Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!

Прогноза: Борисов няма да назначи партийци на освободените кресла
250
Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестът е морален, няма чисто политически искания и партиите не го владеят. Това каза Мирослав Мурджов - експерт по изборни системи, бивш депутат, пред БНР.

Още по темата
Той посочи, че хората имат очаквания и затова е протестът. "Хората казват, че това, което прави правителството, не им харесва.

Казват: "Не ви харесваме начина, по който управлявате - не че управлявате лошо, просто управлявате неморално!". Търси се справедливост. парадоксалното е, че хората не се оплакват от социално-икономическите им проблеми, а не им харесва как се вземат решенията в управлението", заяви Мурджов.

По думите му призивите са за промяна на начина за вземане на решенията, а не една партия да си отиде и да дойде друга на нейното място.

Политическите партии обаче не дават отговор как ще стане промяната. Когато всички досега са управлявали, са вземали решения и те не са били по-различни, каза още той.

Според политолога Димитър Аврамов днес премиерът Бойко Борисов е казал на хората,  "че не ги чува и си продължава по своя път". Всичко, което Борисов каза днес, не трябваше да го казва. Радев също не трябваше да казва, че има мафия, посочи Аврамов.

Той уточни, че всички управляващи досега са наричали хората платени, убедени са, че някой им плаща, за да протестират.

"Едни поколения млади хора, които днес са на площада, не се идентифицират с БСП, с ГЕРБ, с Обединените патриоти, а казват едно просто нещо: "Така в цивилизования свят не може!. Проблемът е, че основните власти в България прилагат избирателно законите и след това се чудят защо на хората не им харесва", коментира Аврамов. Той определи ситуацията като много сложна.

Политологът коментира, че в протеста няма нищо лично срещу политиците, а на хората просто "им е писнало" и искат правила.

"Не говоря за това, че трябва да изметем това правителство и да дойде доброто на БСП. Благодаря! Виждали сме го това нещо. Не виждам нищо добро в БСП, дори те са на път да се разцепят. Става дума, че когато двете власти - изпълнителна и съдебна, обиждат обществото, стоят срещу хората, този протест ще стане още по-голям и още по-хаотичен и накрая ще помете тези власти".

Политологът проф. Румяна Коларова смята, че институцията служебно правителство в България е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори, допълни тя.

Би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори, смята политологът.

"Той това нещо вече го е правил веднъж – януарските протести 2013 година. В този случай той направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи - идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление", каза Коларова.

Според нея очевидно Борисов избира другият вариант - радикална промяна на правителство.

Тя прогнозира, че назначенията, които ще се направят, "те няма да само три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ".

Коларова беше категорична, че Борисов решава проблемите в типичния за него маниер – бързо, радикално и персонално. И в момента ГЕРБ имат 10 на сто преднина пред БСП, ако отидат на предсрочни избори, но за тях стратегически това е неудобно, защото то е поражение пред политическият им противник. Все едно капитулират пред противника, коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
5
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Абе къв е този Минетов къде със Бабикян и адвокат Хаджигенов управлява протеста?:):):):)Професор бил некъв,но не съм го чувал:):):)
92
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимките и видеата са истински, правени са от хората на Радев, за да оберат за пореден път държавата ще правят снимки и видеа до откат, всеки ден.
91
1
 
3
 
! Отговори
ни са знай преди 4 години
СВОБОДА ЗА ПРОКУРОРИТЕ!!!
90
2
 
4
 
! Отговори
националист преди 4 години
Божков, що не платиш на стадото да се събере извън жълтите павета?
89
2
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Прав е Иво Христов! 80% от българите са Д.......! Останалите 20% се оказа че са мутри - според съветвания от него Д....л. Останаха Бибикян,Христо,Наско Жабата, Рада Дълбоката, Минеков, Мая, Иоло, Босия, Жоро Павето и още десетима "истински". Честни, хубави кристално чисти .... Те ще ни ОПРАВЯТ!
88
1
 
7
 
! Отговори
тука преди 4 години
Дано чуят , хората не искат нито едните нито другите . Едни и същи са и червени и сини и коалиции и подобни . Хората искат въздух , свобода и добъл живот !
87
3
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До избирателТази опорка не върви вече:):):)Беше актуална преди няколко години:):):):)
86
10
 
10
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Борисов каза точно и ясно: - Кръв повръщам,власт не връщам!!!А според същия тоя Борисов,държавата България,трябва да се прекръсти на простичкото ,"АЗ"!!!Аз,построих...,аз дадох...,аз направих...,аз купих... и т.н. и т.н. ....
85
3
 
8
 
! Отговори
националист преди 4 години
Имам приятели в МВР-то (аз съм от бившите), сумати материал ще ми доставят,те не могат да бият, но ние можем джендърчета.
84
7
 
11
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Другари представяте ли си как "Фигуранта"назначава за министър на финансите в служебния кабинет Румен Гечев:):):):)
83
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко ке падне на 16.07.2020 г.!
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баламурнициите за трети път ги карат там с една и съща схема. Толкова ли сте загубени в тая София не знам. Викате против мутрите, а без да искате ставате маша на Баш мутрите.
81
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите няма как да знаете каква мизерия сме преживели при управленията на БСП, сега това вашето е лигавщини, сега се живее стотици пъти по добре.
80
5
 
9
 
! Отговори
националист преди 4 години
До националистСъбирам ви снимките от протестите, ЩЕ ВИ НАМЕРИМ.
79
0
 
4
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Като не им харесва да си направят партия и да спечелят избори!Ако беше толкова лесно Йоло Денев щеше да е пожизнен премиер!
78
4
 
3
 
! Отговори
Kiki преди 4 години
Нещо за новото видео ? А У
77
4
 
3
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Кое ще ни Назначат краварите, след мутрата? Приключиши сме Отдавна.
76
0
 
6
 
! Отговори
националист преди 4 години
До Анонимен - "Искаш групов кекс ли да правим с тебе"Аз бoклу-ци не оправям!
75
5
 
9
 
! Отговори
националист преди 4 години
Изглежда сте като президентчето, голяма уста, малки юмручета.
74
8
 
8
 
! Отговори
Герб са гадове преди 4 години
Изскочи още едно компрометиращо видео на диктатора примитив с пачки евра.А тук обичайно заподозрените онанисти Тонката, Калеко Алеко и други платени слугинажи продължават да бранят полуграмотния некадърник Борисов.Оставка ще има, въпроса е да не позволяваме да се измъкнат тези примитивни твари.Днес на стачка ще излязат и други градове.Другари комунисти от ГЕРБ колкото и да не ви се вярва 80% от Българите ви мразят безплатно.