Няма шофьорска книжка без завършен 10-и клас

Учениците до седми клас ще учат по цял ден
Обновена: 29 дек 2010 14:55 | 28 дек 2010 07:00,
160
Няма шофьорска книжка без завършен 10-и клас
Снимка: Булфото

Завършването на десети клас става задължително и без него няма да може да се получава шофьорска книжка, предвижда новият законопроект за училищното образование, пише „Труд”.

Текстовете предвиждат също учениците до 7-и клас да ходят по цял ден на училище. Предвидено е промяната да влезе в сила от учебната 2011/2012 г.

Целодневното обучение ще става постепенно и ще е по избор на децата и техните родители, обясни заместник -министърът на  образованието Милена Дамянова.

Тази година по цял ден в училище са първосласниците.

Финансирането на целодневното обучение вече е осигурено. 180 млн. лева от еврофондовете ще бъдат разпределени първоначално на 700 училища в по-малки населени места, в които има около 136 000 ученици.

Денят в училище ще бъде разделен на два модула – редовните часове и самоподготовка, към която ще има игри и извънкласни дейности.

Храната в столовете ще бъде платена от държавата, а училищата ще получат пари за да осигурят помещения за забавачката.

Родителите пък вече ще одобряват учебниците по различни предмети чрез училищното настоятелство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
16
 
! Отговори
gorbi преди 13 години
Приятелю, позицията ти е некоректна по няколко причини.Първо искам да кажа, че този законопроект е изключително разумен, това е много разпространена практика в целия свят.Колкото до проблемите в образователната ни система, то учителите са по-скоро заложници на недоразуменията в нея, отколкото причина.И продължителността на работната седмица не е определяща.Всяка работа има своя собствена специфика.Работата с хора (особено деца) е ПРИЗВАНИЕ, а не професия!
115
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Така е, 102 - но нали знаеш - законите и Конституцията в тая държава не важат за ***, по-точно важат само когато става дума за права, но НЕ важат по отношение на задълженията.И очевидно е, че политиците, дали противоконституциионни привилегии на гнусната раса, трябва да бъдат безжалостно преследвани от законът, ПРЕДИ самите *** !!!
114
0
 
15
 
! Отговори
Гацо Беков преди 13 години
Интересно *** как ли ще вземат шофиорска книжка ? То не че някой е виждал *** в учебен автомобил де ! А някой а е виждал *** да се вози в децко столче или да са мангисти с предпазни колани ? То маи това си е чиста егзотика както и да има глобена ***
113
3
 
13
 
! Отговори
??? преди 13 години
Не е лошо като идея. По света така се прави! До обяд децата учат, след обяд - физкултура, музика, рисуване самоподготовка ! ВКЪЩИ ДОМАШНИ НЕ СЕ ПИШАТ!2-3 пъти в месеца се дава задача за самостоятелна работа - вкъщи.Но У НАС, как ще стане това????? - бройки на стаи, обяд на учениците... ще се плаща ли "занимална" както е в момента? С класния ръководител ли ще са часовете, или с друг възпитател????? много, много въпроси, повече от питанките, които написах. Да не е поредното "У-бря - Ду-бря"?
112
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Половината училища в големите градове ще трябва да намалят наполовина приема на ученици поради липса на класни помещения ако минат на целодневен график.
111
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ми е ясно как някой който не може да чете взима листовки ... но явно става.
110
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ти харесва, обаче професора е прав в известен смисъл. Образователен ценз за гласуването трябва да има - сега гласуват хора, които не знаят да пишат, но по-лошото е, че ако ги питат какво се избира, не знаят - президент, кмет, парламент - все едно, някои гласуват мажоритарно но не знаят от коя партия се явява кандидатът, други не знаят името на "независим" кандидат и прочие манджа с грозде.Имуществения ценз е безсмислен, но адресната регистрация по имот с проверка на право на обитаване трябва
109
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В българия няма ***,който да е взел шофьорска книжка по законен начин!!!
108
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Личи си, че не само не си учител, а явно или нямаш деца ученици, или въобще не им обръщаш внимание. абсолютно не си наясно с работното време на училищата, нито колко часове извънредно се полагат въпреки нормативно по-малкия работен ден.Говориш за некачествен труд на учителите, но силно се съмнявам да имаш необходимите знания да го оцениш. А при настоящите финансови условия свестен преподавател трудно ще се завърти.Не давай акъл кой за какво да се напъва, нямаш капацитет.И не, не съм учител.
107
0
 
