Радост под пагон: Вдигат заплатите на военните с 30% от 1 януари 2025 г.

Сега базовата заплата на войник е 1450 лв.
Обновена: 12 апр 2024 13:24 | 12 апр 2024 13:24, Петър Бойчев
211
Радост под пагон: Вдигат заплатите на военните с 30% от 1 януари 2025 г.
Снимка БГНЕС

Всички парламентарни групи са се подписали под предложение за вдигане на заплатите на военнослужещите с около 30%. Това обяви председателят на Комисията по отбрана в 49-ото Народно събрание Христо Гаджев по време на брифинг в парламента.

Последното увеличение на заплатите на военнослужещите беше от 1 януари 2024 г., когато основните им възнаграждения бяха увеличени с минимум 10%.

"Искам да благодаря на всички парламентарни групи за отговорното и национално отношение, тъй като Българската армия няма партиен цвят. Тя има само три цвята - бяло, зелено и червено", заяви Гаджев.  Измененията са заложени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Стана ясно, че в момента началната базова заплата за войник първи клас е 1450 лв.

Идеята е промените да бъдат приети до до 6 май, а възнагражденията да влязат в сила от 1 януари 2025 г., за да могат да бъдат планирани с бюджета за догодина.

Председателят на Комисията се надява на съдействие от страна на президентството с издаването на бърз указ. Мотивация за военните "Благодаря на всички парламентарни групи, които са подкрепили това решение. Единодушието показва, че парламентът проявява необходимото разбиране на проблемите на армията", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Според него едно такова решение в навечерието на 6 май ще даде мотивация на военните, че държавата не ги е забравила. От своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също благодари на депутатите и на председателя на комисията по отбрана.
"За мен това решение е доказателство за държавност, но и за национално отговорно мислене", заяви адмирал Ефтимов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 5 месеца
Абе те всичките са на ВАША издръжка - военни, полицаи, администрация ... А ВИЕ на чия издръжка сте? На Посолството ли. Ядрени физици - катерачи. Смешници.
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво създават тези хора,че въобще да им се дава заплата, ядат и пият цяла вечер до като са наряд,да ги пратим на границата с Турция да видят какво е работа !
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не подценявайте българските военни! Всички карат таксита след работа. Т.ее могат и друго
34
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Коментарите показват защо сме толкова зле! Нямаме армия именно заради липсата на уреденост и заплати, нямаме образование поради същата причина. Нямаме адекватна спешна помощ поради същата причина. Малоумщина е да се тюхкаш за увеличение в секторите, накоито се гради една държава. Не с 30, с 300 Процента да се увеличи! На всички стълбове в тази държава умряла. Тогава няма да има корупция и ще има сигурност, в училищата и градините персонала няма да е 65+
33
0
 
9
 
! Отговори
..... преди 5 месеца
Значи видяха че има недостиг на войници,сега вече няма платени мисии зад граница и давай увеличи им заплатите! Я пусни някоя мисия ще се избият кой да се уреди да го вземат,ама ако може да не е много рискова,където се гърмят и бият! Парата винаги е била движещата сила на съвремието ни за жалост,не обичта към професията както е било преди!
32
8
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 5 месеца
Иначе казано взимат колкото синиър ИТ спец на 23 двамата заедно. Лейм, да ти кажа. Който не може абсолютно нищо, става милиционер или военен. Навремето си спомням един злобен генерал съсед. Баща ми- физик, спортист скално катерене и ски в НСА му нанесе лека телесна. Орева света генералчето, че даже се осмели оръжие да вади. Голяма грешка. Като видя военен, някак ме напушва на смях, защото знам, че ще го набия за минути, а освен това е на МОЯ Издръжка. Искам ПРОФЕСИОНАЛНА сериозна армия.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Многознайковците ни икономисти непрекъснато повтаряха една и съща лъжа, че заплатите зависели само и единствено от производителността и качеството на работа. Да обяснят сега защо е това увеличение!
30
0
 
9
 
! Отговори
Дали ще ги пращат в преди 5 месеца
Украйна
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мирише ми на командировка в Авдеевка, да ти и 30% *** на военните толкова си им е акъла.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що им ги вдигат, те на работа ходят колкото за заплатата и пенсията, през останалото време работят на частно..
27
4
 
5
 
! Отговори
ЗДОО преди 5 месеца
Полицаи и военни с статут на държавен служител не внасят данък и осигуровки в НОИ,народа им плаща всички соц.расходи и пенсии.
26
1
 
5
 
! Отговори
До 25 иван преди 5 месеца
Стига лъга бе, само ако си в окраина тогава са 2000$. Ако е това - трябва да те е срам!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Миииирно! Всички на коритото!!!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А откъде ще взимат парите? Разбира се че е добре, но неизпълнимо.
23
1
 
15
 
! Отговори
ИВАН преди 5 месеца
ЧУДЯ СЕ ЗАЩО ГИ ИМА ДЪРЖАВИТЕ ВЕЧЕ, СЛЕД КАТО ВСИЧКО СЕ КОНТРОЛИРА ОТ ЧАСТНИ КОРПОРАЦИИ И ИНТЕРЕСИ..!
22
11
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Тате е старшина и взима 4000. Сега с увеличението ще взима 5200 чисто. Мама и тя е на службица в армията ама взима само 3000 лева. Това е добре, защото от догодина ще взимат общо 10 хиляди лева чисто на месец.
21
8
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 5 месеца
Не е и до коментари.То е до това да имаш очи и да се види.Всичките тия на снимката са мръсни турци. И точно тук се изумявам на тоталната глупост на турците,които знаят добре,че знаем ,че са турци,но ни гледат в очите и викат,че не са. Какво е това ако не неизлечимо психическо заболяване по рождение. Защото ако не е по рождение,то къде е различието,което бущи позволило да има противници на наглостта. Няма какво друго да кажа,освен че САЩ и Израел ще бомбандират "Българската" армия. Това е краят!
20
1
 
13
 
! Отговори
И пак няма никой преди 5 месеца
да иде в Украйна, не с 30% а с 300% да ги вдигнете.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И петорни да ги направите, само най-пpоcтите 0.01% ще идат да се бият за Украйна.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
8 До АнонименМоли се да не воюва, че ще бягаш, като хамстер.