Няма шофьорска книжка без завършен 10-и клас

Учениците до седми клас ще учат по цял ден
Обновена: 29 дек 2010 14:55 | 28 дек 2010 07:00,
160
Няма шофьорска книжка без завършен 10-и клас
Снимка: Булфото

Завършването на десети клас става задължително и без него няма да може да се получава шофьорска книжка, предвижда новият законопроект за училищното образование, пише „Труд”.

Текстовете предвиждат също учениците до 7-и клас да ходят по цял ден на училище. Предвидено е промяната да влезе в сила от учебната 2011/2012 г.

Целодневното обучение ще става постепенно и ще е по избор на децата и техните родители, обясни заместник -министърът на  образованието Милена Дамянова.

Тази година по цял ден в училище са първосласниците.

Финансирането на целодневното обучение вече е осигурено. 180 млн. лева от еврофондовете ще бъдат разпределени първоначално на 700 училища в по-малки населени места, в които има около 136 000 ученици.

Денят в училище ще бъде разделен на два модула – редовните часове и самоподготовка, към която ще има игри и извънкласни дейности.

Храната в столовете ще бъде платена от държавата, а училищата ще получат пари за да осигурят помещения за забавачката.

Родителите пък вече ще одобряват учебниците по различни предмети чрез училищното настоятелство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
съгласен преди 13 години
прав си
95
5
 
7
 
! Отговори
Учител преди 13 години
Някай задава ли си въпроса откъде ще се намерят учители за целодневно обучение?При тези заплати и с тези нерви и малкото останали кадърни колеги ще напуснат!Ами базата?Не може със студени стаи и с топка купена от родителите да отглеждаш/защото това си е отглеждане,а не обучение/децата,за които мама и тати нямат време!Предлагам не целодневно,а седмично обучение!!!
94
5
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Абе вие сериозно ли ве?Даскалите ще са принудени да избутват всичките неграмотници до десети клас.То по малоумно предложение до сега не бях виждал.
93
8
 
4
 
! Отговори
Фрънц преди 13 години
Професоре, говориш като дърт номенклатурчик! Конституцията ни е демократична, не тоталитарна! Събуди се! От къде на къде това дали съм собственик или не ще ме спира да дам гласа си за нещо, което ме вълнува?!Професоре, в 21 век собственото жилище е по-пасив, отколкото актив! Ако ще говорим за ценз, няма ли да е по-добре хора с неплатени сметки за ток, вода и глоби, да не могат да гласуват!
92
1
 
5
 
! Отговори
Ристу преди 13 години
В моята група имаше *** и си взе книжката от първия път. Сериозно момче беше.
91
6
 
7
 
! Отговори
Фактите и Боговете преди 13 години
Адмирации за ГЕРБ! Това е цялостно решение на проблемите на държавата, от демографската криза до просперитета.Ето това е РЕФОРМА.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идеята е добра, ама както знаем *** кара и без книжка. :-( А това за целудневното обучение... хъм. Нали ще е по-желание? Защото има много родители, които искат детето им да ходи на спорт или да учи чужд език вместо да виси в училище по цял ден! Но пък от друга страна това е полезно решение за заетите родители, които няма как да прекарват половинат ден с детето си.
89
2
 
15
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 13 години
Прав си. Трябва да има образователен ценз за право на глас! По Конституция образованието у нас е безплатно и задължително. Който не си е изпълнил конституционните задължения няма право на глас!За местните избори пък трябва да има имуществен ценз! Само който има имот и близките му роднини до първа линия, имат право на глас защото са заинтересовани от развитието на общината. От къде на къде някой, дори и живял 9 месеца там, ще каже какво да става ако нма имот и не му пука за общината!
88
1
 
39
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Няма да имат право на книжка, ама имат право да гласуват! Къде е логиката да не можеш да управляваш кола, но да участваш в управлението на държавата?!
87
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mainata vi na vsicki tapaci ste i maloumni kvi komentari ste pisali vie ste nenormalni hora ***
86
3
 
38
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Не бързайте да се радвате, засега е само законопроект. Утре *** ще писнат, че им се нарушават "човешките права", в случаят правото да карат без книжка и да газят хората и правото да не учат, за да използват неграмотността си като оправдание, за да не работят - и законопроектът ще се провали.Докато не бъде решен проблемът с незаконните хъхряшки свръхправа и всички мангалозащитни организации не бъдат поставени извън закона, нещата няма да се оправят, а законите ще важат само за хората.
85
1
 
4
 
! Отговори
до анонимния 68 преди 13 години
А колко грешки има в твоя текст?
84
1
 
25
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
следващото е да се въведе образователен ценз за гласуване, тогава дори може да се види светлина в тунела
83
1
 
21
 
! Отговори
mrap преди 13 години
Проблемът с шофьорските книжки е публична тайна. Къде е Цветанов? Къде е Борис Велчев? За какво им плащаме заплатите? Те не могат, а един разследващ журналист успя да документира купуването на шофьорски книжки. И какво от това. Има ли осъдени?
82
1
 
5
 
! Отговори
Веселина преди 13 години
Пак предпоследна някаква реформа...
81
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 13 години
60 - наглед решението е добро, но докато ушевите *** не започнат да си гледат работата, все едно нищо. Никой не е виждал *** в учебна кола, но аз пък не съм видял и ушеви да спрат *** "шофьор" !!!Една улица в кварталът ми са я обърнали на магистрала за каруци, оттам излизат на булеварда, минавайки най-спокойно край знакът, забраняващ движението им - но дори да има ушеви прасета наблизо - ТЕ СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ ГИ ВИЖДАТ, дори когато *** минават под носа им !!!
80
0
 
45
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Половината от вас поставят въпроса : аз не съм виждал *** в учебна кола, а на пътя е пълно с неграмотни *** - шофьори.Е, драги сънародници, не ви ли е ясно, какъв е отговора на загадката ?Купува си диплом за основно образование / ако вече не му е подарен от някое училище, заради бройката /, после си купува и книжката, и готово.Въпроса опира до това, че не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Трябва да се изловят и накажат тези, които продават книжките !
79
0
 
19
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Така е, 76. Естествено, че тези с основно няма да връщат книжките. Съгласен съм, за правото на гласуване да се получава след завършено средно образование. Виждал съм по училищата, ромски ученици идват на училище само заради безплатния обяд - още от малки се учат. Който им дава храна, той е добрият! А като пораснат?! Кебапчета и бира, екстра, за тоз ще гласуваме!
78
4
 
14
 
! Отговори
adi преди 13 години
занималнята трябва да е по желание;децата все пак са деца и имата нужда от почивка и игри;освен това всеки учи по определен начин;учителите няма как да обърнат на всеки внимание.и какво ще стане накрая;вечер вместо да си почиваме и да обръщаме внимание на хлапетата,ще виждаме едни уморени и ненаучили уроците деца и ще се чудим откъде да я подхващаме;детството си е детство и трябва да бъде изживяно;нека на децата се създадат правила на учене,и те ще се справят с учебния материал много бързо
77
11
 
5
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Ще сравняваме българчетата и децата от ромски произход в училище?!Има много примери, които показват, че има ромски деца, които усвояват учебния материал много по-добре от българчетата! Така, че нека да не слагаме всички ученици от ромски произход под един знаменател!