10
 
! Отговори
винаги недоволен преди 13 години
ако приемат това то *** с кола вече трябва да не виждаме по пътищата
106
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
До АзВярно е, че някои учители работят по 4 дни в седмицата.Така е защото не им достигат часове и са на непълен норматив.Това означава и по- малка заплата.Но, нямат избор,докато не ги съкратят!
105
1
 
10
 
! Отговори
До тоя "Аз" преди 13 години
Ако само можеш за малко да получиш проблясък и да разбереш колко *** и ограничени са разсъжденията ти ще се гръмнеш! Успех с мразенето и плюенето .... заради такива като тебе сме на това дередже ... само знаете да мразите, да плюете и да се жалвате от тоя и ония ... вместо да се хванете и да работите, не да ходите на работа, а да работите наистина! Жал ми е за такива празноглавци ... а сте и много мама му стара ... не случайно такива като тебе ги наричат *** народ!
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДПС настояваше неграмотните *** да имат право на шофьорска книжка,че били дискриминирани,та думата ми е как ще стане тази работа!!!
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Препоръчвам ти да се поинтересуваш колко работят учителите и тогава да даваш мнение. Само със слушане на министерски празни приказки не става. А не е зле да се поинтересуваш и какви заплати вземат - ще ти стане ясно за такива заплати какви специалисти кандидатстват и какво качество могат да дадат.
102
10
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"Не може със студени стаи и с топка купена от родителите да отглеждаш/защото това си е отглеждане,а не обучение/децата,за които мама и тати нямат време!"Ами да, не всички мама и тати са учители и работят 4 дена в седмицата по 4-5 часа на ден. Някой сме на работа 8-9 часа на ден, по 5 - 6 дена седмично. Учители за целодневно обучение ще се намерят като се въведе нормалното за страната работно време от 40 часа седмично, без почивките. Искате заплати, поработете малко. Сега работите малко, 1.но за сметка на това некачествено. Понапънете се малко.
101
1
 
29
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Завършването на 8-ми клас и сега е задължително - има го в Конституцията чл.53 ал.2 :"Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително"Освен това в НК член 151 пише :"Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл.152, се наказва с лишаване от свобода от две до шест години."Независимо и ПРОТИВНО на горните ясни и категорични постановки анти-бялата власт в тая държава е промушила следния престъпен текст в ЗСПД (Закон за Семейни Помощи за Деца) :"Детските помощи на малолетните бременни жени и майки, се получават от техните родители". Разбрахте ли сега, защо "трайно-безработните родители" на малките *** момиченца, ги спират от училище и ги карат да раждат ?! За да им получават двойните детски и безбройните социални помощи. И така ползвайки парите за децата си, платени от работещите данъкоплатци, тези "родители" цял живот лентяйстват.Докога питам Бойко-Бехар, Сидер, Костов, Дянков и Тотьо ще държите този престъпен текст ?
100
0
 
5
 
! Отговори
hgcmymu преди 13 години
Pisna mi ot negramotni *** po ulicite . Zaebi che sa si kupili knijkata ami te sa opasni .
99
2
 
6
 
! Отговори
Daskalov преди 13 години
Tova reshenie pravilno i e normalno za edna dobre organizirana darjava i ikonomika.Podgotovkata na badeshti specialisti i rabitnici triabva i solidno obuchenieTakiva sa vremenata,inache agoniata ni kato obshtestvo shte prodaljava.Kak da izgradim stabilna darjava s haotichno obuchenie.Vizte Uzna Krea,Japan,i drugi darjavi kakvo znachi celenasocheno obuchenie i razvitie.S balkanski mantalitet ,ne stava
98
5
 
6
 
! Отговори
realisto преди 13 години
до Аз - това с Испания е супер глупав пример... специално за образование няма какво да гледаме от тях. Нито са образовани, нито трудолюбиви. А и кризата при там е сериозна. Дай някой по-удачен пример... пък да го обсъдим
97
3
 
2
 
! Отговори
до 94 преди 13 години
Ти пък много си чел конституцията,та и анализ й направи,че била демократична.Съвременното християн-демократо-атланто-консуматорско общество,няма нищо общо с 'демокрацията'.