Две трети от българите над 16 г. не са прочели книга последната година

Д-р Светослава Тончева и проф. Александър Кьосев пред Bulgaria ON AIR
27 авг 2024 15:03, Анисия Иванова
204

Две трети от българите на възраст над 16 години не са прочели нито една книга през последната година, сочат данните на Евростат.

"Нашите резултати са по-скоро положителни и няма как да не се гордеем, тъй като това е плод на дългосрочна стратегия към насърчаване на четенето. Читателите на Столичната библиотека са почти 97 хил. Около 60% от тях са до 28-годишна възраст. Отбелязваме сериозен ръст за последните 10 години. Настъпиха много положителни промени. Децата са приоритет на библиотеката", коментира д-р Светослава Тончева от Столичната библиотека пред Bulgaria ON AIR.

Проблемите са в групата между 16 и 18 години

"Стараем се да насочваме усилията си в тази посока. Да обособим пространства за тийнейджърите и да ги отделим от децата", обясни Тончева.

Филологът проф. Александър Кьосев на свой ред заяви, че когато един кораб потъва бавно, най-накрая той ще потъне и тогава ще стане сензационна новина. По думите му заслужават поздравления екипите на библиотеките.

"Това са оазиси. Прекрасни места, където хората не само четат, но се и социализират", подчерта проф. Кьосев.

"Имаше дълъг период от време, в който хората бяха забравили за съществуването на библиотеките. Наложи се да им напомним за себе си. Все повече млади хора се връщат към библиотеките, те стават привлекателно място. Социални пространства за контакти са. Стараем се да реновираме пространствата", каза още Тончева.

И добави, че има бум на посещения на млади семейства с деца на под една година. Дори самите деца имат читателски карти. Това касае децата до 7-годишна възраст.

"PISA изследва 15-16-годишните. Ние сме изследвали представителна извадка от цялото българско население. Неравно са разпределени четящите и нечетящите. Българските роми, българските турци, възрастните хора, безработните, селските стопани са в истински непривилегировано състояние. Там нечетящите са 40-60%, не ползват активно и електрони устройства. В културно отношение тези прослойки са изключени. В тяхното съзнание не съществува, че някакво културно благо не им е дадено. Нямат съзнание, че четенето е нещо ценно и не се борят за него", алармира проф. Кьосев.

Той е на мнение, че големите градове са страхотно привилегировани.

"Интересът да четеш е само част от читалищната култура. Важна част е подборът на това, което се чете. Едно е да прочетеш "Винету", друго е да прочетеш "Престъпление и наказание". Способността да се потъва в текст може да бъде загубена в бързото общуване в социалните мрежи. Съществени части на читателската култура са застрашени", обясни филологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от Образование
Роселина Петкова: Спортът възпитава детето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е страната, където се зачитат традиционните ценности, където се помни историята и се пази връзката между поколенията, където отношението и дългът към Родината са на първо място. Където чувствата между мъжа и жената са искрени и взаимни, където в семейството има майка и баща.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОПЕЙКА, ТУК З А КНИГИ ПИШЕМ, НЕ ЗА ВАШАТА ВОЙНА! НЕ ТИ Е ТЕЛЕГРАМ ТУК! АЙ С ЕПРЪЖДОСВАЙ!
105
1
 
2
 
! Отговори
Тц,тц преди 3 седмици
А нали Борисов беше проблема на тези българи!? Че той е като Паисий,в сравнение с тези безкнижници!
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По времето на соца във всяко село имаше кино, и всяка седмица сменяха по два филма. И всички в селото ходеха на кино по 2 пъти в семицата. Всички класически френски и италиански филми се изгледаха. И американски също. Сегашните млади тапанарчета под 40 години и един филм през живота си не са гледали. А вече има и 50 годишни с мозък на 12 годишни тиктокаджии.
103
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТИЯ КОПЕЙКИ ОТ МАРС ЛИ ПАДАТ? СТОЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА ЛИ Е МЕРИЛОТО? ДА НЕ СМЕ 1924Г.?
102
0
 
3
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
а според репортерката на бтв опълченците на шипка са защитавали паметнико от турските четници що за грамотност по телевизията
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно е да прочетеш "Винету", друго е да прочетеш "Престъпление и наказание" - ЯСНО, ИЗДАВАТ СЕ,Ч Е СА КОПЕЙКИ! УНИЖАВАТ БГ НАРОД, ЧЕ Е ПРО ЗД!
100
0
 
0
 
! Отговори
Курск за 3 дни преди 3 седмици
А какво става с трансграничната офанзива? Стигнаха ли вече Курск?
99
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
по време на соца книгите заместваха киното просто никой филм дето гледахме не може да замести книгата а ся кво от 20-30 години не съм гледал свестен филм излиза един и кат почне да пуца та час и половина а язе сбирам гилзите то пистолет то чудо сбират поне по илядо патрона у пълнитело
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОСТЯ ВЪРНА ЛИ СЕ ОТ МАСКВА С РАЗПРАН ЗА ДНИК ВЕЧЕ? ТОЙ ЗА ТВА ОБИЧА ДА ХОДИ ТАМ.
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
УКА НЕКЪВ ПРЕДАТЕЛ ПИШЕ ЗА РУСИЯ И ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ.
96
2
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 3 седмици
А преди 20 години повече ли четяха над 16-годишните? Не съм разбрала. Писателите и издателите не могат да зарибят с книжки ли? Ми не могат. Това в новото поколение Т-панари :)
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ядрената война в Европа ще бъде ограничена. Англия, Франция и Германия ще бъдат унищожени и изтрити от лицето на земята в един миг, така че никога повече в историята на човечеството няма да съществуват такива държави и такива народи - французи, германци, британци. На останалата територия на Европа няма да има никаква война, защото там няма ядрени оръжия, най-малкото в Лисабон. Освен ако САЩ не разположат ядрени ракети в някоя европейска държава, която ще бъде унищожена също както Франция, Британия и Германия.
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Февруари 2022 Руснаците за 3 дни стигнаха до Киев и Украйна клекна на преговори, а укросополите с цялата военна мощ на НАТО цели две седмици се лиrавaт към Курск и не могат и на 10 километра да влязат докато вече 6 хиляди дадоха фира.
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А КВО СТАНА С БЕРЛИН? ОНЯ ДЕН ЛЮБОВНИКА НА ПУТИН НАЛИ ЩЕШЕ ДА ВЛИЗА В БЕРЛИН?
92
1
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Едно е да прочетеш "Винету", друго е да прочетеш "Престъпление и наказание" -----///------ Пълни глупости. "П и Н" изобщо е невъзможна за прочитане. Там могат да се справят само 1-2 % от хората. Много просто лъжат, че са я чели от-до. Аз също не издържах на това изтезание. Това е клон на литературата, втората половина на 19 век докъм Първата световна, когато са се напъвали да пишат обемно, в състезание се да получат Нобелова награда. Достоевски и Толстой съвсем откровено си го признават.
91
1
 
3
 
! Отговори
Александър Киров преди 3 седмици
Аз съм от четящите. Чета всичко на английски и дори новите произведения не ги е подминала ЛГБТ еуфорията. Масовка е да има нетрадиционни.
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А КВО СТАНА С ОПЕРАЦИЙКАТА? РАЗХОДИХТЕ ЛИ СЕ ДО ЛИСАБОН?
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кво общо има раssия че българинът не чете книги? Копейките тотално изплискаха легена