Бирата в центъра на София по-скъпа от тази в Чехия, кафето ни е по-солено и от това в Рим

Какви са цените на ресторантите в европейските столици
30 май 2024 07:12, Нели Христова
326
Бирата в центъра на София по-скъпа от тази в Чехия, кафето ни е по-солено и от това в Рим
Снимка: БГНЕС

Бира, кафе и бургер или сандвич в центъра на София излизат по-солено от същата поръчка в редица европейски държави. Това показва проверка на по менютата на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и други, както и в платформата globalprices.com, пишат от "Телеграф". В момента кафето в центъра на града в едно от популярните заведения на бул. "Витоша" струва 6,30 лв. за брой. За сравнение цената му е по-ниска в Унгария, Португалия, както и в Меката на хубавото кафе - Италия. Дори в центъра на Рим има заведения, където може да се изпие чаша хубаво силно еспресо за 2 евро, сервирано с чаша вода. На места пък за сумата, която тук ще платите само, за кафе в Рим може да ви го поднесат и с кроасан. По-евтино от София се предлага и кафето в Турция и Сърбия, които са извън ЕС. По-евтино е и в Гърция, Полша и Германия.

Напитки

Друга напитка, която често е поръчвана в заведенията, е бирата. Оказва се, че цената, на която се сервира у нас, е по-висока от 11 държави в ЕС. Пивото върви от 2,83 до 4,50 лв. По-евтино ще я сервират в Словения, Гърция, Румъния, Хърватия, Франция, Чехия, Нидерландия, Германия, Унгария, както и в Кипър и Сърбия. Оказва се, че средната цена на пивото в София е 2,48 лв., а в Германия за тази сума могат да се купят почти две, където струва 1,55 лв. за брой.

В популярна верига за бързо хранене средната цена на бургер е 16 лева, но има заведения, където заедно с картофки се продава за над 20 лева. За сравнение същият бургер се сервира за по-малка сума в Полша, Сърбия, Словакия, Чехия, Румъния, Хърватия, Португалия, Унгария и Турция.

Така например за кафе в центъра на Атина ще платите 2,10 евро. Бутилката с минерална вода обикновено е като комплимент, но ако поръчате още, ще платите 0,60 евро. В столицата на Гърция може да хапнете пържени картофки за 3,80 евро, като гледката ще е към Акропола.

Значително по-скъпи са заведенията в Люксембург. За парче пица ще трябва да приготвите поне 16-17 евро. Бургерите пък струват като в България, но валутата е в евро, като се предлагат по 17-20 евро. Чаша бира се налива срещу 3-5 евро, а кафето е сравнително достъпно, като струва 2-4 евро. В Уелс пък цените са в британски лири и излизат доста солено за туристи от България. Бирата там струва от 2,83 до 4,50 паунда за чаша от 400 мл, а сандвичите струват от 7,50 до 8,75 паунда.

Ръст

Значително увеличение има и на цените в заведенията у нас, като при някои продукти е двойно. В някои случаи дори намаляват порцията, за да не вдигат много цената, а други я изключват от менюто. За пример е една от най-поръчваните салати, която се прави с айсберг и пилешко. Преди пандемията порцията струваше 10-12 лева, а в момента стига и 20 лв. в по-популярните заведения. При скарата има двойно увеличение и на кюфтето и кебапчето, като преди те се сервираха за 1-2 лева, а сега са по 3-4 лв. за брой. Също така има скок на цените, както на безалкохолните, така и на алкохолните напитки.

Броим 30 лева за пица на "Витошка"

Цената на голямата пица, която стига за компания от 3-маq вече стига 30 лева. Най-евтината пък е с кренвирши, домати и кашкавал и се предлага за 13 лв. за порция от 280 грама. Тези с вносни сирена или филе са по 15 лв. за 300 грама. Най-евтината бутилка бяло българско вино пък се продава за 22 лв., а цената му в магазина е по-малко от 10 лв. Кенче с енергийна напитка в заведение пък струва 5,50 лв.

