Ваканции през два месеца, на школо от 1 септември

НПО-та са изпратили предложенията си до Игнатов
7 яну 2011 22:26,
232
Ваканции през два месеца, на школо от 1 септември
Снимка: Булфото

Неправителствени организации предлагат учебната година да започва от 1 септември, ваканцията за Коледа и Нова година да е от 16 дни, както и през всеки два учебни месеца да има ваканция от по девет дни.

Предложението за този нов модел на ритмично редуване на периоди на учене и почивка през учебната година е изпратено на министъра на образованието Сергей Игнатов.

Новият график предлага да има ваканции от девет дни през ноември (около 1 ноември), както и ваканция от последните почивни дни на февруари до първите почивни дни на март.

Третата ваканция може да бъде от последния уикенд на април до първите почивни дни на май или от 1 май до първия понеделник след 6 май, за да влязат и двата празника във ваканцията.

Още по темата

Графикът предвижда, както и досега, учебната година да завършва на 15 или 30 юни.

16-дневната коледна ваканция ще разходва не повече от 9 учебни дни, защото ще включи уикенда, празниците по Коледа и Нова година.

От асоциация „Родител“ изразиха опасенията си, че началото на учебната година от първи септември има своите плюсове, но и минуси.

Оттам напомниха, че част от родителите водят децата си на по-евтина почивка от 1 до 15 септември и с новия график ще се наложи по-отрано да планират отпуските си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: учебна годинаваканции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
8
 
! Отговори
намръщен преди 13 години
Пикльо такъв, заради образователната си система Франция почерня. Купува симозъци от Африка. А вие ако има как с по кило ракия ще влизате в стаите. Не мрънкайте и си учете уроците.
141
3
 
0
 
! Отговори
bai hui преди 13 години
Много си зле честно.Там където аз учех английския го почнахме сериозно точно 2ри клас и то по учебник за 5 клас.Казвам сериозно щото азбуката я знаехме първо на английски (още в предучилищната) и после в първи клас научихме Българската.На всичкото отгоре ще ти кажа че действието се развиваше в най-обикновено СОУ.А за руското школо във Варна ако си прав горките деца .
140
3
 
1
 
! Отговори
до 170 преди 13 години
Дезинформираш.Лъжеш като дърт ***-даже в Руското школо във Варна,започват да учат езици от четвърти клас.И дъвчат едни времена до края на пети.
139
1
 
5
 
! Отговори
Пачо преди 13 години
Прав си,ще от училищата излизат прости хора,но не са всичките такива.А знаеш ли какво изобщо учат в училище?знаеш ли,че петокласници учат материал за 9 клас?Знаеш ли,че от 2 клас започват да изучават дужди езици?Та,те още български не знаят!
138
1
 
2
 
! Отговори
уфффффффф преди 13 години
Като не е Орлин Орлинов пак добре:))
137
0
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
До анонименНе си ме разбрал - много ясно, че освен да ходят на училище там трябва и да учат. То се подразбира не е нужно да се лея във форума до безкрай. Така, че съм си много прав. Не виждам ти какво по различно написа.
136
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Точно така е, но в България за съжаление същинските проблеми винаги се изместват. Добре че сина ми завършва след 2 години. То от година на година все по-големи простотии се правят в училищата.
135
0
 
15
 
! Отговори
мнение преди 13 години
Не времето на започване и приключване на уч.година е важно,а съдържанието в учебниците и критериите на преподаване и оценяване - това е същността на проблема.
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
abe za6to da hodiat na u4ili6te? te taka ne u4at, a s tia vakanzii hepten. vzemete primer ot po-razvitite strani i prilozete nai dobrata sistema. bg. ili 6te se razviva ili 6te ia pretopiat zaradi marzela na mladoto pokolenie
133
3
 
16
 
! Отговори
краен преди 13 години
Не ,почти нищо не се е променило.Аналогично на Вапцаров,от произведения на Ботев и Вазов, моменти са актуални и в настоящо време.До 163 Кое е лошо ,че се започва с Вапцаров ? Или е по-добре да се почва деня с цинизми ?
132
14
 
5
 
! Отговори
уфффффф преди 13 години
Точно с Вапцаров ли трябва да ми започва деня??? Ужас!
131
1
 
16
 
! Отговори
литератор преди 13 години
Преди 70 години Никола Вапцаров беше написал:... народът ***, животът тежък, скученживот без маска и без гримозъбено свирепо куче...ПИТАМ - Променило ли се е нещо от живота тогава и как е сега?
130
1
 
6
 
! Отговори
GLEN преди 13 години
Че някой УЧИ ли?
129
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
До ДидоНе си прав!Задължение на учениците е, и да учат!Училището не е престой до навършване на 18г.За съжаление днешните "ученици" са непрекъснато със слушалки на ушите и захлупени с качулки.Нищо не чуват и не ги интересува!Но, почивките наистина трябва да бъдат балансирани!
128
3
 
9
 
! Отговори
Мила ваканция преди 13 години
Категорично против съм началото на учебната година да е от 1 септември. Все говорим за традиции, а искаме да скапем и една от малкото да започва учебната година на 15 септември. Предпочитам да се радвам с децата на лятото в началото на септември отколкото на ноемврийските студове.
127
4
 
4
 
! Отговори
ETITO преди 13 години
Въпрос на организация и от родители и от ученици е ваканцията. Нека да тръгват на училище от 01септември,да имат кратки, но ежемесечни ваканции.Не, че са се претоварили кой знае колко, но децата трябва да свикват както да се трудят по много,така и да почиват по малко.Искам да кажа, че лесно и на готово няма.
126
2
 
19
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
Много ми е смешно когато чуя ученик да се оплаква, че се уморявали в училище много. Едно време в Бг се ходеше на училище от понеделник до събота и на никой не му хрумваше да протестира. Единственото задължение, което имат учениците е да учат и ходят на училище. После в реалния живот няма глезотийки като пролетна, коледна, междусрокова и т.н. ваканция. От училищата излизат неграмотни хора, без обща култура.
125
0
 
11
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Уважавам всеки, който иска да влезе в историята, но не уважавам този, който го прави на всяка цена и за сметка на други
124
3
 
10
 
! Отговори
гр преди 13 години
Много хора предпочитат/ или тогава могат/ да почиват през първите дни на септември. Ако този идиотизъм стане то всички семейства с деца ще трябва да се прибират от почивка на 27-28 август!!! Това само някой изкуфял пенсионер може да ги измисли.Нямам идея кои са тези "неправителствени организации" ама най-доброто което могат да направят е да се саморазпуснат веднага:)
123
4
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
от цялото 12 годишно училище, единственото което после се ползва от всички е четенето и смятането. опс, четенето вече не го броим, понеже децата трябва да могат да четат при започване на училище. начи остава смятането. толкова ли е трудно това смятане, че се учи 12 години?