Стаматов за е-дневника на МОН: Мърлящина при изпълнението

Учебното съдържание да се преподава във вида, който е в учебниците
30 авг 2024 12:50, Анисия Иванова
7
Стаматов за е-дневника на МОН: Мърлящина при изпълнението
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едва ли някога ще се разбере защо МОН първо предложи забрана на частните е-дневници, а после се отказа от идеята си. Това беше правилно решение, тъй като налага тотална рестрикция на използването на електронни дневници след една година. Използването на електронните дневници дава много спокойствие на родители и учители. Ако безплатният национален електронен дневник работеше и не създаваше тежест, той щеше да бъде предпочитан, но предложенията от частни фирми са по-добри. Това коментира Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Наредбата за съществуването на национален електронен информационен сайт съществува от 2016 г. и постепенно тази система беше надграждана. Лошото е, че т. нар. консорциум, който стопанисва тази електронна система - зад него видни български частни компании - работят не като за частни компании, а като за държавни компании, стопанисвайки държавната национална електронна система. Когато става въпрос за техните системи, си ги правят както трябва - когато става въпрос за държавните, някак си работят с двоен аршин. Тя буксува, не работи, създава административни тежести; общо взето, работи като в миналия век."

Причината е "мърлящина" при изпълнението на проекта, каза Стаматов.

"Няма как едно задание, което е направено по ЗОП, да е направено некачествено и да стои по този начин вече осем години."

Държавата ще се опита да насърчи употребата на своя електронен дневник, тъй като е инвестирала много средства за направата му и МОН е длъжно да го внедри в системата. Но такава обединена система трябва да работи и да няма притеснения за загуба на информация, каквито има в момента, каза Стаматов.

"В противен случай следващата година на 15 септември горко му на този министър, който трябва да пусне тази учебна година, защото информацията няма да стигне до самите родители. И той реално трябва да си тръгне", допълни гостът.

В коментар за забраната за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация, политически идеи и религиозни доктрини в Закона за предучилищното и училищното образование, Стаматов каза, че не може да е имало "пропаганда" в основния смисъл на термина като масово действие. Тази забрана няма да промени учебниците по биология, философия или литература, като само прехвърля темата към учителите и ще ги затрудни в процеса на преподаване.

"Пропаганда не трябва да има, но учебното съдържание трябва да се преподава в онзи си вид, който е в учебниците. В противен случай изпадаме в ситуация, в която учителят не преподава учебника и учебното съдържание, по начина по който е разписан."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Образование
МОН оттегли забраната на е-дневници от външни фирми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
Едни връзки бизнесмени искат да лапнат едно пари за абонаменти. Това, че никой не им иска *** не ги вълнува. Те ще направят "отчисления" за изборите на "правилните" партии.
5
0
 
8
 
! Отговори
Потърпевш преди 2 седмици
до 4Държавен дневник или вестник - резултата е плачевен. Нямат и хабер от това как да създадат работещ софтуер. Това в момента е мъртъв продукт. Няма база за сравнение с Школо.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми той безплатния държавен дневник не е безплатен щото е платен от данъкоплатеца и също е правен от частни фирми, ама по поръчка на държавата. Просто държавата един път е платила за държавен вестник и втори път през бюджета ще плати и за дневника на Школо (щото то цялата работа се върти около дневника на Школо).
3
1
 
7
 
! Отговори
Бг преди 2 седмици
Поредните рантутници на държавна хранилка непускат кокала.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Училище в облака, което се поддържа от някоя фирма с ползване на Google, също е необходимост и училището плаща.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
е в учебниците по биология до последно май имаше само мъже, жени и ***...аз не виждам проблем да преподават по тях. ако не са ги променили де....