Ваканции през два месеца, на школо от 1 септември

НПО-та са изпратили предложенията си до Игнатов
7 яну 2011 22:26,
232
Ваканции през два месеца, на школо от 1 септември
Снимка: Булфото

Неправителствени организации предлагат учебната година да започва от 1 септември, ваканцията за Коледа и Нова година да е от 16 дни, както и през всеки два учебни месеца да има ваканция от по девет дни.

Предложението за този нов модел на ритмично редуване на периоди на учене и почивка през учебната година е изпратено на министъра на образованието Сергей Игнатов.

Новият график предлага да има ваканции от девет дни през ноември (около 1 ноември), както и ваканция от последните почивни дни на февруари до първите почивни дни на март.

Третата ваканция може да бъде от последния уикенд на април до първите почивни дни на май или от 1 май до първия понеделник след 6 май, за да влязат и двата празника във ваканцията.

Още по темата

Графикът предвижда, както и досега, учебната година да завършва на 15 или 30 юни.

16-дневната коледна ваканция ще разходва не повече от 9 учебни дни, защото ще включи уикенда, празниците по Коледа и Нова година.

От асоциация „Родител“ изразиха опасенията си, че началото на учебната година от първи септември има своите плюсове, но и минуси.

Оттам напомниха, че част от родителите водят децата си на по-евтина почивка от 1 до 15 септември и с новия график ще се наложи по-отрано да планират отпуските си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: учебна годинаваканции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
14
 
! Отговори
Николова преди 13 години
При злобни ,комплексирани и нещастни родители,какви искаме да бъдат децата!Средата,средата,не училището и учителите!!!
161
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 13 години
190 - Ти с това към мен ли се обръщаш??!! Я се научи да четеш внимателно кой кво пише и тогава коментирай. Не виждаш ле че цитирам за "мухлясалите български поризведения" бе!! Първо виж 182-ри коментар... а после ми се извини!!!!
160
1
 
2
 
! Отговори
до 190 преди 13 години
..те защото са вечната опозиция,не за друго :)))
159
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
до шаркти си мухлясал, а не българските произведения!Това означава, че ти изобщо не си ги чел!Нашият език е уникален!Цял свят пише на латиница, освен ние и руснаците.Забележи, че голямата държава Русия е взела нашата писменост!
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябват умения приятелю!!!Писна ми от високо интелигентни личности,които само с това искат да получават пари. Не ме итересува, колко титли и звания има някой, а какво създава,какво е направил не на приказки... (Аз съм с три виши,пък онзи с едно взима повече - ми ще взима,като е по-кадърен и отхвърля работа ,докато ти си развяваш дипломите и чакаш пари на готово.За всичко са виновни тези,които казваха на времето: -учи ,зада не работиш..)
157
0
 
5
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Днес в българските училища не се изучават " Записки по българските въстания" на Захари Стоянов, книга, която аз наричам Българската библия.Мога да я чета отново и отново.Тя съдържа част от националната ни история и психология - и още много неща.
156
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Да да, ще стоят, половината ще са с болнични, а другата половина с бележки от родителите. Това е пълна глупост да се започва от 1.09. Освен че е жега действително много родители предпочитат да ходят на почивка по това време защото е по-евтино. И със сигурост няма да се лишат от това, независимо че детето трябва да е на училище, особено ако е в по-горните класове.
155
0
 
2
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Досега всички реформи в образователната система са глупави.По традиция в България учебната година започва на 15 септември - има държави като Индия, където започва на 1 август или малко по-късно.Проблемът на нашата образоватлна система е, че учебниците са отвратителни ,а учителите все по-непдоготени и немотивирани.За да си учител се иска определен талант - а най-вече да приемаш професията като мисия.Добрият учител може да коригира лошата система, но се искат много усилия.
154
0
 
8
 
! Отговори
Shark преди 13 години
"Мухлясялите български литературни поризведения", както ги наричаш възпитават в уважение на българската култура и история. Щом като мислиш че ученето на български е загуба на време отивай в САЩ, там децата ти може и да не учат български. А английски е задължителен не само в Индия, обаче това не значи че не учат родния си език. Учат и то как. А това че ученето на български и загуба на веме е най-голямата простотия която чета. Слушам и не вярвам на очите си!!!!! Дано са по-малко такива като теб!!
153
0
 
