Завръщане в родното школо: 3085 деца на гурбетчии обратно в клас

Най-много деца на завърнали се са записани в пловдивските училища
3 сеп 2019 07:00,
97
Завръщане в родното школо: 3085 деца на гурбетчии обратно в клас
Снимка: Pixabay

Само през миналата учебна година 3085 деца на българи, работещи зад граница, са се върнали в родната образователна система, сочат данни на Министерството на образованието. Най-много от тях са започнали да ходят на училище в Пловдив – 396. По над 200 има и в областите Стара Загора, Пазарджик, Бургас и Варна.

В тази бройка влизат хлапета, които са посещавали училище, след това са напуснали страната ни с родителите си, но отново се връщат и продължават обучението си, пише "Монитор". Малчуганите, които са родени в чужбина и за първи път ще бъдат част от българската образователна система, също попадат в списъка с деца на гастарбайтери, които са се завърнали да учат у нас.

В столицата са се завърнали деца от цяла Европа, Щатите и Арабските емирства, коментира шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева. След като вземат своите документи, процедурата за записването им зависи от класа, който са завършили в чужбина.

„От първи до четвърти клас трябва да имат превод на документите от заклет преводач, от 5-и клас нагоре се изисква и апостил на документите. От 7-и до 12-и клас необходимите документи се легализират от регионалните инспекторати по образованието, като е важно да имат и нотариална заверка“, обясни Кастрева. Тя уточни, че родителите имат затруднения най-често още на този етап, тъй като забравяли за апостила или изцяло да си вземат документите за завършен клас и се налагало да търсят помощ от познати в същата държава.

Преди за изберат училище, в което има свободни места, родителите трябва да проверят дали децата им трябва да полагат приравнителни изпити. От първи до шести такива не се изискват и кандидатстването се извършва в желаното училище. Кандидат-гимназисти и учениците от седми клас нагоре обаче задължително се явяват на изпит, с който да покажат знанията си по български език и литература, ако не са го изучавали в неделните училища. Спрямо образователната система, в която са били, може да се наложи да полагат и изпити по история или география. Всички предмети, по които завърналите се ученици ще показват знания, се включват в удостоверението, което те получават за признат клас от регионалното управление, уточни шефката на образователния инспекторат.

В случаите, в които детето не знае добре български, или досега е учило в държава, в която учебният материал се взема по-бавно, отколкото у нас, ученикът може да не преминава в следващ клас. „По желание на родителите децата могат да повторят последния успешно завършен клас“, каза Кастрева и подчерта, че е важна и подкрепата на училището, в което детето постъпва. От тази възможност се възползват родителите на ученичка, която завършва първи клас тук, но след това заминава за Англия. Там тя завършва успешно 6-и клас, след което родителите й се връщат обратно в България. „Предстояха й матури, за които не се е подготвяла, не беше учила материала по български, а по математика пресмятаха по-различно. Решихме да повтори една година, за да има повече време“, коментира майката на момичето. Сега тя няма проблеми и е приета в гимназията, в която иска след 7-и клас.

Ръководството на всяко едно училище е в правото си да реши дали да приеме едно дете във втори клас на база представените от родителите му документи за учене в чужда страна, обясни началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова. Според нея случаите на деца, завършили първи клас в чужда държава и завърнали се обратно у нас, са най-вече в общини като Николаево и Мъглиж, където местните масово дирели препитание като сезонни работници в Гърция, Италия и Испания. В ромската махала Лозенец в Града под липите няма завърнали се първолаци.

„През последните три години не сме имали случай за пристигащи от чужбина със завършен първи клас, хората предпочитат малките да се научат да четат и пишат в родното си място, разчитат най-вече на баби и дядовци!“, коментира зам.-директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Николаево Николина Петрова.

