Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър

Приносът ни към Европа – красивият български ум, разясни тя
Обновена: 19 апр 2016 13:55 | 19 апр 2016 12:37, Веселина Йорданова
170
Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър
Новият зам.-министър проф. Иван Димов и Меглена Кунева. Снимка: БТА

140 души, които не са учители, ще могат да получат магистърска степен, докато преподават в училища с компактно ромско население, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите й проблем, с който трябва да се справи министерството, е нежеланието на учителите да преподават в рискови общности, предаде "Фокус".

Още по темата

Кунева обясни, че това е проект по програмата "Еразъм плюс" и той ще бъде осъществен от МОН, Пловдивския университет и НПО.

До 15 май се събират кандидатури. "Говорим за училища с компактно ромско население и където преподаването е рисково", уточни Кунева.

Вицепремиерът заяви, че по време на българското председателство на Европейския съвет се надява България да покаже добре структуриран подход и много научни изследвания.

"Много е важно да покажем красивия български ум, което ще бъде големият български принос към Европа. Добрата организация и доброто управление е ключово, за да може това да се случи", заяви Кунева.

Тя коментира, че има концепция за създаването на агенция, което ще направи обсъждането и финансирането на научните изследвания по-прозрачно.

Министърът на образованието и науката каза още, че средствата по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще се управляват както трябва. "Имам достатъчно опит", заяви тя.

Новият заместник на Кунева - проф. Иван Димов, заяви, че във фонд "Научни изследвания" се работи активно.

"Да, проблеми има, но ние знаем как да ги преодолеем и смятам, че с колеги от научните институти и от министерството ще ги преодолеем", заяви той.

Проф. Димов поема координацията на висшето образование и науката. "Пред нас стоят наистина отговорни и важни задачи", коментира той.

Като основни задачи за решаване зам.-министърът посочи финализиране на стратегията за научните изследвания и завършването на националната пътна карта за научна инфраструктура.

Според него инфраструктурата в образованието и науката, която се изгражда с европейски средства, трябва да бъде подсигурена с национални средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо след 3-ти клас им давайте по едно "Вишу", че да мирнат всички.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя *** Кунева , ще си покаже сороските номера . На римляните , като завършат 8 клас , да им дават директно средно образование .
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Интелектуалното бижу" отново е родило гениална простотия!
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър. По голяма простотия май не съм прочел за 55 години. Ами хайде тогава г-жа Кунева са учи ромчета срещу професорска титла. Ами тез нашти от ден на ден по големи простотии вършат срещу нас и държавата.
32
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Боже, тази позьорка е напълно изкукала. Какво е това "красив български ум"?
31
0
 
14
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
съветвам кунева да се маща с 300 от управлението !!
30
0
 
18
 
! Отговори
куку преди 8 години
Аман от тези нечистоплътни на снимката, които ни управляват.
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИЕ ГОВОРИМ КАК ДА ИЗЗЕМЕМ ФАЛШИВИТЕ КНИЖКИ ТЯ КУНЕВАТА ИСКА НАЙ ЛЕГАЛНО ДА РАЗДАВА ФАЛШИВИ ДИПЛОМИ Е ТВА ВЕЧЕ Е ВЪРХА НА СЛАДОЛЕДА
28
0
 
24
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
Кунева задължително трябва да обърне внимание на училищата по селата, където ромите получават дипломи за основно образование, без да могат да четат и пишат. После си купуват книжките и убиват невинни на пътя.Нали иска реформи - нека да я видим.
27
0
 
18
 
! Отговори
Ботев преди 8 години
Голям напредък - през социализма си взимали дипломите за "више" на прохода Хаимбоаз с кирка в ръката, а сега - в училище с роми.БРАВО! Кунева, БРАВО! Конграчулейшънс!
26
0
 
9
 
! Отговори
Америка vs България преди 8 години
До Анонимен 9Неолибералния * има интелект колко на градинска лейка!
25
0
 
13
 
! Отговори
в крак с времето преди 8 години
тоест, освен обичайното уреждане на дипломи и купуване на книжки, добавяме и "степени йес, йес, йес" за присъствие. може да започнат от онова гениално село, в което тестовете на всички деца бяха по-добри от тези в софийско училище, после новите магистри - директно на службица при Мукадес в министерството
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева да каже защо спря европейските стипендии за икономистите, не е ли дискриминация това за кадърните и можещи студенти, желаещи да се развиват в тази насока?
23
0
 
16
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Хора не се хващайте на уловката на еврейката Кунева да ставате предатели на нацията си и да преподавате на . Тая е една гадна ***.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите НЕ ИСКАТ да учат, ако ще министърката и извънземни да им докара за учители.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната тъпня. Образователна степен се дава за научено, а не за оцеляване в екстремни условия. По този начин Кунева ще върне учители без нужната квалификация в училищата, които са били махнати от там просто защото не могат да изкласят. Представете си сега какво ще научат тия "ромчета".
20
0
 
17
 
! Отговори
Бла-бла преди 8 години
"компактно ромско население" това като го чуя и ми прилошава !
19
1
 
17
 
! Отговори
БЩИ преди 8 години
Не "Магистър", направо - МИНИСТЪР!
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Да пик'еш срещу вятъра" - "Всеки 7-ми българин: Изнасям се час по-скоро от BG!" ЕС даде ли пари за закритите реактори, или някой се натегна по партийна линия, че да се хареса? Писна ни от бездарници на комисионна. Като беше образованието безплатно по време на социализма, колко от ромите завършиха дори и задължителното средно образование?
17
0
 
19
 
! Отговори
Либертоносец от НПО преди 8 години
Кунева е голямо бедствие за България! Трябва да си се забрани да напуска България и да я разследват за корупция и държавна измяна!