Ако заразените с коронавирус растат заплашително, Щабът връща сериозните мерки

Решенията ще се взимат според ситуацията, заяви доц. Ангел Кунчев
24 юни 2020 08:53, Александър Попов
355
Ако заразените с коронавирус растат заплашително, Щабът връща сериозните мерки
Снимка: БГНЕС
Ако заболеваемостта расте заплашително, е отворена възможността за връщане на най-сериозните мерки. Много се надяваме това да не стане", заяви тази сутрин в ефира на Нова тв доц. Ангел Кунчев.
 
Решенията щели да се вземат според развитието на ситуацията.
Още по темата
"Всички възможни мерки са на масата", категоричен бе той и отново призова за спазване на настоящите противоепидемиологични мерки.
 
"Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. Последните 2 седмици показаха, че удря там, където не се спазват правилата. Има сериозно повишаване на заболелите, това е факт. Няма как в рамките на седмица да има анализ дали е отслабнал вируса, но е факт, че има по-малко хора в болници. Разбира се, че ако расте заболяваемостта ще се върнат строгите мерките, но това би предизвикало недоволство у хората, заради икономическия сектор. Търсим баланс, затова не затворихме хората, както в Гърция. Вижте всичко е проблемно, и премахването на мерките, и това че хората неглижираха", коментира още Кунчев. 
 
Той уточни, че глобата, която ще бъде наложена на премиера, за това, че беше без маска в Рилския манастир, ще е 300 лева. Ще бъдат глобени и репортерите, и операторите, които не са спазили правилата.
 
Предписания са изпратени и на парламента, защото там също правилата не се спазвали съвсем стриктно.
 
Доц. Кунчев обясни, че не повече от 20% от заразените влизат в болница и не повече от 4-5% имат нужда от интензивни грижи.
 
"Всеки влизащ в болница обаче е добре да бъде тестван с PCR. Подкрепям Лекарския съюз в това искане", заяви доц. Кунчев.
 
"Продължаваме да се чудим как точно се предава вирусът. В едно семейство един заразен и не го предава на останалите. А в Перущица пасторите за нула време заразиха толкова хора. Изведнъж решихме, че проблемът е свършил, слагаме точка, тръгваме на море. За съжаление не е така. Колкото повече се срещаме с вируса, толкова повече хора ще имат имунитет, но не можем да направим като в Швеция, защото там нещата са страшни. Не знам, какво ще стане есента, и никой не може да каже, но ако има няколко дни с по 200 болни, това означава, че вируса се разпространява дифузно и силно", коментира още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
14
 
! Отговори
Бг-народа преди 4 години
Никога няма да се вдигне ,ако ще и да умре от глад ,това е ясно и винаги е било така ! Но онези на запад няма да мигат на парцали , а ще си вземат живота в ръцете на каквато и да било цена и чак после ще свършат и нашата работа ,така е ставало винаги . Ние сме с по - силния ,е някой път сме се и пообърквали...
185
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да оцелят златната среда с тези мерки - строги, хората да свикнат с тях и в същото време бизнесът да може да работи.А те през цялото време се люшкаха от едната крайност към другата, от драконовски мерки, към пълно олабване, което е възможно най- опасния вариант за здравето на народа.Кому пречеха маските, защо ги премахнаха? Отвориха кръчми, бардаци и хоремаци, децата посред лято ги пратиха на училище..Само простотии.
184
4
 
18
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Гад. И Тиквата още ще краде и разпределя. За бесене са.
183
1
 
18
 
! Отговори
Е...и...? преди 4 години
И така до кога ? Нашите шкафчета са празни ! На всеки е ясно ,ще няма как да ни държите без пари по къщите и да чакаме да се измисли ваксина или лекарство ,щото може да се хванем.......много си повярвахте, че си имате работа с......е за това ви викат ,че сте......
182
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каквото ви каже Лойко, това ще е! щом търпите еднокнижника мутро премиер сами си го просите! обърнал е държавата на бащиния!
181
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
190 - по строги, много построги трябваше да са мерките. Навсякъде в Европа наложиха полицейски час, само у нас - неСъщо така масово се използваше армията например в Италия, която дори извозваше трупове. Защо да не се използва? - здрави, яки и добре тренирани мъже, а ние ги държим на въже, защото БСП с плаши от сенки. Колко души военни има, че да стане преврат? те полицаите са 5 пъти повече. Дайте да не използваме и полицаите.
180
2
 
31
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Всичко е решено някъде. Още април заговориха, че вируса ще се върне през септември. Надминаха Ванга.
179
2
 
3
 
! Отговори
до 183 преди 4 години
не бъркайте моля те кражбата от обществени поръчки и раздаването на държавни пари, което става лесно и с благословията на държавата с раздаването на европейски пари, за лични цели. Тук все пак има някакъв контрол - и слава Богу. Да, можеш да крадеш, ако внедриш човек за правилната обществена поръчка, но дори той трябва да мине през един куп условия за да спечели европейския проект, а при неизпълнението им парите се връщат.
178
1
 
