Завръщане в родното школо: 3085 деца на гурбетчии обратно в клас

Най-много деца на завърнали се са записани в пловдивските училища
3 сеп 2019 07:00,
97
Завръщане в родното школо: 3085 деца на гурбетчии обратно в клас
Снимка: Pixabay

Само през миналата учебна година 3085 деца на българи, работещи зад граница, са се върнали в родната образователна система, сочат данни на Министерството на образованието. Най-много от тях са започнали да ходят на училище в Пловдив – 396. По над 200 има и в областите Стара Загора, Пазарджик, Бургас и Варна.

В тази бройка влизат хлапета, които са посещавали училище, след това са напуснали страната ни с родителите си, но отново се връщат и продължават обучението си, пише "Монитор". Малчуганите, които са родени в чужбина и за първи път ще бъдат част от българската образователна система, също попадат в списъка с деца на гастарбайтери, които са се завърнали да учат у нас.

В столицата са се завърнали деца от цяла Европа, Щатите и Арабските емирства, коментира шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева. След като вземат своите документи, процедурата за записването им зависи от класа, който са завършили в чужбина.

„От първи до четвърти клас трябва да имат превод на документите от заклет преводач, от 5-и клас нагоре се изисква и апостил на документите. От 7-и до 12-и клас необходимите документи се легализират от регионалните инспекторати по образованието, като е важно да имат и нотариална заверка“, обясни Кастрева. Тя уточни, че родителите имат затруднения най-често още на този етап, тъй като забравяли за апостила или изцяло да си вземат документите за завършен клас и се налагало да търсят помощ от познати в същата държава.

Преди за изберат училище, в което има свободни места, родителите трябва да проверят дали децата им трябва да полагат приравнителни изпити. От първи до шести такива не се изискват и кандидатстването се извършва в желаното училище. Кандидат-гимназисти и учениците от седми клас нагоре обаче задължително се явяват на изпит, с който да покажат знанията си по български език и литература, ако не са го изучавали в неделните училища. Спрямо образователната система, в която са били, може да се наложи да полагат и изпити по история или география. Всички предмети, по които завърналите се ученици ще показват знания, се включват в удостоверението, което те получават за признат клас от регионалното управление, уточни шефката на образователния инспекторат.

В случаите, в които детето не знае добре български, или досега е учило в държава, в която учебният материал се взема по-бавно, отколкото у нас, ученикът може да не преминава в следващ клас. „По желание на родителите децата могат да повторят последния успешно завършен клас“, каза Кастрева и подчерта, че е важна и подкрепата на училището, в което детето постъпва. От тази възможност се възползват родителите на ученичка, която завършва първи клас тук, но след това заминава за Англия. Там тя завършва успешно 6-и клас, след което родителите й се връщат обратно в България. „Предстояха й матури, за които не се е подготвяла, не беше учила материала по български, а по математика пресмятаха по-различно. Решихме да повтори една година, за да има повече време“, коментира майката на момичето. Сега тя няма проблеми и е приета в гимназията, в която иска след 7-и клас.

Ръководството на всяко едно училище е в правото си да реши дали да приеме едно дете във втори клас на база представените от родителите му документи за учене в чужда страна, обясни началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова. Според нея случаите на деца, завършили първи клас в чужда държава и завърнали се обратно у нас, са най-вече в общини като Николаево и Мъглиж, където местните масово дирели препитание като сезонни работници в Гърция, Италия и Испания. В ромската махала Лозенец в Града под липите няма завърнали се първолаци.

„През последните три години не сме имали случай за пристигащи от чужбина със завършен първи клас, хората предпочитат малките да се научат да четат и пишат в родното си място, разчитат най-вече на баби и дядовци!“, коментира зам.-директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Николаево Николина Петрова.

В Добрич пък за учебната 2018/2019 са заминали с удостоверения 380 ученици и са се завърнали 176. По-малките ученици нямат затруднения с постъпването си в българско училище, тъй като наваксват материала в неделните школа или с частни уроци. Трудностите са при по-големите, тъй като в някои училища се завръщат деца в четвърти клас, които знаят да четат на български, но нямат никакви граматически познания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
13
 
! Отговори
социалистическия рай преди 4 години
До Блага ДимитроваНа всичко това се крепеше народната власт--На всеки 4 души приятели внедряваха по един даносчик-На всеки 2 приятелски семейства също внедряваха доносчикРъководните кадри ги задължаваха да докладват какво се говори за тях във заводаДецата членуваха в кръжоци за млад разузнавач и пр.Хорото се числеше към естрадната музика и песните само на български и руски!На криминалните се опрощаваха наказания ако изпълнят партийно поръчение -убийство на неудобен и приемаха в Партията
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мина онова време!-"Знаеш-не знаеш", "можеш-не можеш" - да, това те питат, когато си в някоя нормална държава и кандидатстваш за работно място или за стипендия в престижен университет.У нас продължават да те питат кой ти е свако и бако, ако кандидатстваш за работа в държавно учреждение, в общинска служба, в БАН, а също и в не малка част от ВУЗ-овете.Всички много разчитахме на работодателя-частник да нормализира България, НО ...
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето, още една мечтата на Радев се сбъдва !Да видиме, каква заупокойна литургия ще измъца сега от погребалната агенция Президентство !
17
5
 
