Две трети от българите над 16 г. не са прочели книга последната година

Д-р Светослава Тончева и проф. Александър Кьосев пред Bulgaria ON AIR
27 авг 2024 15:03, Анисия Иванова
204

Две трети от българите на възраст над 16 години не са прочели нито една книга през последната година, сочат данните на Евростат.

"Нашите резултати са по-скоро положителни и няма как да не се гордеем, тъй като това е плод на дългосрочна стратегия към насърчаване на четенето. Читателите на Столичната библиотека са почти 97 хил. Около 60% от тях са до 28-годишна възраст. Отбелязваме сериозен ръст за последните 10 години. Настъпиха много положителни промени. Децата са приоритет на библиотеката", коментира д-р Светослава Тончева от Столичната библиотека пред Bulgaria ON AIR.

Проблемите са в групата между 16 и 18 години

"Стараем се да насочваме усилията си в тази посока. Да обособим пространства за тийнейджърите и да ги отделим от децата", обясни Тончева.

Филологът проф. Александър Кьосев на свой ред заяви, че когато един кораб потъва бавно, най-накрая той ще потъне и тогава ще стане сензационна новина. По думите му заслужават поздравления екипите на библиотеките.

"Това са оазиси. Прекрасни места, където хората не само четат, но се и социализират", подчерта проф. Кьосев.

"Имаше дълъг период от време, в който хората бяха забравили за съществуването на библиотеките. Наложи се да им напомним за себе си. Все повече млади хора се връщат към библиотеките, те стават привлекателно място. Социални пространства за контакти са. Стараем се да реновираме пространствата", каза още Тончева.

И добави, че има бум на посещения на млади семейства с деца на под една година. Дори самите деца имат читателски карти. Това касае децата до 7-годишна възраст.

"PISA изследва 15-16-годишните. Ние сме изследвали представителна извадка от цялото българско население. Неравно са разпределени четящите и нечетящите. Българските роми, българските турци, възрастните хора, безработните, селските стопани са в истински непривилегировано състояние. Там нечетящите са 40-60%, не ползват активно и електрони устройства. В културно отношение тези прослойки са изключени. В тяхното съзнание не съществува, че някакво културно благо не им е дадено. Нямат съзнание, че четенето е нещо ценно и не се борят за него", алармира проф. Кьосев.

Той е на мнение, че големите градове са страхотно привилегировани.

"Интересът да четеш е само част от читалищната култура. Важна част е подборът на това, което се чете. Едно е да прочетеш "Винету", друго е да прочетеш "Престъпление и наказание". Способността да се потъва в текст може да бъде загубена в бързото общуване в социалните мрежи. Съществени части на читателската култура са застрашени", обясни филологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от Образование
Роселина Петкова: Спортът възпитава детето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 112 За това рашките са рекрдьори по травестити и шимейлита, щото са пример за традиционните ценности другарю космонавт летчик :)) Като малък си спомням, че направо си изхвърляха бо кл у ците през балкона, явно е било запланувано в светлото комунистическо бъдеще и поредната петилетка... :)))
127
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До как е в ЕС и НАТО, идеално е :) Жалко за такива като теб. ... всъщност не ни пука за такива като теб!
126
2
 
3
 
! Отговори
как е в ЕС и НАТО преди 3 седмици
Добре ли живеят българите?
125
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мале,тука е пълно с путински ***! Тема за четене, а те фашагата от кремъл им в чугунените кра туни
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За визите ти отговарям - Румъния не лиже руски г.зове и затова! Ние с тоя руски президент и патриарх има да чакаме през крив макарон визи, шенген и евро!
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До а бе, ***, някои живеем и се справяме страхотно. Мерси, че попита :) Дано някой ден и ти да успееш!
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имаше една министърка на културата, която не ги различаваше композитора от художник, а те говорят за книги ...
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 112, дългът към родината се използва от мазни навлеци да ви изпращат да умирате във войни за техните джобове. Ей толкова ти струва логиката.. извинявай.. ти нямаш такава! Марш в русия щом толкова ти харесва! България е избрала пътя си и той е много далеч от руските св ине!
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
професорът и докторът не са чували, че съществуват лаптопи, четци, ел. книги.....
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ премахват визите за румънци от 2025 г.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво става с визите за САЩ, след 30 години 6лизане на американски гьзове, българите могат ли свободно без визи да бегат в САЩ като западно европейци, или българите са нещо втора категория хора?
117
3
 
4
 
! Отговори
а бе, дебили преди 3 седмици
След 35 години навеждане и лижене на американски гьзове заживяхте ли като западняци, бе?
116
2
 
3
 
! Отговори
Курск преди 3 седмици
Сафарито продължава. Вече 6500 нацистки трупа наторяват руската земя.
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ААЛО, ПСИХО КОПЕЙКА, КВА РУСИЯ ТЕ ГОНИ ТУК БЕ?
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не мога да повярвам до къде стигна отново дискусията.... Хора, вие сте зли, злобни и много, ама много ужасни. Четенето на книги е доказано само и единствено като ползотворно. Факт е, че маргиналите не четат. Факт е, че колкото по-бедни са едни хора, толкова по-малко четат. Но липсата на желание за четене не е пряко свързано с бедността. Корелацията е обратна: нечетящият е беден. Не мога да разбера скандалите в този форум. И да, нечетящите са неграмотни. Вижте си писанията.
113
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АВЕ КАТО Е ТОЛКОЗ ХУБАВО У РУСИЯ, КВО ПРАВИШ ОЩЕ ТУКА? БЕГОМ , МАХАЙ НИ СЕ ОТ ГЛАВАТА!
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При Тодор Живков нямаше тоалетна хартия и банани и не можехме да бегаме на запад.
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ВНИМАНИЕ! ВРАЖЕСКА РУСКА ПРОПАГАНДА!
110
4
 
1
 
! Отговори
THE BEST преди 3 седмици
Не се ли научи човек да обича да чете като малък после е късно понякога... Обаче , на днешно време, трябва ли му на някой да иска да чете - то всичко е електронно. Даже и здравеопазването вече. И електронни досиета ще имаме. Ужас.... А да не говорим колко "забити" има в телефоните.... лаптопите и т.н. Дрехи , обувки - всичко по интернет - и се чете там - на екрана.... НО отива здравето и очите... Добре, че все още има и желаещи да четат...
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ВЪРНАХТЕ ЛИ КУРСК?