Десертите също не изостават по цени от останалите ястия, които са в менюто на ресторантите. Например парче торта вече се предлага за минимум 7-8 лева. 9 лева пък струва домашно приготвен кейк с течен шоколад и маскарпоне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормашните хора пием кафе на Шан-з-Елизе а не на витошка.
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 173 - Мисля, че играш много Fallout.
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абсолютно прав си колега ати пикам на Созополя и Нисебара кафени
154
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 174 - Само като чуя умопомрачителната фраза "култово заведение" и ми става лошо. Обърнахме кръчмите в култ. Кафенетата са ни като храмове, даже домове.
153
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПРИ РОБЕТЕ В КОЛОНИЙТЕ Е ТАКА ЧЕСТИТ ВИ ЕВПОАТЛАНТИЧЕСКИ ПИ ДЕ РАЛИЗЪМ ДЕРЗАЙТЕ СКОРО И БЕЗ ЛЕБ
152
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно вчера се прибрах от Ф1 в Монако и мога да ви кажа, че в Несебър и Созопол е хиляда пъти по-хубаво и от към качество, и от към природа, и от към обслужване. Кафето и бирата тук си струват всяка стотинка.
151
0
 
10
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 месеца
Това е защото в другите страни няма облекчения за ресторантьорите
150
2
 
11
 
! Отговори
От години преди 3 месеца
не посещавам кръчми, след последното ми натравяне в култово заведение. По-хубаво от домашна храна, споделена с добри приятели няма. Пък ако попаднем на добри съпруги, умеещи да готвят, щастието е пълно. Когато ми се налага да обядвам по работа само вода и натурални сокове.
149
4
 
6
 
! Отговори
Всяка държава под преди 3 месеца
"защитата" на САЩ и НАТО е като гигантски социален експеримент. На на нас ни се падна един от най-глупавите - Високи цени на храната и битовите сметки - като в същото време и качеството на храната и на комуналните услуги е под всякаква критика.
148
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро очаквайте статии как в Гърция те глобяват дори като кихнеш в колата. Никакво ходене там! Само при алибеговците на слънчака!!!
147
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да сравняваш цената на бирата в конкретно луксозно заведение в центъра на София с цена изобщо в Чехия е глупаво. Все едно сравняваш круши с краставици, кое е по-синьо на свят.
146
4
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 месеца
Госпожо Христова, защо дразните хората с подобна съмнителна информация? Живея от 36 г. в Мюнхен. Цените, които споменавате за Германия бяха такива преди 30 години. Бира не може да си купите вече с 5 евро. Сладолед - 3 евр топката, кроасан - 2 до 3. Не говоря за централните улици на града, където цената е още по-висока. В ресторант, човек ако си хапне първо, второ и трето, заедно с две бири плаща 40-50 евро. Не съобщавайте моля, селски цени от бившата Ге Де Ре. Нищо лично. И за Италия са глупости
145
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някои хора осъзнават по-бавничко, че Рим и Париж са гета в упадък, а София просперира и е в разцвета си. В момента България е може би най-хубавата държава за живеене в света.
144
0
 
13
 
! Отговори
до 163 Гълъбово преди 3 месеца
Само дето в Гърция не са подрискваш като идеш на сладкарница, иначе за инфацията си прав. То сигурно като пръднете там и пускате черно...
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КОКАЛИТЕ НА ФЮРЕРДИНАНД СА ДОБРЕ
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Статия за бира и кафе не ме интересува, понеже не пия бира и кафе, ако ще и да седна в ресторант, където имат само бира и кафе!
141
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато ви промиват мозъците с някаква инфлация и вие плащате безропотно, те забогатяват!!! Месото по 7-8 лв по веригите, олито по 1,80 вече, бензин/дизел 2,40. Всичко се върна на нива преди 5-6 години. Тези стоки инфация не ги ли лови? Иначе Стоителство (труд, материали, готово) Х 5, кафенета и ресторанти Х 5, само там има инфлация. Вервайте им!
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 158 е, другите изброени държави не са ли демокрации бе, умник ? Това нашето е ДС и подопечните им мутри ни дерат, докато Вие си мучите за комунизъма, ай сиктир !
139
4
 
4
 
! Отговори
До 157 преди 3 месеца
Гълъбово, автогарата, кафе + баница + боза = 0.7 Евро. После рейса спира на всеки 3 мин. заради разстроени хора. Такъв "детокс" стана, че свърши хартията и се бърсахме в тениските си. Там инфлация няма ли?
138
0
 
11
 
! Отговори
Цона преди 3 месеца
а плащат по-малко ДДС