БАН не иска политизирана реформа

На 19 май Академията организира митинг-шествие
17 май 2010 19:00,
169
БАН не иска политизирана реформа
Снимка: БГНЕС

В декларация от Общото събрание на БАН се посочва, че академията не би искала въпросите, които се отнасят до нейното реформиране, да се политизират.

БАН пристъпи към своето реформиране, наложено от изискванията на времето, е записано в документа.

Академията на науките - като национален научен център в България, разполага с нужния опит и авторитет, което означава, че тя не се нуждае от каквото и да било излишно драматизиране на проблемите й. Напротив, нужен е откровен и сериозен диалог, се посочва в декларацията.

В нея се припомня, че на 10 май Общото събрание на БАН взе решение за митинг-шествие, който ще се състои на 19 май.

На него ще изразим протеста си срещу заявеното намерение на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов за внасяне на нов закон за БАН, целящ фактическото отнемане на нейната автономия и нейното разформироване, пише в декларацията.

Още по темата

Учените от БАН категорично заявяват, че действията им нямат никакъв политически характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
0
 
! Отговори
Професор преди 14 години
Уважаеми r, Приемам вашия коментар 161 като най-сериозния аргумент срещу написаното от мен. Не изключвам, че в някои поделения на БАН е така. Но за мен това не е определящата картина. Лабораторията, в която работя, направи много за българската държава и за науката, включително и през последните 5 години.
122
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Истината е, че в България бизнеса си остана слаб и безпомощен. Затова виси на гърба на държавата. Без държавни протекции не може да се развие или без да укрива данъци, да прави далаверки под масата и други такива. Затова академията е трън в очите на много хора. Защото съществуват голям брой фирми, направени от бивши служители в Бан и те искат да вземат парите, които сега се печелят от академията, става въпрос за парите по проекти. Донакъде това е причината много хора да реват срещу академията.
121
5
 
1
 
! Отговори
МС преди 14 години
БАН е като гнездо на оси. Добре са се олежали, доволни са от себе си и ако някой иска да ги разбута, веднага налитат да жилят. 8000 учени са, а какви са им постиженията? Е, има някои звена, които работят добре, но повечето са се олежали и разчитат на стар принос.
120
2
 
0
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 14 години
Браво "У".ти си нагледно доказателство,че за евроатлантическата простотия няма измислени и произведени филтри.Просто заболелите тикви трябва да се "режат"!
119
2
 
1
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 14 години
Мамин евроатлантически мислител,какво могат да цицат от тебе,като си ОО?Какво можеш да чуеш като си затънал в чалга и силикон?За глупоста няма граници!
118
5
 
0
 
! Отговори
Защо! преди 14 години
Защо във форума на БАН има само някакви *** реклами на виагра и руски тракери?
117
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И какво прави тоя БАН? Само ми цица парите от данъците. 10 години не бяхме чували нищо за тях и изведнъж като разбраха, че ще им орежат парите и само БАН, та БАН. Защо един път не чухме по новините "учени от БАН откриха еди-какво-си", както всички чужди институти? Та поне да ги видим, че правят нещо, а не хабят само прострнство.
116
3
 
2
 
! Отговори
до глупака r преди 14 години
БАН няма поделения, а институти. Сигурно си работил в друго ведомство 19 години, но или си бил пиян, или си *** и не си разбрал къде работиш. Или някой те е избудалкал че работиш в БАН.
115
4
 
7
 
! Отговори
r преди 14 години
Професоре. Събират ми се близо 19 год. работа към БАН. 15 от които в Едно от поделенията на БАН в Нови Искър. "Novis". Произвеждахме водни филтри и Е-касети. Всякакви модели. Може да не ми повярваш, но последните 10г само ходехме на работа. Под вещото на директорката ни ( която няма да споменавам ), но която беше СЕЛСКОСТОПАНСКИ инженер ( каквото и да означава това ) ние само ходехме и нищо не работехме итака близо 10г. Та за какво мнение по-точно да си създам за БАН ???
114
2
 
0
 
! Отговори
арапя преди 14 години
Добро утро на всички!Политиката е ясня, а вие по-добре си изберете вашите бунгала на arapya.bg
113
2
 
