строителство често се намира в централна градска част, където има по-голям дефицит на предлагане, което пък създава предпоставки за спекулации с цените.

"Малките имоти са много търсени и по-бързо ликвидни. Пазарът на имоти няма характер на балон. Развива се, защото има фактори той да се развива. Няма как да виждаме тенденция, която да води цените само нагоре. Рано или късно ще видим и обратната тенденция. Това зависи от много непредвидими фактори. Трудно е в дългосрочен план да се правят прогнози", каза още Перфанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Околосветско
Туристите бягат от жегата, търсят планината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Статии за наивници ,инфлацията пада ,Китай е под водата ,там и с инжекции имотния пазар е мъртъв,Германия същата работа ,с години ще са така ,безрбаотицата у нас се вдига ,това защо никой не го коментира ?Имало търсене ,това търсене от къде е ?Ами от банките ,кой купува имоти ?Банките е отговора ,те надуват балона с кредитите а брокерите се радват ,гражданите е крайно време да ги оставят гладни ,цената на всеки имот се срива при спад в търсенето и интереса ,оставете ги гладни и без сделки
14
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз имам 11 апартамента, единия центаджия има 1 апартамент, а другия центаджия няма апартамент, средно тримата имаме 4 апартамента. Центаджиите освен да реват по нета и да щипат от на баба си пенсията, та да си платат нета, друго не могат. Е могат и в посолството да идат, за да просят още центчета.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И тая е на Мелмак
12
0
 
8
 
! Отговори
е къде бе преди 3 седмици
къде са тия добри заплати? В София може би, но по-скоро разни работодатели (които иначе нямат пари за заплати) купуват имоти за да си вкарат парите в нещо. Имат по 20 апартамента...
11
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КАпейките освен да реват по нета докато са в ЕС както за мочката им и да щипат от на баба си пенсията та да си платат нета, друго не могат. Е могат и при путинарко да идат ако тук не им харесва ама явно си и харесва в ЕС щото ни една кАпейка дори опит не е направила
10
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Капеиките моят само да вземат тоягите и да изритат мръсния американскияБоклук които унищожава България .БоклициМръсни.
9
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма как да паднат при положение че сме в ЕС и доходите постоянно растат. Е за кАпейките това не е така щото чакат на мутрофеевна за копейки ама те пък постоянно падат спрямо долара дето путинарко го дедоларизира
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ех а кАпейките така ентусиазирано прдвиждаха тая пролет цените да са наполовина. Те така предвиждаха и че ше умрем от глад и студ без колхозниците. А то кво стана колхозниците се биха за яйца и останаха на студено
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прочиташ заглавието добри заплати и няма нужда да продължава човек да чете това пропагандирано американскоИзчадие
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки ден почнаха статии за това, колко е добре да се купуват имоти :) Работата не отива на добре явно...
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Самоучастието почти винаги е 10% ?!?! Я попитайте един икономически специалист от развитите държави какво значи това ? ДЪЛГОВА КРИЗА до няколко години.
4
1
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Брокерските мечти край нямат.Защо имотния пазар се коментира само брокери? Знае се,че господар на този пазар са банките.Къде е мнението на банкерите? А,сетих се."Уникредит-Булбанк" публикуваха доклад,според който пазарът на имоти е в състояние на балон.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дам, и Феята назъбките иде всяка нощ да ви погали по умните главички..., мили деца!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Паки, паки гладни кучета (риелтор) дъвчат лукуми и рекламират нещо, което е желаемо за тях Като за действително. Търсят се шарани, кои-то да пълнят гущи, плащайки космически такси-подръжки на мътни строители-инвеститори за едно окосяване на трева.
1
4
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 седмици
Истината е, че първоначално един имот винаги ни се вижда скъпо. Друг е въпросът, че в момента нещата не отиват добре икономически.