Дори и да не иска, Главчев може да остане служебен премиер

Експерт обяснява какви варианти саа възможни
12 юли 2024 11:27, Инна Ангелова
37
Дори и да не иска, Главчев може да остане служебен премиер
Снимка: Bulgaria ON AIR

След разцеплението на ДПС е напълно възможно втората политическа сила да не получи мандат за съставяне на правителство. Шансовете той да отиде при ПП-ДБ са напълно реални. Д-р Орлин Колев даде повече разяснение на случващото се в предаването “България сутрин”.

Преподавателят по конституционно право каза, че проучвателният мандат по Конституция отива при втората по численост парламентарна група.

“Приема се броя към момента на връчване на мандата. Възможно е към момента втората вече да не е втора. Няма ясен срок в Конституцията, но има разумен срок, в който парламентарните групи да направят необходимите консултации", заяви преподавателят.

Колев подчерта, че независимите народни представители не могат да станат част от друга парламентарна група. Не могат и да образуват друга парламентарна група, защото са станали депутати с гласовете на определен електорат.

"Не може да ползва тези гласове да се влее в друга парламентарна група или да си направи такава, това ще е подмяна на вота", уточни д-р Колев за Bulgaria ON AIR и добави, че санитарният минимум за парламентарна група е от 7-8 народни представители.

Осем депутати не отговарят на 4% бариера за преминаване, затова следва да се разпусне парламентарната група, отбеляза преподавателят по конституционно право. Колев разясни още, че от момента на получаване на папката от президента, кандидатът за премиер на втората партия разполага със 7-дневен срок, в който да представи структура и състав на кабинет. Ако не го направи в тези 7 дни, приема се, че мандатът е неуспешен. Президентът може да проведе нови консултации с партиите между втория и третия мандат.

По Конституция президентът е обвързан със 7-дневен срок да връчи за трети път проучвателен мандат на произволно избрана от него парламентарна група.

"Г-н Главчев, при положение, че никой друг не желае, ще продължи да изпълнява функциите на служебен министър-председател. Дори да не иска да бъде служебен премиер. След третия неуспешен опит за правителство президентът е длъжен да проведе консултации с изброените лица, които могат да бъдат министър-председатели", каза още Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Политика
Преди трусовете, ДПС беше стабилна партия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма таква абсурдна държава. Всичко се срива. Катастрофи, бедствия, пожари... но излиза някакъв зъблив хамстер и ни казва, че на сила този който докара НАТО/ОТАН из България трябвало да става премиер "на сила". Търпението преля чашата и ще има гражданска война, ако продължвате да бутате фашисти във властта! ОСТАВКА, НЕЗАБАВНА!!!
29
1
 
2
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 седмици
Ами като няма кой, Главчо ще е. Той накрая така може и да се пенсионира като премиер-министър. Като няма кой друг:)
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горкият!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До понеделник и на ПП-ДБ може да им падне тирето и да отидат при другарчетата "Независими и неизветни"
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Той ви го каза, че не иска да е премиер и че към служебната власт в чужбина се отнасят като към кучета. Този шикебап какъв е че да му се дава думата в студио?
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И този и премиера да си обират крушите и да се махат докато НАРОДА НЕ Е ДОШЪЛ ДА ВИ ПОТЪРСИ СМЕТКАТА!!!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На сила ли ще го заставят да е премиер?
23
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Предстои да събираме горчивите плодове от Шарлатанските безумия с Конституцията,които направиха Главчев единствения кандидат за служебен премиер.Неясно защо Конституционният съд все още не е отменил аматьорските изпълнения на Мравояда.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 3 седмици
Не знам дали има други, но те все на избори разчитат. След изборите на субсидии. След субсидиите на служебни правителства. След служебвите отново започват да ги дават по телевициите. А те си мислят, че някои ги харесват и слушат. Блажени са вярващите като тях. Само че, един вярва на партиюйния си лидер, друг на попа си, а трети на ходжата си. Така е в българията ни, колкото и да не им харесват нещата.
21
1
 
6
 
! Отговори
уха преди 3 седмици
До Той и външен мин.,Не по външните ами повънкашните работи. Както се е казвало едно време - да ходя наповънка(по нужда, може голяма, може и малка). Или сега му се вика да се изходя...
20
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 3 седмици
Ми той човека преди дни си каза :като няма кой друг,аз ще карам.То,апетита идва с яденето.Ето на,и с Байдън си казаха здрасти.Ех,живоот!Това е то управлението-бутнат ти едно листче,и ако го прочете без да срича се води успешна визитата.
19
1
 
3
 
! Отговори
уха преди 3 седмици
И това свинье дава акъл. Дофтор по конституция. Деса Общата и тя в КС. Посмали ***...Вълк - овчар. Лисица - кокошар. Дилян - шеф на БНБ. Верно, че последния иска да е шеф на ЦРУ или барем на ДАНС.
18
1
 
9
 
! Отговори
Той и външен министъ преди 3 седмици
Ако му предложат ще е освен премиер и външен министър, също и президент и шеф на БНБ. Главата мозук нема, но ламти за власт. Харесва му.
17
0
 
4
 
! Отговори
Е, преди 3 седмици
Може пък Рая да иска.
16
3
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 3 седмици
Правителство на есен. За Пеевски си прав.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Иска, иска. На главока му е хубаво да прави гуша.
14
1
 
4
 
! Отговори
топ МАЙТАП: преди 3 седмици
И. Костов :"Аз не искам да управлявам , ....но хората ме искат'' ...
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чудесно, счетоводителя на мутрите. Никъде няма истински специалисти.
12
2
 
11
 
! Отговори
от кухнята преди 3 седмици
Истината е, че Главчев е доста приятен човек, прилича на Димитър Пенев.Помните, отиде като аутсайдер в щатите, а после изживяхме едно велико американско лято.Много са доволни в щатите от него.Байдън си спомнил само за него.Другите му били мираж.Казал, абе как се оправяте в тази България, я кажи рецептата, че тука в щатите са откачили тотално.Искат да подавам остъавка като Никсън, пък аз си я карам окей.Кажи как в Бг така те харесват всички.Главчев казал след секунда:Имам чар.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще има правителство с ППДБ, Герб и част от ДПС. Пеевски е аут.Скоро цирка ще свърши