Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър

Приносът ни към Европа – красивият български ум, разясни тя
Обновена: 19 апр 2016 13:55 | 19 апр 2016 12:37, Веселина Йорданова
170
Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър
Новият зам.-министър проф. Иван Димов и Меглена Кунева. Снимка: БТА

140 души, които не са учители, ще могат да получат магистърска степен, докато преподават в училища с компактно ромско население, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите й проблем, с който трябва да се справи министерството, е нежеланието на учителите да преподават в рискови общности, предаде "Фокус".

Още по темата

Кунева обясни, че това е проект по програмата "Еразъм плюс" и той ще бъде осъществен от МОН, Пловдивския университет и НПО.

До 15 май се събират кандидатури. "Говорим за училища с компактно ромско население и където преподаването е рисково", уточни Кунева.

Вицепремиерът заяви, че по време на българското председателство на Европейския съвет се надява България да покаже добре структуриран подход и много научни изследвания.

"Много е важно да покажем красивия български ум, което ще бъде големият български принос към Европа. Добрата организация и доброто управление е ключово, за да може това да се случи", заяви Кунева.

Тя коментира, че има концепция за създаването на агенция, което ще направи обсъждането и финансирането на научните изследвания по-прозрачно.

Министърът на образованието и науката каза още, че средствата по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще се управляват както трябва. "Имам достатъчно опит", заяви тя.

Новият заместник на Кунева - проф. Иван Димов, заяви, че във фонд "Научни изследвания" се работи активно.

"Да, проблеми има, но ние знаем как да ги преодолеем и смятам, че с колеги от научните институти и от министерството ще ги преодолеем", заяви той.

Проф. Димов поема координацията на висшето образование и науката. "Пред нас стоят наистина отговорни и важни задачи", коментира той.

Като основни задачи за решаване зам.-министърът посочи финализиране на стратегията за научните изследвания и завършването на националната пътна карта за научна инфраструктура.

Според него инфраструктурата в образованието и науката, която се изгражда с европейски средства, трябва да бъде подсигурена с национални средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
13
 
! Отговори
KKK преди 8 години
Ще се включа в тази програма. Но първо ще ги обезпаразитя с Циклон-Б, а после ще ги науча на синхронно плуване с крокодила ми.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по този начин не можели да се изкарват и тримесечни курсове за заболекари като ти се признава магистраятура и висше образование под наслов БЪЛГАРИЯ НАИ ОЗЪБЕНА
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименда де но нали знаеш че трябва да ги учиш на нещо, а утре като краднат и убият ти си им учителя, аз бих се наел, но ми трябва един отбор, по бокс, и по голямо, поле за действия, току виж и професор ме направили, пестят се пари, за боксови чували, икономическия ефект е огромен и за учещите се боксйори
13
0
 
33
 
! Отговори
:( преди 8 години
Другарката Кунева раздава дипломи по 5 за лев. Доколкото си спомням, дипломата означава, че си придобил определени знания и си ги защитил с изпити. Или нещо съм се объркал? Ама и аз какво се пеня, като мутрата Тиквун е доктор на науките :)
12
0
 
15
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 8 години
Поредната Агенция за наши хора.Един отдел с компетентни (не наши) хора е достатъчен да върши тази работа.Кунито знае как да ги каканижи и да прави впечатление,че нещо се работи.Красивите умове на нашите деца вече са определени за работата по евр.председателство.Не съм видял конкурси за това.Важно е да уредим децата на нашите,както направи с парлачентарната си секретарка.Как да повярваш,че можеш с ум и усърдие могат да те наемат на такива хубави служби-не мажеш.Кунева ще ограби МОН и ще си отиде.
11
0
 
21
 
! Отговори
коци преди 8 години
Ами хващай се на работа тогава и отивай да учиш ромчетата ! Личния пример е най заразителен !
10
1
 
26
 
! Отговори
За информация преди 8 години
А кога ще закрива Университетите, както направи с реакторите на АЕЦ-а????
9
0
 
31
 
! Отговори
Тотално зле са тези преди 8 години
Пълна идиотщина ! Ако знае колко е зле, тази женица ще се гръмне !
8
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева, по-голяма глупост не можахте ли да измислите?
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая *** гъска па излюпи велика мисъл. Интересно ми е как тези хора пробиват в политиката
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо горе-долу да си купиш диплома без да следваш.Мераклиите ще са много.
5
0
 
31
 
! Отговори
! преди 8 години
Що за глупост???
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарко Кунева ,че то в селата се учат почти 90% ромчета.Но пък и няма места свободни за учители.Така че вместо да си напъваш така наречения мозък,вземи и се махни от това министерство щото току виж си закрила и образованието ни като ядрените блокове в Козлодуй!
3
0
 
37
 
! Отговори
Уау преди 8 години
"Приносът ни към Европа - красивият български ум". Това сериозно ли го мислиш г-жо Кунева? Ако изобщо българина имаше ум, нямаше да има тези политици:)) Отдавна не бях чувал такова клише. Всички думи на тази жена са клишета. Стреля като картечница с халосни патрони. Хубаво е да се образоват ромите. Но какво става с българите? Къде е нашата образованост и култура? Пълно е с неграмотни и уплашени хора които се опитват да оцеляват. Това е тъжно, вного тъжно. Стани, стани юнак балкански......
2
0
 
33
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 8 години
Дрътата мутрокуманизка си тачи електората...с парите на деградиралите и оскотяли дасове....
1
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не можеш да учиш хора, които не искат да бъдат научени.