Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!

Омбудсманът: Това няма да реши проблема със злоупотребите
193
Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!
Снимка: архив, БулФото

Омбудсманът Диана Ковачева смята за неприемливо първите три дни болнични да бъдат за сметка на работещите.

В своя позиция по актуалната тема тя изтъква, че това ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност.

Още по темата
Като защитник на правата и интересите на гражданите следва да обърна внимание, че решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент, посочва Ковачева.

По думите й от неправомерното ползване на такъв отпуск са ощетени всички.

През първите три работни дни това е работодателят, който не само заплаща обезщетението за временна неработоспособност, но може да извърши и разходи за извънреден труд. Ако периодът на временна неработоспособност продължи по-дълго, ощетен е и НОИ, който заплаща остатъка от болничния, а в крайна сметка се засягат интересите на всички граждани, които внасят социални осигуровки.

В по-глобален мащаб ощетено е обществото и гражданите, чиито средства за осигуровки изтичат за заплащане на подобни недължими обезщетения, посочва омбудсманът и допълва, че злоупотребата не бива да се толерира.

Тя заявява, че подкрепя провеждането на обществен дебат при зачитане интересите на всички заинтересовани страни, включително намирането на баланс между интересите на бизнеса, държавата и правата на работещите.

Според Ковачева водещият мотив при намиране на решение следва да бъде запазване на конституционни права на гражданите в социалната сфера, така че те да бъдат обезщетени при настъпване на временна неработоспособност.

По думите й ключов въпрос при решаването на проблема следва да бъде упражняването на по-ефективен контрол при издаването на болничните листове и при спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност.

Омбудсманът призовава към конструктивен експертен диалог между представители на всички заинтересовани страни за предприемане на мерки, които да препятстват злоупотребите, но без да се допуска отнемане на установени права на работещите и осигуряващи се граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
32
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Все едно да си платиш гражданската или маслото, ама първите 3 щети да си покриеш сам.Или да си плащаш за пенсия, ама първите 3 месеца да се издържаш сам.
23
1
 
27
 
! Отговори
Работодател преди 4 години
Биснеса е съгласен на всеки вариант. Ако трябва да се плаща от работодателите то ще бъде за сметка на другите работници, това няма да повлияе печалбата на фирмата. Иначе би било редно държавата да ги плаща, защото и работодателят и работникът плащат на държавата здравни осигуровки за всеки работник. Но държавата е силна, може да рекетира, работникът е най-слаб и за негова сметка ще бъде всичко накрая.
22
18
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 15:Не разбрах защо трябва да се получава заплата ако си болен ? Малко ти куца логиката. Платени са здравните осигуровки. Те трябва да се грижат да получиш добро лечение и т.н. Ако парите не стигат то по добре да се вдигнат здравните осгируовки така,че да стигат за лечението ти. Когато се излекуваш се връщаш на работа и си получаваш заплата.Не мисля,че има нещо сложно.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сте посочили, но това предложение може да идва единствено от боковист.
20
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно съм съгласен да не се плащат първите три дни.
19
0
 
32
 
! Отговори
До Solar преди 4 години
,като отиде оная ти "сестра" 13годишната бременна на доктор,като полежи 10 дена в болница да запази чаавето-бъдещ избирател,откъде да се плати?От твоята осигуровка,пък ти ходи болен на работа.
18
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а най-добре за работника е да вари ракия, после да си я пие и ако може някои да му плаща. То стана като в оная приказка, шефа пита работника къде е бил цял ден, че неможе да го намери а работника вика шефе то читав работник трудно се намира.......Хората не могат да разберат ,че когато намерят тарикатлък после ще им излезне двойно
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен15И като е за лечение, тогава защо за всяко нещо ме карат да си доплащам?
16
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И после ходи се осигурявай?!Плащаш за пенсия, а като се пенсионираш - трохи.Плащаш ОЗМ, а като се наложи болничен си го плащаш и него, плюс факта, че в болницата пак си плащаш.Кога и за какъв период въведоха тези първи три дни(в началото беше само един ден)?Защо това все още е в сила, а сега го обсъждат да си го плащаме ние?
15
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново доказателство, че държава няма! Има мафиотска структура, която търси нови начини да граби и издевателства над работещите! Геноцид над собствения народ!
14
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не стига че плащам на неосигурените медицинската помощ ами са и болничните да си плащам , а не искат ли и направо заплатата да си плащам
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е тръгнало скоро ще плащаме на работодателя, че сме имали нахалството да се разболеем! За всеки ден, в който отсастваш не само не получавасх пари, но и плащаш глоба колкото дневната ти надница! Тъй де, ща ми боледуваш тука Не те е срам!!!Дано поне тогава бизнесът миряса, но едва ли. На тях все им е малко.
12
2
 
24
 
! Отговори
Екшънмен преди 4 години
Да!!! И ако може да се разболяваме по график, че да не се бъркат плановете на работодателя...
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЯ ЛИ Е СЛЕДВАЩИЯТ "НЕЗАВИСИМ" КАНДИДАТ КМЕТ НА БСП СЛЕД КАТО МАЯ ПАДНЕ?
10
0
 
21
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Добре де нали работодателя плаща здравни осигуровки на работника тоест платено е вече за времето когато работника е болен. Не разбирам защо трябва да плати втори път когато той се разболее. Просто държавата да си ползва здравната осигуровка и това е. Инъче какъв е смисъла от нея ?
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работникът да плаща, че се е разболял. Ай, сиктир!
8
1
 
35
 
! Отговори
Еер преди 4 години
Само тука го има,бабата,дъщерята и внучката да вземат майчинство по едно и също време.После защо нямало пари за болнични,ами затова.
7
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, нали всеки месец ми отдържат пари за здравни осигуровки? Точно с тази цел, като се разболея да си платя лечението и да имам пари докато се лекувам. След като в болниците искат да си плащам, а сега искат и болничния да е за моя сметка. За какво тогава плащам здравни?!
6
1
 
32
 
! Отговори
Потърпевш преди 4 години
Поредната глупост на управляващите България е толкова болна че няма как да се излекува
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците и бизнеса докога ще се гаврят с хората? Прекипя чайника отдавна! Къде са парите на хората от заплати и осигуровки?