3
 
! Отговори
НМ преди 14 години
Драги кеке25, много ми е интересно как успяваш едновременно да работиш по 16-17 часа дневно и заедно с това да имаш поглед върху дейността на всички институти на БАН ? Във филиала на института в който съпругата ми е докторант нетните заплати са между 280 и 600 лева, като имаш предвид че доценти от института са дипломни ръководители на студенти в Германия и същевременно немски докторанти прекарват по няколко месеца годишно обучавайки се в този филиал.
112
4
 
1
 
! Отговори
Професор преди 14 години
Ще се радвам, ако видя, че повече от участниците в тази дискусия са си изработили собствено мнение на граждани и мислещи хора, а не повтарят *** фрази на разни партийци и самопровъзгласили се световни икономически корифеи.
111
4
 
5
 
! Отговори
Професор преди 14 години
Накратко, в БАН правим каквото можем и колкото ни позволяват условията. Убеден съм, че в науката у нас се работи на по-високо професионално равнище, отколкото в държавното управление, политиката, журналистиката, транспорта и много други сфери.
110
3
 
5
 
! Отговори
Професор преди 14 години
Отчетът на БАН за 2009 г. беше приет днес и ще бъде публикуван до няколко дни. Ще можете и него да изтеглите от сайта на БАН.
109
3
 
2
 
! Отговори
Професор преди 14 години
Все пак, ако искате да спорите по-аргументирано, изтеглете си последния публикуван отчет на БАН (2008 г.), където ще можете да се запознаете с откритията на всички институти. Адресът е: bas.bg/fce/001/0003/files/Otchet_2008.pdf
108
2
 
3
 
! Отговори
Професор преди 14 години
Драги Юберменш и кеке25! Вашият спор става все по-драматичен. Според мен, всички сте донякъде прави. Аз работя в БАН и сигурно заради това вижданията ми са по-близо до тези на Юберменш. Съгласен съм с кеке25 за това, че данъкоплатецът има право да знае как се изразходват парите му.
107
6
 
4
 
! Отговори
ГЕРБушко преди 14 години
Ставате смешни всички от ГЕРБ, колкото повече ваши коментари прочетох все повече зяпвах !!! Вие имате два аргумента единия изръсен от недоносчето Дянков, а другия от човека със користни цели "бившия" от НБУ :D И двамата имат идеии, единия да прилапа апетитни имоти, а другия парите за БАН да ги вкара във НБУ !!!! Това е тяхната цел а вашата не я разбрах ???
106
3
 
4
 
! Отговори
Юберменш преди 14 години
Мисля, че се изразих достатъчно ясно с един отговор на всичките ти въпроси - българската икономика е ПЪРВОБИТНА (сега видя ли го ?) - оттам може да си отговориш на въпросите и за ноу-хау-то, за бюджета, за ролята на науката и за кво ли още не. Благодарение на БАН си топлиш *** на евтин ток от АЕЦ, говориш по джиесемчето, пиеш качествени и евтини български лекарства и така нататък. Прочети отново и внимателно кво съм писал по-надолу, и ако искаш, продължавай да си се излагаш.
105
4
 
2
 
! Отговори
кеке25 преди 14 години
до Юберменш,аз първо не съм на заплата.Второ не съм се оплаквал.Трето Аз плащам заплати и данъци и често работя по 16-17 часа на ден.А ти си готованин който не се обоснова за какво аджеба реве за пари.Какво давате вие бе?Конкретни въпроси зададох не неадекватни.Неадекватни са защото не ти отърват.***.Какво давате вие,или какво дадохте до сега.Едни червени чичковци....абе айде да не приказваме повече,че се излагаш.
104
8
 
9
 
! Отговори
МАНИФЕСТАЦИЯ НА БКП. преди 14 години
ХАЙДЕ ,НЕ ЗАЛЪГВАЙТЕ ХОРАТА И МЛАДЕЖТА В БЪЛГАРИЯ-----НА 19.05.10г.,ИЗКУФЕЛИТЕ СТАРЦИ, НА БАН-/кадрите на БКП/БСП/, ще си организират МАНИФЕСТАЦИЯ ,ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ, ПО ИНСТРУКЦИЯ НА ПОЗИТАНО-20 И ЛИЧНО ОТ СърГей!!!!