5
 
! Отговори
Р2К преди 13 години
До 182От наблягане на английски, програмиране и математика явно не ти е останало време да прочетеш някоя и друга книжка, за да се ограмотиш. Да не говорим за това, че вероятно никога през живота си не си отварял правописен речник. Очевидно, твоят идеал е "опростачения" английски, който говорят американците - една от най-тъпите нации в света ...
152
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Мръсно животно, ти - 182 - ако имах власт, щях да те прогоня от България !!!В България трябва да се учи Български, а не някакви котешки езици и всеки който отрича това е предател, родоотстъпник и *** !!!
151
13
 
2
 
! Отговори
Категорично аз пък.. преди 13 години
...съм против да изучават мухлясалите български литературни произведения! Български език на когото му трябва да си го учи. Като много искате децата да учат български (пълна загуба на време), тогава им намерете работа после с тези часове! По-добре ги пращайте по програми в САЩ и Европа, да си осъвършенстват езиците. Вижте индийците-Английският е задъльителен! И да наблегнат на програмиране и математика, че на българския трудов пазар друго се не ТЪРСИ! Писна ми от планово-държавни селски изцепки!
150
5
 
5
 
! Отговори
Разум преди 13 години
Само искам да видя как ще стоят от 1-ви септември в училища на тези температури! На половината ще им прилошее,най-вече на момичетата! Според мен това не е вариант...
149
4
 
11
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Много е хубаво децата да знаят английски, но най-напред трябва да научат български. Аз съм категорично против изучаването на английски, а и всякакъв друг език от първи клас. Най-рано от трети трябва да се въвежда. Да научат първо родния си език, а после ако искат и 5 езика да научат, лошо няма.
148
0
 
11
 
! Отговори
AN преди 13 години
Докато родителите не поемат отговорност за реалното състояние на децата си и не спрат да се крият зад "некадърността"на учителите-няма как да стане. Ако детето повтаря-родителят плаща двойно. Така ще се получи. Сега плащаме, за да си отглеждаме вампири за утре. Това е.
147
0
 
12
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
И какво като днешните деца знаят английски? Те само него знаят, за да бъдат работна ръка в чужбина. Нищо друго не знаят. Много е хубаво, че го знаят. И ние го учихме през 90-те години. По-старите са учили руски и френски, но езика не е достатъчен трябва висока обща култура.
146
3
 
10
 
! Отговори
SmiLe:) преди 13 години
Според мен пък идеята е добра! Нали преди няколко дни протестираха за по-дълга зимна ваканция? Сега ще си у получат. 15-те дни, които ще им дръпнат от лятната ще им ги разпределят в останалите ваканции. Ама те май искат ако има как и 3 месеца лятна, и по 1 месец и зимна, и пролетна... То едното за сметка на другото. Няма как да стане и вълка да е сит, и агнето да е цяло :) Макар че не са се преуморили много и не заслужават толкова дълги ваканции... В доста държави почват от 1-ви Септември
145
1
 
1
 
! Отговори
Пачо преди 13 години
Леле колко сте зле Вие!!! Всеки от вас има интернет бе.Разровете се и вижте от кога учат английски!Не се изказвайте неподготвени!
144
1
 
1
 
! Отговори
Roditel преди 13 години
Tvardo protiv ! Jiveja sama s da6terja si. Koi rabotodatel 6te mi dade otpuski prez mesec,dvaza da si gledam deteto za po sedmica v ka6ti? Tova e porednoto absurdno predlojenie za obrazovanieto,koeto njakoi iska da ni nalaga po zapaden model.
143
0
 
4
 
! Отговори
бивш даскал преди 13 години
До 170От втори го учат като ЗИП. А милите ни родители бутат дечицата си в паралелки със ЗИП-английски. Не български. Даже когато съм питал малчугани "Имате лидомашна за утре" ми се отговаря "По БЕЛ". Значи родният език е станал БЕЛ, а приличащият на кучешки лай език е език. Надявам се, инициативата на ЕС за силно ограничаване на англ.език да види бял свят