12
 
! Отговори
Един преди 4 години
Когато преборим чyмата (бсп-дпс) нещата ще тръгнат доста по бързо!!!!
16
7
 
8
 
! Отговори
Блага Димитрова преди 4 години
До папагали и доносчициТова излизаше от нашите ученици - папагали и доносчици - ЩЕ ТЕ ОБАДЯ беше девизаБългария - 9 милиона микрофона!
15
4
 
6
 
! Отговори
мина онова време!- преди 4 години
Когато с две ръце ни прибираха зад желязната завеса за пропаганда корко е хубаво там!Сега те питат Знаеш-незнаеш и можеш-не можеш - Следващият моля,
14
7
 
6
 
! Отговори
папагали и доносчици преди 4 години
До Айде..Ученици бяхме учени по комунистически на идеологическа основа без да мислим!
13
5
 
14
 
! Отговори
Запомнете! преди 4 години
Веснъж свикнал ли си на много в чужбина - повтаряш, потретваш и там си оставаш!
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, ще се възползват от образованието, което плащат работещите и плащащите си данъците в България.
11
17
 
13
 
! Отговори
Пич преди 4 години
За мен всеки емигрант, който е избягал от България за да обикаля света и да търси наготово по-добро място за живот, е нищо повече от един ***. Номади, които се местят и се възползват от системата, изградена от други хора. Сега не са успели да се справят с условията в Европа защото става въпрос главно за необразовани хора, и се връщат в България, за да се възползват от средата, която създадохме ние в последните 20-30 години. Това са чужденци, които по нищо не се различават от всякакви други.
10
5
 
8
 
! Отговори
Айде.. преди 4 години
малко положителни новини за днес!Защо не опишат профила на завърналите се ученици? На мен ми омръзна цяло лято да се обаждат разни познати, състуденти и комшии-да се срещаме, че щяли да си "ходят" заради учебн година. Това са инженери, доктори..., а някой деца вече и студенти. По-малките се затрудняват с българския.А вчера гледам в стройтелен магазин Р..ми с полски и шведски номера, купуват плочки,ламинат.., значи правят ремонти и се подготвят да се връщат тук. Може да са върнали децата
9
19
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Нискообразованата па плач се завръща на малки групи. Този процес ще продължава и за в бъдеще. Конкуренцията в Европа вече е убийствена, цените са високи, не могат да издържат. Нещата в България се позакрепиха и в много случаи е по-добре да си тук със собствена къща, отколкото под наем в западна Европа. Докато ние седяхме и се мъчехме в България, за да може да изградим тази държава почти от 0-та, тези се веехе по чужбина и ни се смееха. Сега се връщат на метенето. За мен тези за чужденци!
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЕ НАПРАВО БЕЖАНСКА ВЪЛНА))):А ЩО НЯМА СТАТИСТИКА КОЛКО ДЕЦА НА ГУРБЕТЧИИ СА НАПУСНАЛИ РОДНОТО ШКОЛО? ТАКА, ЗА СЪПОСТАВКА...
7
6
 
18
 
! Отговори
1.8Т големия мотор преди 4 години
Вие луди ли сте ? Точно снощи изпратих брат си с цялото му семейство за САЩ. Защото тук като инженер взима 1500 лв. Един военен без образование взима същата заплата.
6
7
 
8
 
! Отговори
до горното на долнот преди 4 години
ами *** съм си, ама си знам мястото, по лошо е *** дето се мислят за голяма работа, у *** е пълно с такива, затова бегето затъва все повече и се превръща в бананова республика.
5
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като завършат стават чалгаджии-простаци с висока обща култура. 1-2 деца на 100 стават за нещо, ама то си е до ген, ако го нямаш и цял живот да учиш си оставаш га.лош
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз отивам на море!Кво ме интерсува кой ще учи?Ако искат бееее!!!Повече недоучили повече слуги!
3
5
 
16
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"В тази бройка влизат хлапета, които са посещавали училище,"Ама защо редактора се затруднява и пише хлапета.Предлагам в съзвучие с новото демократично възпитание, либерални ценности и лексика, редактора да даде свобода да словоизлиянията си и да напише "Ко-***-лен-ца"Ако някои учители са като редактора,то не е чудно,че децата не желаят да ходят на училище.Лично аз смятам,че училището трябва да храм на възпитанието,образованието и културата в цялото И разнообразие
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, вирнати по документи... Всяко училище се бори за бройка, а и бабите на "върнатите" тук вземат детсиките. Така че машината работи в синхрон.
1
5
 
34
 
! Отговори
.. преди 4 години
А останалите 2 млн. "гурбетчии" кога ще се върнат?Да ви кажа ли? НИКОГА!