ГЕРБ води с 4% на ПП-ДБ, желаещите да гласуват са все по-малко

Всеки четвърти не вярва да се стигне до предсрочни избори
138
ГЕРБ води с 4% на ПП-ДБ, желаещите да гласуват са все по-малко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Електоралните предпочитания на твърдо решилите да гласуват показват лека преднина за ГЕРБ (21.9%) пред ПП-ДБ (17.8%), Възраждане (12.2%), ДПС (10.8%), БСП (9.6%), ИТН (4.9%). Това сочат данните от национално представително проучване, проведено от Алфа Рисърч в периода 22 – 30 ноември 2023 г. И финансирано със собствени средства на социологическата агенция.

Всеки четвърти анкетиран обаче не е сигурен, че до едни евентуални избори ще повтори сегашния си вот. Това потвърждава тенденцията от местните избори за ерозия дори на твърдите ядра, която по всяка вероятност ще се задълбочава.

Проучването отчита, че все повече намалява делът на желаещите да гласуват на евентуални избори (до 36%) и респективно, спада подкрепата за всички основни партии.

При този финал на годината, за 2024г. остава предизвикателството не само България да запази основната посока на своето развитие, а партиите – демократичните механизми на влияние върху избирателите, но и институциите да покажат способност за ефективно управление и постигане на резултати, което е най-големият им настоящ дефицит.

*****
Настоящото изследване е проведено в периода 22 – 30 ноември 2023 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
10
 
! Отговори
Ралица преди 9 месеца
Видяхме и колко агенциите надуваха резултатът на Терзиев защо лъжеха накрая какво се оказа едва 5000 гласа преднина и 16% гласували
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който му се занимава със безсмислени неща да ходи да гласува. Аз лично бях до тук с илюзията, че с избори може да се промени нещо.
22
7
 
6
 
! Отговори
Точен преди 9 месеца
Само за Възраждане гласувам и ще гласувам.
21
10
 
1
 
! Отговори
Ралица преди 9 месеца
Аз гласувам за ГЕРБ и моето семейство А Промените за 3 год какво направиха животът какъв е навън развитие прогрес перспективи положителни къде са икономиката горивата цените социалната политика здравеопазването инфраструктурата как се промениха към по добро за българите къде сме
20
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Хунтата, която узурпира властта няма да си тръгне без всенароден бунт! Народе, стига спа! Целта на тази хунта е да затрие третата българска държава и да ни вкара в братоубийствен конфликт. Друга цел освен да насаждат омраза, нямат.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да гласуваш за ГЕРБ през 2009 г беше разбираемо, хората имаха нужда от нещо ново. Да си ги подкрепял или поне да си имал толерантно отношение към тях докато управляват в първата година и половина - две от първото им управление също беше нормално. Обаче да си ги подкрепял и да си гласувал за ГЕРБ след това значи, че си или пълен малоумникк или че имаш преки облаги, примерно ти или твои роднини са калинки, облажил си се от еврофондовете нещо и.тн.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На кой ли му пука за негласуващите.И за гласуващите също толкоз.Либерали, консерватори, фашисти, комунисти, всичко мисли само за парите.Факт.И в двата случая - да гласувате и да не гласувате - все е грешка.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Cnopeg gaннитe nocoлcтвoтo имa 50.5%...
16
1
 
13
 
! Отговори
Един Българин преди 9 месеца
Еми как нямам да спада доверието в ПП като Асен Василев само харчи пари без да мисли за инфлацията и обикновените хора?! А че Борисов и ДПС са дявола то ясно и как да има желаещи да гласуват макар да избирам най-малкото зло за държавата и това е ужасната инфлация в случая, но спокойно може и без нея. На "братчедките" социални плащания не им липсват и няма нужда от повече деца там...
15
1
 
6
 
! Отговори
Третяк преди 9 месеца
Ще има ли нова Разглобка.Гроб и подмяната ще се разглобят и после пак ще се сглобят.Пълна демагогия и дивотия.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи, предизборна коалиция на опозицията получава първия мандат!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо Българите да гласуват, накрая на власт винаги е американското посолство. Разхождат се из парламента и министерски съвет, като завоеватели, а народа го скубят да им плаща сметките и далаверите.
12
4
 
3
 
! Отговори
Хм преди 9 месеца
Не ми се вярва шарлатаните и дабайската секта да имат такава подкрепа. Ако се съди по броя на общинските съветници в национален мащаб(пропорционалния избор) то гербавите имат значително по-голяма преднина.
11
8
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 9 месеца
С Герб до Гроб !
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
то не само желаещите ще намалеят ами и можещите както е тръгнало
9
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да изкарат цял мандат, само това е важно! Стига измислени избори!
8
9
 
3
 
! Отговори
Тоци преди 9 месеца
ГЕРБ са си ГЕРБ. А останалите са файтонджий , автобусаджии, канбанки на дребни животни.
7
3
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 9 месеца
На кой остави БФС?
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако има партия,, БОБИ", ще гласувам за нея!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 6 - Какъвто и на останалите за другите партии. За всеки влак си има пътници.