27
 
! Отговори
Бивш балък преди 4 години
Дали си вярва, че втори път може да мине номера с тия мерки...да затворят парковете и да сложат КППта.? Да си осъществяват контрол на съществуващите мерки - маски и дезинфектанти, отстояния, контрол на братята ромби, и толкова. Ама така е по-лесно - има движение, има проблем, няма движение, няма проблем, а на държавните служители като него заплатите си вървят.
177
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономиката като спре тогава ще го ядете! Тука мерките подкрепят само изкукуригалите пенсии и си мислят, че като затворят държавата за тях пак ще има пенсии!Не, след няколко месеца няма да има пари и за пенсии!
176
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
АМА ТОЙ СЕ ВЪЗМУЩАВА, ЧЕ НЯКОИ ТРЪГНАЛИ НА МОРЕ. А ТОЙ КЪДЕ БЕ ПРЕДИ СЕДМИЦА. НЕ БЕШЕ ЛИ В ГЪРЦИЯ НА МОРЕ. НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ. ТАКА, ЧЕ ПО ПОЛЕКА С МЕРКИТЕ. ЯВНО НЕ СА ЕФЕКТИВНИ. ТРЯБВА ЛИ ДА ЗАТВОРИТЕ ДЪРЖАВАТА ЗА ГОДИНА, ДВЕ ЗА ДА ОБЛЕКЧИТЕ РАБОТАТА СИ И СПОКОЙНИЧКО ДА СИ ЖИВЕЕТЕ И ВЗЕМАТЕ ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ А НАРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ. СЪСИПАНА ИКОНОМИКА, МНОГО ГЛАДНИ АМА НА ВАС ТОВА НЕ ВИ Е ЯСНО ЗАЩОТО НЕ СТЕ СТОЕЛИ ГЛАДНИ И ДЕЦАТА ВИ СЪЩО.
175
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте ги спрягали тия глупости за ваксини и прочее глупости.Ваксина НЯМА и никога НЯМА да има!Имунитетът на хората, преболедували вируса щом трае месец-два и после пак могат да се заразят, няма как да създадеш ваксина, която да подобри този естествен имунитет, който си е изградил организма, даже ще е под този срок предпазния ефект.Какво стана с оная докторица в Сливен - разболява се, оздравява, дава 2 отрицателни проби, изписват я, влошава се - умира. Тестват я - положителна проба дава!
174
0
 
11
 
! Отговори
До бойко преди 4 години
Респект за бойко и нощ.Ето това се нарича качествено кино.Очаквайте скоро новият сериал "кУрона" но нова тв,всяка вечер от 20.00ч,веднага след новините :)
173
1
 
2
 
! Отговори
до 183 преди 4 години
ще ги предложат, ще ги предложат ако не ги предложат икономики ще се сгромолясат, а ако се сгромолясат ще се срине икономиката на ЕС. А и не е истина че се харчи всичко за къщи. Хайде направи ми една аритметика колко пари са влезли в хазната от фондове и колко от тях - ама конкретно от тях, а не от бюджета - са отишли за къщи. ЕС все пак има някакъв контрол. Парите отиват най-често за инфраструктурни обекти (магистрала, метро) проекти свързани с дигитализирането, програми за саниране и пр.
172
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно, че тези които затвориха държавите си постъпиха по-правилно...бедата е, че нашата икономика не може да издържи повече от дав месеца. Затова се отворихме толкова скоро. Това за пореден път показва че вирусът е пуснат изкуствено в момента се води война межку Китай и САщ и страдат малките държави.
171
1
 
4
 
! Отговори
183 преди 4 години
То хубаво искаш безлихвени заеми, но никой не ти гипредлага. А и такива да са - пак не ща едни да ги харчат за личните си къщи, а после народът дъ ги плаща.Ти ако се облажаваш от такива постъпления и "придобивки", обикновените хора не виждаме нищо от тях.
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах един блок и бях забравил да пиша в него но сега ще почна понеже трябва да спре тази пропаганда.
169
1
 
6
 
! Отговори
коментар преди 4 години
Доц. Кънчев,изглежда , че Гърция е постъпила по правилно , май....
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
178 - защо лъжете хората - Д.Дариткова бе заразена един от видните общинари на Герб в Пловдив - също. Само че мина време и се сдобиха с временен имунитет. вирусът няма цвят или партия поразявал е депутати от ДПС, от БСП, от Герб, и дори - от ВМРО.
167
3
 
22
 
! Отговори
ЛЕЦЬКИ преди 4 години
А как да коментираме това, че вчера са направени близо 3000 теста, при положение, че през април се правиха под 1000? Какво да кажем за случая в Благоевград, където уж имаше положителни, пък се оказаха отрицателни, извадихте ли ги поне тях от списъка?Как ще правите статистика при всеки ден различно пробовземане?Няма кой да ви се върже вече!Ако щете и военно положение да въведете, пак затворете всичко. Пари няма да има, данъци също, това ще ускори още повече края на тази смешна държава!