В Добрич пък за учебната 2018/2019 са заминали с удостоверения 380 ученици и са се завърнали 176. По-малките ученици нямат затруднения с постъпването си в българско училище, тъй като наваксват материала в неделните школа или с частни уроци. Трудностите са при по-големите, тъй като в някои училища се завръщат деца в четвърти клас, които знаят да четат на български, но нямат никакви граматически познания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 44 преди 4 години
В нашата паралелка имаше момиче, което притежаваше талант да пише хубави съчинения. Всеки път след класно или контролно, учителката я караше да чете нейната работа и пред нашия клас, и пред съседните паралелки.Но веднъж я нарече "момиче с буржоазно възпитание".В дипломата за основно образование й писа (5),защото уж си била водила бележки за всеки един от нас и с оглед на тях ни оформяла успеха.Така синът на един посланик,който едвам изкарваше тройки, защото не учеше, също имаше (5) в дипломата!
59
3
 
14
 
! Отговори
3000 да не е като преди 4 години
3000 да не е като 300 000? Това че са се записали за в момента,не означава че ще завършат или няма пак да се завърнат там където работят родителите им. В чужбина вече има повече българи отколкото в България.
58
3
 
16
 
! Отговори
честно преди 4 години
Истината е,че тия деца са предимно от ро*м*ски произход и са се записали в България да изкарат до 4-ти клас,защото по новата програма НЕ се пишат оценки и никой не остава.Най-ученолюбивите ще дотътрят до 7 клас и като видят сложните изпити по БЕЛ и математика след 7 клас за гимназия се отказват да продължат изобщо да учат. Българското образование е направено така че бедните деца да се откажат да учат. Претрупан и сложен материал,който трябва да се ,,назубри" без да се стимулира мисленето
57
4
 
20
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Завръщането на индианците... Втора част.
56
5
 
2
 
! Отговори
трън преди 4 години
До ЕдинИмате предвид ДС(БСП, ДПС, ГЕРБ, ВМРО и т.н.)
55
7
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Когото една страна няма наука,индустрия,селско стопанства,здравеопазване,то за какво са и необходими образовани хора.Просто наблюдава се в завършваща фаза плана РАТ-Ът,онзи едноокият Ран,на който виетнамските зенитчици му извадили другото.А в България да продаваш зад щанда,да наливаш бензин,да разнасяш кебапчета не е необходима докторско степен.Такава не е необходима и за наркотрофикантите,сводниците и други иновативни професии,които се развиха по време на демократичният неолиберализъм
54
4
 
16
 
! Отговори
Лора преди 4 години
А кои се завръщат - ***, които не знаят дума български ? Или преуспели ?
53
6
 
7
 
! Отговори
Лолитта преди 4 години
Като нямате деца , ще ви направим. Тази земя няма да остане празна.
52
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом вече и в София започна да се чувства липста на деца и столични уцилища вече намаляват паралелките за първокласници, считайте по провнцията колко деца са останали.
51
5
 
15
 
! Отговори
какво тук предлагате преди 4 години
МИЗЕРИЯ
50
4
 
18
 
! Отговори
пропаганда! преди 4 години
.....а колко наши деца заминават и се раждат оставайки там?
49
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко деца си тръгват трайно от страната всяка година пишете ли? Десетки хиляди са.
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей какво е гербавата стабилност!Палячовци!
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много от децата с бг произход незнаят български. Не виждам смисъл в този изпит по български.
46
5
 
6
 
! Отговори
шпионаж преди 4 години
До новия почин на саца!Във всяка паралелка задължително си имаше доносчици под прикритието на учкома и ДКМС-активисти които докладваха всичко каквото се говори на класните си ръководители
45
9
 
8
 
! Отговори
български писмен преди 4 години
До До Учителска мафияВ прогимназията отличните оценки по български писмен се определяха от партийния секретара- преподавател по български и от това зависеше дали ще си пълен отличника в някои техникуми като например механотехникума приемаха само с пълен отличен!
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Учителска мафияПълните отличници предварително ги определяха по партийни заслуги на родителя!И срещу тях да тичаш не можеше да ги настигнеш вечните отличници на класа!Партизаните насочваха пистолети на учителите и казваха ЖИВОТА ЩЕ ГИ НАУЧИ децата
43
8
 
4
 
! Отговори
новия почин на саца! преди 4 години
До До Учителска мафияНякои учители предварително ти пишеха двойки за да се стегнем и поправим в края!!!А, че у дома това се наказваше с побой не ги интересуваше......Наричаха ни хулигани, невъзпитани,гамени ОТ ТЕБЕ ЧОВЕК НЯМА ДА СТАНЕ.
42
3
 
4
 
! Отговори
-ама не! преди 4 години
До Да ама...Не е родно а комунистическо в услуга на БКП с преиначена история - терористи!!!
41
4
 
10
 
! Отговори
Да ама... преди 4 години
Като премахнем бройката на тия имащи двойно гражданство от южната ни съседка, отгледани в Анадола или тия с *** венци - и цифрата става 0.